сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Пролет пукна – алергиите също!

Пролет пукна – алергиите също!

Пролет пукна – алергиите също!

Алергиите са едно от най-често срещаните заболявания в днешно време. Има много различни причини за алергии и симптомите варират от леки до потенциално животозастрашаващи.

За повечето алергии съществуват ефективни възможности за профилактика и лечение.

Алергия – какво е това?

Алергията се появява, когато имунната система на човека реагира на вещества в околната среда, които са безвредни за повечето останали хора. Тези вещества са известни като алергени и се намират в прахови акари, домашните любимци, цветен прашец, насекоми, кърлежи, плесени, храни и някои лекарства.

Атопията е генетичната (наследена) тенденция за развитие на алергични заболявания. Хората с атопия се смятат за атопични.

Когато атопичните хора са изложени на алергени, те могат да развият имунна реакция, която води до алергично възпаление (зачервяване и подуване).

Това може да причини симптоми в:

  • носа и / или очите - сенна хрема (алергичен ринит / конюнктивит)
  • кожата - екзема, уртикария (уртикария)
  • белите дробове - астма

Вещество, което е алерген за един човек, може да не е за друг - всеки реагира по различен начин. Вероятността (или рискът) от развитие на алергии се увеличава, ако други членове на семейството страдат от алергия или астма.

Какво се случва, когато имате алергична реакция?Когато човек, който е алергичен към определен алерген, влиза в контакт с него, възниква алергична реакция. Това започва, когато алергена (например, полен) навлезе в тялото, предизвиквайки отговора на антителата.

Антителата се прикрепят към специални клетки, наречени мастоцити. Когато поленът влезе в контакт с антителата, мастните клетки реагират чрез отделянето на определени вещества, единият от които се нарича хистамин. Когато освобождаването на хистамин се дължи на алерген, получените отоци и възпаления са изключително дразнещи и неприятни.


Всепризнати алергени:

МлякоСимптомите на алергията към белтъка на кравето мляко (АБКМ) са неспецифични, диагнозата се базира на елиминационна проба и оценка на ефекта върху симптоматиката. Лечението включва приложение на хидролизирани млека при кърмачетата на изкуствено хранене и елиминиране на кравето мляко от диетата на майката при кърмените бебета

ЯйцаАлергията към яйца е една от най-често срещаните видове хранителни алергии, които засягат както децата, така и възрастните. Алергията към яйца възниква когато имунната система погрешно идентифицира протеини открити в яйцата като вредни. В тези случаи тя отделя хистамин като отговор на непознатия за нея яйчен протеин.

ЯдкиЯдките и най-често от тях фъстъците могат да предизвикат алергична реакция, която в някои случаи може да бъде много сериозна. Реакцията на организма към алергени се нарича анафилаксия, като това състояние може да бъде животозастрашаващо. Симптомите обикновено започват няколко часа след срещата с алергена, но понякога и след минути.

СояСоята е сред 8-те най-чести храни, които предизвикват хранителна алергия  и други алергични прояви. Тя е обичайна съставка , съдържаща се в преработените храни,както и в храните за кърмачета . Обикновено симптомите на алергията към нея са леки и могат да включват: уртикария, сърбеж в областта на устата, запушване на нос, сърбеж, кихане.Някои фактори увеличават вероятността за  развитие на алергия към соя

ШоколадАлергия към шоколад - вида широко открита днес хранителни алергии, които често засяга децата, тъй като те са най-големите потребители на тази вкусна храна.

Отговорът на въпроса за това какво причинява провокира развитието на това заболяване на повърхността, практически всички компоненти на шоколада - е облигатни алергени, които имат много висока сенсибилизиращо дейност.

Въпреки факта, че основната съставка в шоколада е какаото, срещнеш човек с алергии е по този компонент може да бъде доста рядко, въпреки че алергични към шоколад много повече. Това е така, защото шоколадът е сложна мулти сладкарски продукт, който макар и направен от какаово плодове, но има много допълнителни съставки, използвани в хранително-вкусовата промишленост. Тези добавки са най-често е причина за алергични реакции към шоколада.

КафеАлергията към кафе се появява заради повишаването на нивото на хистамин в тялото. Основното лечение се състои в изключването на кафето от менюто и приемане на антихистаминни препарати.

Рядко се получава алергията към кафе да възникне заради прекомерната му употреба. Известно време, след като се установи, че човек страда от алергия към кафе, е достатъчно само да вдиша аромата му, за да се отключи алергичната реакция. Възможно е възникване на допълнителна алергия към шоколад или какао, също така и към черен чай.

ПатладжанВ редица проучвания се твърди, че патладжанът помага срещу никотинов глад.
В 10 г патладжан се съдържа 1 µg (микрограм) никотин. Тъй като една цигара обичайно съдържа 1 мг (милиграм), то реално означава, че човек трябва да изяде 10 кг патладжани, за да приеме това количество.

Поради съдържанието им на хистамини, прекаляването с патладжани може да провокира хранителни натравяния, чиито симптоми напомнят алергичните прояви.

ЖелатинАлергията към желатин е относително рядка, но ако тя е налична, избягването му може да изиска повече внимание и внимателно вглеждане в състава на продуктите, тъй като е широко използван не само в хранителната, но и във фармацефтичната индустрия.

Желатинът влиза в състава на различни серуми, чиято скорост и продължителност на инжектиране е изключително бавна. Много често намира приложение и при направата на различни ваксини. Често човек, който има алергия към месо, съответно проявява реакции и към желатин.

ПодправкиНапоследък учените забелязват, че се увеличават случаите на алергии към подправките. Експертите свързват това с все по-голямата консумация на силни подправки, както и в засиленото им използване в козметични и тоалетни продукти.

Домашни любимциАлергиите се причиняват от алергените, отделяни от домашните любимци, обитаващи домашната среда. Алергените се излъчват от кожата, слюнката, потта (при кучета и котки) и урината на животното, както и от козината му.

Алергени от домашни любимци може да има и там, където няма домашни любимци, тъй като лесно се разнасят.

Така например засъхналата слюнка и пърхотът на животното лесно се разнасят от въздуха. Същото се отнася и за изпражнения и урина от дъното на клетките или тоалетните на животните. Затова проветряването и дори използването на уред за пречистване на въздуха е важно. Възможно е алергени да попаднат в дома дори от изтупване на килим в съседство.

ЛекарстваЛекарствената алергия представлява реакция на имунната система спрямо даден лекарствен препарат, който от своя страна съдържа активно вещество - лекарствено вещество и помощни неактивни съставки - оцветители, подобрители на вкуса и др. Реакция на свръхчувствителност може да се оключи към всяко едно от тях, но най-често това е основната съставка, а имено определеното лекарствено вещество.

Алергичната реакция настъпва след приема на лекарството обикновено в рамките на няколко дни. Най-често имунен отговор се появява на втори, трети ден, но е възможно да се отключи и 2 седмици след употребата на дадения лекарствен препарат. Това затруднява често медицинските специалисти, тъй като пациентите след такъв период не помнят, че са приемали медикамент и не свързват появата на дадените симптоми с него.

Декоративна козметикаНай-често алергията към козметиката се причинява от напълно безопасна на пръв поглед естествени съставки, които са част от козметични продукти, които всъщност изобщо не са алергени. Причината за тази реакция на тялото се крие в неговите индивидуални характеристики, които в някои случаи водят до непоносимост към абсолютно безвредни вещества за другите хора. Най-често, развитието на алергична реакция се провокира от вещества, които съставляват маски и / или кремове за лице, както и тялото.

Ето защо, ако някоя козметика и парфюми от определена марка провокираха развитието на алергия, трябва да се откажете от употребата на абсолютно всички продукти от тази козметична линия. обикновено ароматните вещества в тях са еднакви.


 
12 естествени начина да победите алергиите

1.Затваряйте прозорците и вратитеКакъв великолепен ден! Как да не отвориш прозореца или вратата на терасата, за да се порадваш на чистия въздух, който влиза в стаята ти? Е, ние ти предлагаме да се въздържаш от такива действия, понеже по този начин ще защитите въздуха в помещението, особено през пролетно-летния сезон, когато навън гъмжи от всякакви пухчета и алергени!

2.Помислете за алтернативни лечения

Разровете се в проведени проучвания – може да откриете, че редица от храните, които приемате ежедневно всъщност са лекове срещу алергиите и могат да действат облекчаващо.

3.Хигиената е на първо място!Всеки път, когато влизате в дома си, заедно с вас  нахлуват и малки парченца от външния свят. След като сте на открито, дрехите, обувките, косата и кожата ви са покрити с малки частици от всякъде, където сте били. Съветваме да повишите нивото на хигиена в домаси, като започнете от оставянето на обувките пред вратата.

4.Носете медицинска маскаТова ще попречи на алергените да достигнат до дихателните пътища, когато не можете да избегнете такава околна среда.

5.Хранете се здравословноВ едно проучване децата, които са приемали пресни зеелнчуци, плодове и ядки – особено грозде, ябълки, портокали и домати са имали много по-малко алергични симптоми от друга група, която приемали не-сезонни храни. Но едно е сигурно – че сезонните храни и здравословното хранене е полезно за цялото тяло. Добавете към хранителния си режим поне един плод или зеленчук във всяко хранене – ще се очудите от резултата, без съмнение!

6.Изплаквайте носа си редовно

Носът има една от „главните роли” при алергиите. Този орган съдържа изключително много бактерии – само се замислете! Постоянното вдишване допринася за наслояването на бактерии и микроби в носната кухина, което предразполага за повече алергични реакции. Точно поради тази причина трябва да почиствате носа редовно!

7.Приемайте повече течностиАко се почусвствате дехидратирани, приемайте повече течности! Допълнителния прием на течности намалява риска от алергична реакция и дава облекчение. Топлите напитки като чай, супа или бульон могат да допринесат повече от всяко друго противоалергично лекарство, поради наличието на пара!

8.Дръжте на чистотатаПоддържайте дома си чист. Това е един от най-добрите начини за избягване на вътрешни алергии. Тежките химикали могат да раздразнят носната кухина и да влошат симптомите на алергичната реакция.

9.Правете си парни баниТози прост трик може да облекчи запушен нос и да помогне по-лесното дишане. Задръжте главата си върху затоплена купа или тенджера, пълна с вода и 1-2 капки от противоалергична съставка и дишайте! Безсъмнено ще усетите облекчение.

10.Избягвайте цигрен дим

Цигарения дим може да затрудни дишането – а това неминуемо е свързано и с алергията! Избягвайте ресторанти и заведения, в които се пуши.12.Помислете за манипулация като акупунктура

Още от дълбока древност е доказано положителното действие от акупунктурата върху редица заболявания и много хора предпочитат този начин на лечение, вместо хилядите лекарствени средства. 
Храни срещу сезонни алергии

Има някои храни, които помагат да се чувстваш по-добре ако имаш сезонна алергия. Показваме ти 6 от тях:

1.Лук, чушки, плодове и магданоз – всички те имат кверцетин.Д-р Елсън Хас, който практикува интегративна медицина, казва, че кверцетинът е естествен растителен химикал. Според Хаас това химично вещество може да намали "хистаминовите реакции". Хистамините са част от алергичния „отговор”.

2.Кивото е плод, богат на витамин С.

Той също така може да намали хистамините. Можете да получите витамин С от много храни, включително портокали и други цитрусови плодове.3.Ананасът съдържа ензим, наречен бромелаин.

Бромелаинът участва в редица проучвания, които доказват, че той може да намали дразненето при алергични заболявания като астма, например.

4.Риба тон, сьомгата и скумрията са богати на омега-3 мастни киселини.

Омега-3 може да помогне за намаляване на възпалението. Приемайте по-често риба и ще усетите разликата!Изследване от Япония доказва, че жените, които ядат повече риба, са имали по-ниски нива на сенна хрема, известен също като алергичен ринит.

5.Кефирът е кисело мляко, съдържащо пробиотици.

Това са добри бактерии за организма, които живеят в червата. Доказано е, че те могат да помогнат при лечение на сезонни алергии.6. Мед

Едно проучване установява, че хората, които са яли мед от бреза, са имали по-малко симптоми на алергия, от групата на тези, които са хапвали обикновен мед. 
 
Билки и съставки срещу сезонни алергии  • Хидрастис
Спрей за нос, приготвен от отвара от хидрастис и солен разтвор е препоръчвано средство за бързо потушаване на сенна хрема. Соленият разтвор помага за отмиване на полените от носната лигавица, а хидрастиса оказва антибактериално и стягащо действие, които подпомагат здравината на лигавицата и съдовете.

  • Коприва
Копривата съдържа богато количество каротин, витамин К и кверцетин. За терапия на сезонни алергии се препоръчва употребата на екстракт от листата на коприва, а не коренът, който се препоръчва при проблеми с простатата.


  • Китайска ангелика
Използва се като антихистаминно и противовъзпалително средство.

  • Бял трън
Помага за намаляване на алергичните реакции, възпалителните реакции и поддържа чернодробната функция.

  • Червена детелина
Червената детелина (Trifolium pratense) помага на организма да изгради резистентност (нечувствителност) към алергените.

  • Бял равнец
Намалява секрецията и отока на носната лигавица.
 


Добавки, витамини и минерали

Биофлавоноиди

Биофлавоноидите (кверцетин, катехини и хесперидин) са природни антихистамини и силни антиалергични средства. Кверцетин в големи количества се съдържа в екстракт от гроздови семки и червено вино. Съществуват предположения, че кверцетина стабилизира мастоцитите и може да контролира освобождаването на хистамин и други химикали, отговорни за симптомите на алергиите.Витамини

Витамините С и В5 (пантотенова киселина) стимулират синтеза на кортикостероиди (вещества, потискащи чувствителността на организма към алергените) от надбъбречните жлези и пречат на отделянето на хистамини.
При наличие на доказана алергия, се препоръчва да се приемат целогодишно.Бромелаин

Някои проучвания са установили, че бромелаинът е полезен за отбъбване на носната лигавица и изтъняване на слузта. Комбинацията от боромелаин и витамин С може да усили действието на биофлавоноидите.Ленено масло

1 супена лъжица ленено масло на ден може да помогне за облекчаване на симптомите на сезонни алергии.Пробиотици

Пробиотиците представляват живи бактерии, които нормално се съдържат в червата. Намаляването на техния брой или активност значително влошават чревната дейност и имунната функция.

 
СИЛА БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Днес над един милион американци използват или са използвали анаболни стероиди, а употребата им е разпространена по целия свят. Идеалите на “златните години” на бодибилдинга – пропорционалността, релефът и симетрията на тялото, отдавна са се превърнали в отживелица. Днес бодибилдингът като спорт е преди всичко надпревара по маса и размери, и изумително много атлети са готови на всичко, за да разбият границите и да надминат опонентите си – те рискуват здравето и живота си, за да стигнат до върха. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com