сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Видовете алергии

Видовете алергии

Алергии към храни

Алергии към храни и непоносимост към определени продукти

Алергиите към храни и непоносимостта се проявяват при всеки човек в даден момент. Обикновено се наблюдава неприятна реакция, свързана с консумиран продукт, като възникват въпроси дали не става дума за алергия от храната.

Алергия към мляко
Ако страдате от алергия към мляко, стриктното избягване на неговата консумация или на храни, които го съдържат, е единственият начин за предотвратяване на реакция, която може да включва внезапно задушаване, повръщане и обрив.

Алергия към яйца
Алергиите към яйца - особено към белтъците - са по-често явление при децата, отколкото при възрастните, като реакциите варират от леки до остри.

Алергия към пшеница
Ако сте алергични към който и да е пшеничен протеин, избягването на консумация на пшенични продукти е единственият начин за предпазване от реакция, която може да включва стомашно разстройство, екзема, алергичен ринит, бронхоспазъм (симптоми, подобни на астма) и дорианафилаксия.

Алергия към ядки (фъстъци)
Ако страдате от алергия, свързана с ядки, единственият начин за предпазване от възникване на реакция, е тяхното стриктно избягване, включително фъстъци и видове като кашу, орехи и храни, съдържащи подобни продукти.

Алергия към риба
Ако вашият лекар е в състояние да определи точно кой вид причинява алергичната реакция, тогава е необходимо да елиминирате единствено тази риба от хранителния режим. В повечето случаи, обаче, това е невъзможно и трябва да се избягва целия рибен асортимент.

Алергия към ракообразни
Научете за алергиите, предизвиквани от ракообразни и кои храни трябва да се избягват.

Алергии към сулфити
Сулфитите представляват група от серни съединения, на които може да бъдете изложени по естествен път или да се добавят към храни като подобрител или консервант. Американската агенция за храни и лекарства FDA отбелязва, че 1 на всеки 10 е чувствителен към тези вещества.

Алергия към соя
Алергиите от соя започват с реакция към соевите зърна. Това растение представлява бобена култура, а други храни, включени в семейството на бобовите са морски бял боб, дребен бял боб, зелен фасул, черен боб, боб Пинто, леблебия (нахут), леща, рожков, женско биле и фъстъци.

Алергия към казеин
Ако чаша мляко или парче пица причиняват подуване на устните, обриви или други специфични симптоми, вероятно става въпрос за алергия към казеин - вид млечен протеин.

Сезонни алергии

Пролетта е сезонът, който обикновено се свързва със сезонни алергии. С разцъфтяването на дърветата и политането на носения от вятъра полен, страдащите от алергия започват своя годишен ритуал на кихане и подсмърчане.

Летни алергии
Макар пролетта да е първият сезон, който ни идва на ум, когато се касае за алергии, много от същите причинители могат да се срещнат и през лятото.

Есенни алергии
Причинителите могат леко да се различават, но водят до също толкова неприятни реакции, подобно на цветния прашец, изпълващ въздуха през пролетта и лятото.

Зимни алергии
Тук са представени няколко обичайни причини за зимни алергии и съвети как да се контролират симптомите.

Алергии към домашни любимци

Алергия към кучета
За човек, който страда от алергия към кучета, да живее в страна, обожаваща това животно, не е лесна работа. Почти 40% от домакинствата в САЩ имат куче. Пърхотът на тези питомци е навсякъде, дори на места, където не е стъпвала кучешка лапа.

Алергия към котки
Ето няколко отговора - за това, което трябва да знаете относно алергиите, възбуждани от котки - от причините до лечението.

Сенна хрема

Сенната хрема представлява имунно нарушение, характерно с алергична реакция към полена и други елементи. Позната още като алергичен ринит, тя се дели на два вида - сезонна, появява се през годината само по време на опрашването на някои растения и многогодишна, възникваща през цялата година.

Алергичен конюнктивит (розово око)

Порозовяването на окото, причинено от бактерии, вируси или болести, предавани по полов път, може да се разпространи от човек на човек, но не представлява сериозен риск за здравето, ако се открие навреме; алергичният конюнктивит не е заразен.

Обриви (уртикария)

Обривите, известни още като уртикария, представляват подпухнали, бледо червени подутини, петна или резки върху кожата, които се появяват внезапно - в резултат на алергии или други причини.

Алергии към отровен бръшлян, дъб или смрадлика

Отровният бръшлян, дъбът и смрадликата представляват растения, които съдържат дразнещия, маслен токсин урушиол. Той предизвиква алергична реакция при контакт с кожата, водейки до сърбящ обрив, който може да се появи до часове или няколко дни след излагане на алергена.

Алергии към ухапвания от насекоми (пчели)

Пчелите, осите, стършелите и огнените мравки са основните представители от насекомите, чийто ужилвания причиняват алергии. Въпреки това, повечето хора не са алергични към тях и могат да сбъркат обикновената реакция на ужиленото място с проява на алергия.

Алергия към плесен

Хора, страдащи от такава алергия, могат да проявят реакция при прекомерно излагане на среда с плесен.

Алергии към полен

За повечето от нас промяната в сезоните е сигнал за дълги, мързеливи дни или студени, мразовити вечери. Но за всеки 1 от 10 американци, страдащ от алергии, предизвиквани от полен, промяната в сезоните може да означава страдание.

Кожни реакции, причинени от слънцето

Кожата на повечето хора би изгоряла, ако бъде изложена достатъчно дълго на ултравиолетови лъчи. При някои, обаче, изгарянията се получават много лесно и бързо, проявявайки се в прекомерни реакции.

Алергия към аспирин (Салицилат)

Салицилатите са химични съединения, естествено срещани в растенията и са основна съставка на аспирин и други болкоуспокояващи средства. Те са открити и в много плодове и зеленчуци, както и в някои обичайни продукти за здраве и красота.

Алергия към козметични препарати

Макар козметичните средства да помагат да се почувстваме по-красиви, те могат да причинят раздразнение на кожата и алергични реакции. Някои съставки, използвани в продуктите, подобно на различни ухания и консерванти, са в състояние да въздействат под формата на алергени - вещества, предизвикващи алергични реакции.

Алергия към никел

Алергията се проявява като кожна реакция след излагане на никел или продукти, съдържащи метала.

Алергия към лекарства

Много лекарства причиняват странични ефекти, а някои от тях могат да предизвикат алергични реакции. При подобно състояние имунната система по погрешка реагира на лекарството, проявявайки реакция срещу него.

Алергия към прах

Живот с алергия към прах - независимо дали става въпрос за вас или член на семейството - винаги се появяват много въпроси. Например, възможно ли е безкрайните симптоми на настинка от детството да са се дължали на алергия към праха?

Алергия към химикали

Те обещават да направят кожата ви мека, косата блестяща, а прането да ухае на свежа пролет, но за някои хора химикалите, съдържани в шампоаните, козметичните и перилните препарати, предизвикват алергични реакции по кожата.

Алергия към пеницилин
Алергичната реакция се появява, когато имунната система на организма реагира прекомерно на антибиотици от групата на пеницилините. 

СИЛА БГ Тийм
унищожи алергията
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Когато става дума за хормони във фитнеса, има две главни категории: стероидни и пептидни хормони. И двата вида изпълняват важни роли в организма и помагат да преминете отвъд прага на генетичните си възможности в залата. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com