сила бг магазин
сила бг медия
»
»
20 начина да спреш алергиите

20 начина да спреш алергиите

 
Спри кихането!
 
Всичко напомня нискобюджетен филм на ужасите: дърветата разцъфтяват, тревата пониква…, а в същото време зомбита с течащи носове завладяват планетата! Пристигнали са сезонните алергии, но ако и ти си един от страдащите, сигурно си забелязал, че „алергичният сезон” може да продължи до цяла година (а симптомите да се появят преди обичайния период). Опитай няколко от тези методи и може би няма да се налага да посещаваш аптеката.1. Треви, плевели и полен от дървета
Симптомите се появяват още в началото на февруари, когато дърветата започват да се разлистват. След това, тревите са тези, които те карат да страдаш (и ще продължат до късно лято). Плевелите пък ще поддържат кихането през есента.
 
 
Носи маска
Ако си изложен на въздействието на полените от треви и дървета, прекарваш много време на открито или живееш в къща с двор, използвай филтрираща маска, която държи полена далеч от носа и устата.


Мий косата вечер
Отмийвай полена от косата си вечер, особено ако използваш гел или пяна за коса - тези продукти го привличат като в капан.

 
Отдай се на спокойствие
Проучване показва, че хората, страдащите от сезонни алергии (сенна хрема), проявяват по-силна реакция, ако предходния ден са били подложени на голям стрес. „Стресът повишава нивата на хормона кортизол,” като това често води до възпламеняване на алергична реакция, споделя Клифорд Бассет, MD, специалист по алергиите при Медицинския център на университета Ню Йорк. Няколко минути медитация или потапяне във ваната би трябвало да помогнат. Разбира се, можеш да се довериш на хранителни добавки за намаляване на стреса.

 
Поддържай носа чист
„Носът прилича на предното стъкло на кола - поленът се залепва право за него,” твърди Нейл Као, специалист по алергиите при Центъра за алергични болести и астма в Грийсвил. Почиствай носа с физиологичен разтвор (разтвор на морска вода) - можеш да закупиш такъв от всяка аптека. Ако това не помогне, опитай билковия спрей за нос с кромолин натрий, който помага за предпазване от алергична реакция в носната кухина.
 

Приемай антихистамин
В днешно време, в аптеките има огромно разнообразие от варианти на антихистамин, достъпни без рецепта. Задължително се консултирай с личния лекар дали не страдаш от хистаминова непоносимост, относно най-подходящият медикамент и начина на употреба. 
 
Опитай със спрей
Ако антихистамините не дават резултат и носът продължава да тече, опитай със стероиден спрей, като избягваш антиконгестантите.
 


2. Акари

Акарите изобилстват в домове, където температурата е по-висока от 21 градуса, а влажността е над 50%. Ето как можеш да се справиш с тях:
 
Охлади (и изсуши) помещенията.
Поддържането на температура между 15-18 градуса и влажност 40-45% би трябвало да накарат тези същества бързо да си „съберат багажа”.

Използвай бариери
За да се пребориш успешно с акарите, потърси спално бельо за матраци и възглавници, изработено от органичен памук.

Превари чаршафите
Чаршафите и калъфките на възглавниците трябва да се перат ежеседмично при поне 60 градуса. Счита се, че тази температура унищожава акарите.

Почисти дома
Това не изисква големи усилия, нали? Инвестирай в прахосмукачка с високоефективен въздушен филтър за частици и носи качествена филтрираща маска.
 
Опитай с акупунктура
„Наблюдавала съм удивителни резултати при моите пациенти с алергии,” споделя Роберта Лии, вицепредседател на Integrative Medicine (Интегрираща медицина) при Beth Israel Medical Center (Медицински център Бет Израел) в Ню Йорк. Тя смята, че акупунктурата може да намали хормоните на стреса, което води до по-малко възпаление.

 
3. Домашна плесен
Плесента се развива лесно при по-топло и влажно време. Не си мисли, че не е там, само, защото не можеш да я видиш. Тя се крие под килими, в стените и на практика е навсякъде. Ето как да се отървеш от нея:
 
Унищожи я с белина
5% разтвор на белина, заедно с един парцал или гъба, могат да се справят с проблема. Ако областта, покрита с плесен е прекалено голяма (повече от 1 кв.м.), потърси помощ от професионален екип чистачи. 

Изсуши помещенията
Сложи вентилатор в баните и пералното, както и влагоуловител в мазето или килера.
 
 
4. Домашни любимци
 
Ако си алергичен към домашните любимци, вероятно имаш алергия към протеините, съдържани в животинската слюнка, мъртвите кожни клетки и урината. Всички животни, покрити с козина, съдържат такива протеини. Научните изследвания сочат, че хипоалергенните котки и кучета могат да причинят толкова симптоми, колкото и обичайните видове. Тук са описани правилните стъпки, които трябва да предприемете, ако не искате да се разделиш с домашния любимец:
 
Не го пускай в спалнята
Само с помощта на известни ограничения, можеш да облекчиш симптомите.

Махни килимите
Обмисли да замениш килимите  с паркет, плочки или друга настилка, която няма да задържа никакви частици.

Сресвай редовно домашния любимец
Помоли партньора или детето (в случай, че те нямат алергия) да сресват животното всеки ден, за предпочитане навън, с гребен, потопен в дестилирана вода, който ще премахне мъртвите клетки. Задължително добави ежеседмична баня (по-често къпане от веднъж седмично ще направи кожата му суха, водейки до увеличаване на проблемите с кожата).

Подложи се на имунотерапия
Имунотерапията се характеризира с около 85% ефективност при намаляване на алергичните симптоми, включително тези, причинявани от животински протеини. Процедурите включват 1 до 2 инжекции, с цел излагане на организма на малки дози от алергена, като дозата постепенно се увеличава за период от 6 месеца.
Необходимо е също така да се извършват поддържащи процедури веднъж месечно, за период от 3 до 5 години.
 
Възможно ли е причинителят да е друг?
Имаш ли постоянно течащ и запушен нос? Ако унищожаването на праха в къщата и приемът на антихистамини не водят до подобряване на състоянието, вероятно е налице така нареченият хроничен неалергичен ринит, подуване на носната лигавица и каналите, което ги запушва и предизвиква постоянно подсмърчане.За разлика от обичайните явления при алергични реакции, в този случай няма сърбеж в носа, очите или гърлото и лекарства срещу алергии не дават необходимия ефект.
Опитай се да елиминираш дразнители като силните миризми (парфюми или препарати за почистване на дома). Спрейовете за нос на основата на физиологичен разтвор и средствата за прочистване често водят до облекчение, но в случай, че не помогнат, консултирай се с лекар за прилагане на стероиден назален спрей.
 
 
Продукти за облекчаване на алергиите
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Ако имате затруднения в постигането и задържането на ерекция, потърсете помощ. Недейте да страдате в мълчание – какт толкова много мъже по света. Също така не крийте състоянието си от вашия партньор. Много мъже правят тази грешка и най-често резултата е, че партньорката решава, че вече не привлича физически мъжа до себе си или „той не ме обича вече”."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com