сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Витамин B-12 за здрави кости

Витамин B-12 за здрави кости

Витамин В-12, известен също като кобаламин, е важен елемент за производството на енергия, нервните функции, регулирането на червените кръвни клетки и ДНК синтеза. Въпреки, че витамин B-12 вероятно не е първият витамин, за който се сещаш когато става въпрос за здрави кости, доказателства сочат, че високите му нива са жизненоважни за поддържане на костната минерална плътност и предотвратяване на развитието на остеопороза.
 
Витамините, включително витамин В-12, са необходими за правилното развитие и растеж на костите, тъй като те играят важна роля в синтеза на колаген. Колаген е протеин, един от основните компоненти, които изграждат съединителната тъкан на костите. 
 
Учени от Tufts University изследват ефекта на витамин B-12 върху костната минерална плътност при мъже и жени. Ниската костната плътност увеличава риска от развитие на остеопороза. Анализите показват, че мъжете и жените с ниски нива на витамин B-12 страдат от по-ниска минерална плътност на костите в сравнение с тези, които поддържат адекватни нива на витамин B-12.

 
Високите нива на хомоцистеин, протеин, открит в кръвта, се свързват с по-чести прояви на костни фрактури в следствие на остеопороза при възрастни мъже и жени. Учени от Медицинския Университета Кейо изследват влиянието на витамин B-12 върху риска от поява на фрактури при пациенти с инсулт. Те отбелезвят, че при пациенти, приемащи 1500 мкг витамин В-12, в комбинация с 5 мг фолиева киселина, рискът от фрактура на бедрената кост значително намалява. Витамин В-12 и фолиева киселина понижават нивата на хомоцистеин.

 
 
Продукти в подкрепа на костите и ставите
25
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Парабените са естрогенни мимики, които се свързват с клетъчния естрогенен рецептор. През юли 2002 г. японски учени съобщиха, че излагането на новородени мъжки бозайници на битулпарабен влияе отрицателно върху секрецията на тестостерон и функцията на мъжката полова система."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com