сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Йога

Йога

Йогата стана много популярна през последното десетилетие. Актьори, атлети, политици и хора на всякаква възраст и положение в обществото започнаха да се занимават с практикуването й. Защо, какво ги привлича? Какви са ползите от йогата и доколко трябва да й се отдадем? Може ли тя да замести силова или интензивна тренировка? 

Развита в Индия преди 5000 години, йогата е изпитана като терапия, полезна за цялостното здраве на индивида, и е усъвършенствана през времето. Тя не е панацея, която да ни отърве от болест или рана. Целта на практикуващите я е да се създаде баланс между мисълта, тялото и духа, който да позволи на организма ни да се възстанови сам.

Защо и какво ни привлича в йогата?
Фактът, че тя е една удивителна комбинация от изкуство и спорт. Вътрешното удоволетворение и покой, които постигаме, изпълнявайки една мистична хореография. 

Съчетанието в една перфектна хармония между сила, търпение и спокойствие носи на тялото ни онзи мир, който ни липсва днес, когато ежедневно сме изправени пред безкрайни задачи, тревоги, стрес, нездравословна среда и отчуждаване. Йогата грабна нашия екип и ни впечатли именно поради това, че е нещо от което средностатистическия човек се нуждае - място и малко време, за да успее да влезе в хармония с тялото си, да направи невъзможното – възможно и, накратко, да разпусне. 

Кои са ползите от практикуването на йога?
- Цялостно тонизиране на мускулатурата, пластичността, силата и енергията.
- Намаляване на стреса, напрежението и кръвното налягане.
- Подобряване на вярата в личните ви способности - може да се удивите на какво сте способни с практика и търпение!
- Подобряване на концентрацията и креативността.
- Изчистване от излишни телесни мазнини.
- Подобряване на кръвния поток, храносмилателния тракт, имунната система, връзката между мозъка и тялото.
- Подобряване на ловкостта, рефлексите и чувството за добро състояние.

Какво се сещате, когато чуете "Йога"?
Различни пози, които, макар и да изглеждат неестествени за човешкото тяло, се оказват изключително благоприятни за кръвния поток, храносмилателната система, сръчността, ловкостта и еластичността. Процесът за задържане на дадена поза може да се окаже доста труден и да изисква огромно количество сила, баланс и концентрация. Но за да бъдете добри, както и във всичко останало, ви трябват практика и опит. Така че всичко с времето си. Има изпълнения, които са предназначени за начинаещи, и впоследствие може да се пристъпва към по-комплексни и силови такива.

Какво е йогата в действителност?
Може да се каже, че е тип медитация. Ако човек се фокусира силно върху нещо, той трудно може да се разсее от потока мисли, нахлуващи в ума му. По този начин, практикувайки Йога, вие подобрявате концентрацията и връзката между тялото и ума, защото изпълнението на тези пози коства много сила, издръжливост и мускулни контракции. С времето тялото ви развива издръжливост, по-лесно се концентрирате над дадената поза и знаете какво може тялото ви. Мускулатурата по гърба, ръцете и коремната област се натоварва при почти всяко изпълнение на поза. Не е учудващо, че участниците в групови класове за йога са плувнали в пот след едночасова тренировка.

Практикувайки Йога се научаваме да дишаме правилно (може би най-важният елемент в това изкуство) и да пазим телесно равновесие. Фокусираме се върху това тялото да е балансирано физически и психически. Дишането трябва да става от диафрагмата (това може да се забележи по разширяващия и свиващия се корем по време на дишането, вместо гръдния кош). С правилно дишане тялото получава повече кислород, човек се чувства по-добре и имунната система се подобрява. С правилно позиране, дишане и акумулиране на мускулна сила човек се научава да се изправя, върви и влиза във всяка една ситуация много по-уверен и сигурен в себе си.

Йогата се среща в много форми. Има поне 30 различни типа, вариращи от бавни и плавни разтягания с медитативно дишане до невероятни изпълнения, водещи до обилно потене или умерени пози, задържани за дълго време.

Колко често се практикува йога?
За да постигнете максимални резултати от йогата, трябва да я практикувате колкото се може по-често. Всеки ден от седмицата определено не е прекалено натоварващо, точно обратното. Все пак сме Сила БГ и говорим повече за щанги, дъмбели, кардио, хранителни добавки и хранене, затова съвета, който можем да ви дадем, е просто да опитате. Йогата наистина е нещо уникално и със сигурност може да се вмести в графика на всеки работохолик, фитнес маниак, бизнесмен или човек на пределна възраст. Това, което сме ви споменавали и в други статии е, че трябва да се стремим към баланс, а не към крайности. Затова мислим, че йогата може да се комбинира с почти всеки спорт и начин на живот. У вас, на двора или в парка - изборът е ваш!Не съм от най-пластичните. Мога ли все пак да ходя на йога?
Да, разбира се. Йогата ще ви помогне да подобрите пластичността, която ви липсва, и ще увеличи силата при твърде пластичните. Започвате с това, което можете и се развивате от началото, като помните, че йогата не е просто пластичност!

Как да започна?
Живеем в 21 век. Интернет е пълен с информация. Все пак препоръчваме първите ви срещи с йогата да бъдат под егидата на професионалист. Хубаво е да се запишете на курс по Йога, за да научите базовите техники, пози и какво трябва да знаете като цяло. След това полето за изява и усъвършенстване е където и когато вие решите.
 
Заключение
Има много скептично настроени хора, които казват, че йогата няма как да има някакви медицински ползи. Но дори и най-скептичните са съгласни, че макар и да не успява да помогне на всеки, тя със сигурност не вреди (когато е изпълнявана правилно).
Най-честата причина, поради която хората започват да се занимават с йога, е да „отпуснат парата“ и болките в гърба. След няколко сесии те се чувстват по-добре.

Едно е сигурно - йогата ще ви помогне да опознаете себе си, възможностите на тялото и пределите, до които можете да го развиете. Ще ви помогне да се концентрирате и да бъдете упорити - нещо, което се научава и във фитнеса и ще ви бъде от полза, когато се наложи да използвате рационална мисъл, когато ще трябва да знаете на какво сте способни, да бъдете уверени и да вярвате в себе си. Уникално, нали?

Сила БГ Тийм 

В статията са използвани следните източници:
Снимка в началото на статията: sakhorn38
http://www.bodybuilding.com/fun/issa19.htm
Най-доброто оборудване за твоята тренировка
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Аксесоарният маниак носи със себе си цял щанд с фитнес пособия: колани, ръкавици, ремъци, талк, тефтерче и бутилка с енергийна или протеинова напитки. За него е немислимо да тренира без помощта на целия този инвентар, който обожава да пръска около себе си и да пренасят от точка на точка в залата."

Реклама
Copyright © 2007 - 2019 silabg.com