сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Йога за здраве и дълголетие

Йога за здраве и дълголетие

Времето се затопля!
Защо да не се отдадеш на тренировки навън, вместо отново да тренираш в залата?


В Америка много хора практикуват йога за здраве – без значение дали психическо или физическо, духовно или пък комбинация от всички.
Ако се поинтересувате по-тясно от йогата, ще се убедите, че йога практикуват всякакви хора – независимо от възрастта, физическата подготовка или килограмите. Всеки търси своята полза от йогата и следователно – всеки я намира.

А общата крайна цел е здраве и дълголетие.В Индия, практиката „йога” датира от хиляди години. Започва от философията на един мъж, който искал да постигне вътрешна хармония, благодарение на няколко техники – правилно и равномерно дишане, съсредоточена медитация и плавни упражнения (пози).Няма значение на какво ниво сте или какъв тип йога практикувате, този спорт може да допринесе много за по-доброто здравословно състояние и благополучие – днес и утре.
Обикновените йога упражнения могат да се отразят физически отрицателно, тясно свързано със заседналия ни начин на живот и стареене.

Но въпреки всичко, йогата е спорт, който може да се практикува от всички хора – независимо от нивото им на физическа подготовка или възраст. Оставете се на йогата – тя ще ви помогне да се чувствате по-добре от всяко не само физически, ами и на ментално ниво.Една типична йога-тренировка обикновено се състои от серия от пози, които са с различно времетраене. Много от тези пози са елементарни за изпълнение, но често се оказват предизвикателство, поради необходимостта от сила, издръжливост и гъвкавост.Сигурни сме, че след няколко прости урока по йога, ще се чувствате много по-добре, що се отнася до изпълнението на самите пози. Изпълнението на всички пози ще ви накара да подобрите подвижността си, начина си на дишане и ще избегнете много болежки, от които до скоро сте се оплаквали, относно ставите, костите и сухожилията.За да избегнете травми, ние съветваме редовното загряване и разгряване преди и след всяка тренировка.
Поддържането на гъвкавостта и движението с годините, може да подпомогне здравословното ви състояние и да повиши качеството ви на живот.Йогата увеличава гъвкавостта, като едновременно с това увеличава мускулната сила и тонус. Йогата ни прави по-силни, благодарение на многото пози, които изискват устойчивост, контролирано дишане и плавно преминаване от упражнение в упражнение.Най-важното нещо е, че йогата включва мускулите, които може да не използвате ежедневно, като по този начин добавя костна плътност и мобилност на групи от мускули, които дори може да не знаете, че съществуват.При толкова много възрастни хора, страдащи от фрактури и счупвания, всички трябва да се грижим активно и почти постоянно за гъвкавостта и силата на цялата скелетно-мускулна група.Йогата включва много пози, в които се изисква баланс, които могат да осигурят безопасна практика за балансиране, от която всички имаме нужда.
С поддържане на по-добър баланс идва засилената комуникация между двете полукълба на мозъка и много по-уверен и сигурен начин за поддържане здравето на опорно-двигателната система.Счита се, че една трета от възрастните хора по целия свят са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване. Точно поради тази причина се налага да намерим начин за борба с тези глобални проблеми.

Повечето експерти са съгласни, че начинът за постигане и поддържане на здравословно тегло трябва да включва както промени в хранителните навици, така и промени в начина на живот, включително повишена физическа активност и  упражнения.Докато йогата е страхотна алтернатива за хора с всякакви форми и размери, практиката може да помогне за отслабване и управление на здравословно тегло по няколко начина:
  • Йогата помага на хората да опознаят по-добре себе си и необходимостта да се грижат за себе си, включително да спортуват и да се хранят по здравословен начин.
  • Йогата може да помогне на хората да придобият усещане за контрол върху тялото си и избора си на храна, както и да намалят тревожността, която често води до преяждане.
  • Говори се, че много от асаните (позите) стимулират жлезите, като например щитовидната жлеза, което може да помогне за повишаване на метаболизма и насърчаване на баланса в целия организъм.


За йогата се твърди, че подпомага детоксикацията на тялото, тъй като много от позите стимулират притока на кръв към различните органи, като ефективно подпомагат организма в естествения процес на изхвърляне на токсините.Йогата също така силно подчертава дихателните техники, които не само осигуряват насоки по време на физическата практика, но и увеличават оксигенацията на тялото. Някои от позите, по-специално усукващите асани, също стимулират храносмилателния тракт, което може да подобри храносмилането.


 
Йогата ни учи да бъдем фокусирани върху себе си и дишането си. Практиката доказва, че дава на хората усещане за контрол над ситуациите и силата и спокойствието да се откажат от онези неща, които не могат да бъдат контролирани. Мнозина наричат йога сесиите истинска терапия.Известно е, че намаляването на стреса и релаксацията, свързани с йога практиката, са полезни за редица неща от понижаване на кръвното налягане до подобряване на качеството на съня, както и да подпомогне дълголетието, към което всеки човек се стреми.


 
За йогата се казва, че помага хората да намерят себе си, да бъдат наясно с ума и емоциите си. По-важното е обаче, че редовното практикуване на йога също предоставя на същите тези хора начини, които да помогнат за справяне с проблемите, възникващи при това самосъзнание.Например хората, изпитващи болка, могат да намерят пози, които са насочени и облекчават болката, както и да преодолеят чувствата на безпомощност.Докато йогата има потенциал да осигури ползи за здравето на почти всички хора, винаги трябва да се консултирате с вашия лекар, преди да започнете ново начинание, особено що се отнася до физическо натоварване.Хора със следните здравословни проблеми трябва да се консултират с лекаря си, преди да започнат да практикуват йога-упражнения:
 
  • Високо кръвно налягане, което е трудно да се контролира
  • Риск от образуване на кръвни съсиреци
  • Очни заболявания, включително глаукома
  • Остеопороза
 
СИЛА БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Здравословна диета и редовните физически упражнения помагат да развием здравословна физика, но използването на хранителни добавки, фет бърнъри, значително увеличава шансовете да намалим телесното тегло по-бързо и по-ефективно."

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com