сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Зехтин - най-полезната мазнина

Зехтин - най-полезната мазнина

            Днес все повече хора се стремят към здравословното хранене и начин на живот. Често търсят алтернативи на хранителните продукти от бита ни, които не просто да са вкусни ами и полезни. Една от тях е именно зехтинът, тъй като всеки обича да подправя храната си, а често срещаните олиа и мазнини са по-опасни отколкото мислим.Реалността за потребителя:
            Заставайки пред щанда в супермаркетите виждаме едно разнообразие от зехтини. Всяка една разфасовка лъха на качество и старание. Изпипани матови етикети с изобразени на тях маслинови дръвчета и работливи земеделци. Самия етикет и опаковка може да имат леки несъвършенства, които би трябвало да ни грабнат със семплотата си. Да ни напомнят, че зехтина, който купуваме е първо качество, технологията му е наистина естествена и традиционна, а в състава му не присъстват никакви химии. Често подобни маркетингови трикове скриват грозната истина и купуваме продукт, който няма да ни е от полза, ако искаме да живеем здравословно.

За какво да внимавате при избора си и какви са видовете зехтин на пазара.

            Зехтина се произвежда чрез пресоване или смачкване на зелени маслини. Среща се с различно качество според начина на преработката му.
 Има нерафинирани  (Virgin-необработен превод от англ.ез.) и рафинирани зехтини. Основното правило е, че колкото по-слабо и малко е рафинирането чрез термична обработка и химично третиране, толкова по-високо е качеството на продукта. От нерафинираните зехтини могат да се извлекат много ползи, защото съдържат много хранителни вещества от пресованите маслини.


Разновидностите, под които ще го срещнете :
-          Extra virgin olive oil: Този зехтин е с най-високо качество. Направен е от първото изцяло механично пресоване на качествени маслини. Зехтина извлечен чрез традиционното студено пресоване на плодовете, където няма намеса на химикали и и е приложено съвсем малко количество топлина  при екстракцията за да се подобри потока на течната суровина. Киселинността е по ниска от 1%*.

*Киселинността е пряко свързана с химичния разпад; с времето зехтина губи качествата си, все повече мастни киселини се освобождават от глицеридите, увеличавайки нивото на киселинност, което пък засилва гранясването на суровината.
 
-        Virgin olive oil: Направен е от маслини, които са по-зрели от тези, които се ползват за extra virgin зехтинау или е извлечен от второто пресоване. Няма употреба на химикали и се използва малко топлина. Често той представлява дефектен или нискокачествен extra virgin зехтин. Киселинността му е малко над 1.5%.
 
-        Refined olive oil: Получава се след рафиниране на virgin зехтин. Крайния продукт е безвкусен продукт с по-скоро неприятен аромат.
 
-        Pure olive oil: Продаван под названието „пречистен“, този зехтин е рафиниран и най-често срещан из магазините. Чистотата му се основава на факта, че за направата му са ползвани само маслини и не са добавяни олиа извлечени от други източници. Състои се от това, което се извлича от маслиновата каша след, като се извлече virgin зехтина от второто качество маслини. Извлека от този остатък се рафинира чрез топлина, химически разтворители, високо налягане и филтрация. Накрая се смесва с малко количество virgin зехтин, който възтановява цвета и донякъде вкуса му.
                                                                                                             
-        Refined olive- Pomace oil: Зехтина помас се извлича чрез обработка на маслиновото кюспе /пресованите останки от плода,костилките и обелките/ с разтворители. Прави се до степен, която да не доведе до промяна в първоначалната глицеридна структура. Избягвайте го, тъй като е лощ за здравето ви.
 
-        Olive-Pomace oil: Зехтин който съдържа бленда от рафинирани зехтини от кюспе и virgin oil. Избягвайте го, тъй като е лош за здравето ви.
 
-        Light & Extra Light olive oil: Зехтина, който претендира да е „Лайт“ и „Екстра Лайт“ съдържа същото количество калории, колкото съдържа стандартния зехтин и представлява смесица от рафинирани зехтини извлечени от най-нискокачествени суровини чрез химическа обработка. Вкуса и аромата на маслини е изкючително блед и слаб.            Също като при доброто вино, вкуса, цвета и консистенцията на зехтина може да варира. Това се дължи на различните сортове маслини, къде са брани и климата при, който са отгледани.

Съвети:
            Гледайте зехтина, който купувате да е в тъмно или опушено стъкло. Не го съхранявайте в пластмасови бутилки- защо разберете тук. Понеже е скъпа суровина, може да разделяте големи бутилки с приятели, така винаги ще имате пресен зехтин в начален стадий на оксидация, ще можете да експериментирате с различните марки и ще е изгодно.


Ползи от зехтина или защо трябва да го включим в диетата си.
             Положителните ефекти от употребата на зехтин в ежедневието ни се дължат на високото съдържание моно-наситени мастни киселини и отличния състав на антиоксидантни вещества.
 
-          Превантивна мярка срещу болести на сърцето
Направено е проучване за населението от средиземноморието и по-конкретно, че те страдат от сърдечни болести много по-малко отколкото други етнически групи. Изследването доказва, че това се дължи на факта, че хората готвят ежедневно със зехтин. Той не съдържа холестерол и е съставен от приблизително 82% моно-наситени мазнини. Тези мазнини намалят съдържанието на липопротеините с ниска плътност в кръвта /LDL/ без да намалят нивата на високо-плътните липопротеини /HDL/. В резултат на това съотношението „добър“ холестерол спрямо „лош“ се подобрява и риска от сърдечна болест се редуцира.

Зехтинът подпомага сърдечния ритъм и със съдържанието на жизненоважни количества витамин Е и полифеноли, които действат като антиоксиданти. По този начин се забавя и предотвратява равитието на сърдечни болести, като се елиминират свободните радикали и се предотратяват щетите, които те нанасят по стените на артерийте. Една от съставките на зехтина предотвратява образуването на свободно блуждаещи съсиреци в кръвта, които също биха предизвикали усложнения.

Добавянето на зехтин в диетата ще ви направи подготвени и силни срещу често срещаните болести на модерния свят. Ако искате допълнително да подсилите имунната си система разгледайте комбинираните продукти с Антиоксиданти. При проблеми със сърцето зехтина би се комбинирал чудесно със суплементи, Омега 3 мастни киселини, селен и алфа липоева киселина.
 
-          Подпомага храносмилането
Зехтина повишава цялостното усвояване и абсорбация на нутриените. Толерира се много добре от стомаха заради високото си съдържание на олеова киселина. Понася се най-леко от сфинктера / разделящ стомаха от хранопровода/ и мускулния му тонус спрямо всяка друга мазнина. Забавя прекаленото образуване на киселини в храносмилиателната система и затова е лека превенция за поява на язви и други чревно-стомашни заболявания. Две супени лъжици зехтин сутрин на празен стомах ще повлияят много добре при хронична констипация. Предотвратява образуването на жлъчни камъни, като стимулира секрецията на жлъчка и регулира изпразването на жлъчния мехур.
За да подсилите действието на зехтина относно абсорбацията на нутриенти може да го комбинирате с ензимен комплекс. Тwinlab и NOW имат отлични комбинации от храносмилателни ензими.
 
-          Намаля риска от Рак на дебелото черво
За разлика от повечето мазнини/често посочвани, основна причина за образуване на раковото заболяване/, зехтина пази клетките на червото от канцерогените. Изглежда, че наличието му намаля жлъчната киселина и увелиава нивата на ензими.
 
-          Контролира диабета
Диабетиците или тези, които са на прага на тази болест се съветва да комбинират нискомаслена и високовъглехидратна диета със зехтин. Изследвания показват, че тази комбинация е начин да се контролират нивата на глюкозата в кръвта, в сравнение с хапване на само ниско-маслени храни. Добавянето на зехтин ще намали и нивата на триглицеридите. Много диабетици живеят с високи триглицерини нива, което ги излага на висок риск от развитие на сърдечни болести.
При диабетиците зехтина може да се комбинира със суплементи, като магнезий. Той ще ви помогне в борбата с инсулинувата резистентност.
 
-          Намаля риска от Рак на Гърдата
Мононаситените мазнини могат да намалят риска за образуване на рак на гърдата при жените. Поли-ненаситените мазнини, които се намират в слънчогледовото олио и царевицата имат точно обратния ефект. За всеки допълнителен прием на 10 грама мононаситени мазнини, риска от рак на гърдата спада с приблизително 45%. Смята се, че витамин Е е превантивен суплемент срещу клетъчното увреждане, което води до развитието на рак.
Предлагаме витамин Е в концентрарани варианти. Продуктите може да разгледате тук.
 
-          Зехтина подмладява
Медицински изследвания отчитат, че диети, които са с дефицит на витамин Е ускоряват разпада на определени мастни киселини  - процес, който води до стареене. Съдържанието на витамин Е в зехтина може да забави подобни ефекти, да се поддържа умствената дейност и да се удължи мускулния контрол при по-възрастните потребители.
 
-          Анти-възпалителни свойства
Тялото използва здравословните мазнини от зехтина за производство на повече естествени анти-възпалителни агенти. Те ще ви помогнат да намалите развитието на артрита и астмата. Подпомагат здравето на клетъчните мембрани, а тогава те са по-гъвкави и по-добри в трансфера на здравословни нутриенти в клетките и изнасянето на остатъчните продукти. Зехтина съдържа и  компонент наречен олеокантал, който контролира възпалението. Отчетени са сравнително по-малко случеи на остеопороза и деменция* в райони, където зехтина е основен продукт в бита на хората. Комбинация на зехтина с здравословните Омега-3 мастни киселини от риба и лен на Twinlab ще е оптимално ефективна при борбата с ставни и мускулни възпаления.

*Деменцията е неврологично заболяване, което се отличава с влошаване на умствените способности и концентрацията. Наричана още „болест на старостта“. Една от формите на деменцията, но не единствената, е болестта Алцхаймер.
 
-        Помага при възстановяването на кожата, по-бързо заздравяване на порезни рани и по-красива кожа. Използван в козметични продукти и изцяло натурални билкови терапии, зехтина прави чудеса за кожата. Тя придобива естествен блясък и става мека на допир след, като е третирана с този на вид прост продукт. Зехтина играе важна роля в превенцията от продължителната оксидация, един от процесите, които допринасят за развитието на някои типове рак по кожата.Съхранение на зехтин:
            Запомнете, че маслините са плодове; Зехтина представлява плодов сок. Кислорода, топлината и светлината ще ускорят гранясването* му.

*Гранивия привкус се усеща след, като мазнината е претърпяла процес на оксидация. Продължителен контакт с въздуха е основната причина за оксидация в повечето случаи. Гранясването е чест дефект, така че съхранявайте зехтина на хладно място в плътно затворен контейнер.

Кухненски шкаф отдалечен от фурната, котлоните и пряка слънчева светлина, би бил чудесен избор. Ако имате изба, съхранявайте зехтина там в стъклени добре оплътнени шишета, а си отделяйте малки количества за кухнята. Съхранението в хладилник не би повредило повечето зехтини, но не е препоръчително за скъпи extra virgin видове. Това е така, защото може да се образува кондензация в бутилката, която да се отрази на вкуса му. Консистенцията и гъстотата на зехтина не е индикация за това дали е годен за употреба; например често, когато е охладен или след студено време зехтина може да стане по-гъст и замъглен – характеристики, които изчезват веднага щом го постоплите.

Готвене със зехтин:
            Запазете extra-virgin скъпия зехтин за салата и дресинга на различни ястия. Може да го поръсите върху хрупкав пълнозърнест хляб или в отворен сандвич с пилешко и спанак. Използвайте го върху печените и смачканите картофи вместо масло. Има невероятен вкус, върху задушени зеленчуци или когато е поръсен върху риба или месо преди сервиране.Когато печете с малко мазнина на загрят тиган или пържите използвайте или комбинация /бленда от extra-virgin + и пречистен зехтин за един по-добър аромат/ или просто чист зехтин.

За дълбоко и продължително пържене използвайте само чист /Pure/ зехтин.

И все пак избягвайте пържените храни. Използвайте само extra-virgin зехтини и подправяйте с тях храната си щом е приготвена. На принципа проба-грешка ще откриете, много негови приложения.

СИЛА БГ Тийм
Препоръчани хранителни източници
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Лесен начин да определите с колко сте увеличили сърдечната си честота е да прецените колко лесно е да поддържате разговор докато тренирате."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com