сила бг магазин
сила бг медия
»
»
7 интересни ползи от Омега-3 мастни киселини

7 интересни ползи от Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастни киселини са изключително важни за всеки човешки организъм.

Омега 3 се наричат есенциални мастни киселини, защото човешкото тяло се нуждае от тях, но не може да ги произвежда.

Наричани още "Върховна храна за мозъка", тези мастни киселини са от изключително значение за цялостното човешко драве и протичането на редица процеси в организма.

Днес ще Ви покажем 7 интересни ползи от Омега-3 мастни киселини.


1. Омега-3 мастни киселини могат да се борят срещу депресия и безпокойство

Депресията е едно от най-често срещаните състояния в света. Симптомите включват тъга, летаргия и загуба на интерес за всичко случващо се наоколо.

Безпокойството също е често срещано състояние, което се проявява със симптомите на нервност и постоянна тревожност.

Редица изследвания доказват ползата на Омега-3 мастни киселини при хора с тези заболявания. Има 3 вида Омега-3 мастни киселини – ALA, EPA и DHA, като EPA е тази, която се бори с депресията и тревожността.2. Омега-3 мастни киселини подпомагат здравето на очите.

DHA, тип Омега-3, е главен структурен компонент на мозъка и ретината на очите. Приемането на тази мастна киселина намалява риска от макулна дегенерация – една от най-често срещаните причини за зрителни проблеми и слепота.
3. Омега-3 мастни киселини подпомагат мозъчната дейност по време на бременност и в ранна детска възраст

Омега-3 е изключително важна за правилното функциониране и развитие на мозъка. DHA съставлява 40% от полиненаситените мастни киселини в мозъка и 60% от ретината на окото.Приемът на Омега-3 мастни киселини по време на бременност доказано е свързан с редица положителни ефекти при децата:
  • По-висока интелигентност
  • По-добра комуникация и социални умения
  • По-малко проблеми с поведението
  • Намален риск от заболявания като аутизъм и церебрална парализа

4. Омега-3 мастни киселини могат да намалят симптомите на метаболитния синдром

Метаболитния синдром се свързва с няколко състояния – повишено кръвно налягане, пълнота в областта на корема, инсулинова резистентност и високи нива на триглицериди. Това е основен проблем, тъй като повишава риска от развитие на много други заболявания, като сърдечни удари и диабет, например.Омега-3 мастни киселини могат да намалят инсулиновата резистентност и да предотвратят рисковете от метаболитен синдром.

5. Омега-3 се бори с автоимунни заболявания

При автоимунни заболявания, имунната система атакува здравите клетки, като ги обърква с чуждите такива.
Диабет Тип 1 е добър пример за това – при тази болест имунната система атакува клетките, които произвеждат инсулин в панкреаса.

Омега-3 може да помогне в борбата с някои от тези заболявания още в ранна детска възраст.Редица проучвания доказват, че приемането на достатъчно Омега-3 мастни киселини през първата година от живота на всеки човек, е свързано с намален риск от много автоимунни заболявания, включително Диабет Тип 1 и множествена склероза. Здравословните мастни киселини доказано спомагат лечението на лупус, ревматоиден артрит, улцерозен колит и псориазис.
 
6. Омега-3 мастни киселини помагат при психични разстройства

Ниските нива на Омега-3 мастни киселини се срещат при хора с психични разстройства. Редица проучвания доказват, че приемането на продукти, богати на Омега-3 намаляват честотата на промени в настроението при хора с шизофрения и биполярно разстройство. Омега-3 също намалява агресивното поведение.7. Омега-3 мастни киселини са добри за кожата

DHA е структурен компонент на кожата. Той е отговорен за здравето на клетъчните мембрани, които изграждат част от нея.
Здравословната клетъчна мембрана води до мека и еластична кожа, без бръчки или лунички.EPA също има здравословни ползи върху здравата кожа, както и предпазване от слънчевите вредни лъчи. Той спомага за добрата хидратация, предпазване от акне и предотвратяване на преждевременното стареене на кожата.
 


Омега-3 мастни киселини имат доказани ползи за човешкото здраве.

Те са от изключителна важност за оптималното здраве. Приемането на тези полезни мастни киселини може да бъде осъществено, посредством храни или хранителни добавки:

Biotech USA - Omega-3


 
Doctor`s Best - Best DHAHaya Labs - Omega-3Natrol - Omega-3 Fish Oil4+ Nutrition - Omega +
СИЛА БГ Тийм!
Опитай да си набавиш така необходимите на организма Омега-3 мастни киселини чрез хранителни добавки:
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

""В допълнение се наблюдават пробиотични ефекти, дължащи се на производството на късоверижни мастни киселини след ферментация. Затова всички пациенти са насърчавани да се опитат да въведат отново FODMAPs до ниво, което спокойно могат да понасят.""

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com