сила бг магазин
сила бг медия
»
»
7 мита за храните и фитнеса, които науката опровергава

7 мита за храните и фитнеса, които науката опровергава

 
Независимо дали става въпрос за информацията, публикувана на популярни уебсайтове или съвети от приятели, които звучат доста достоверно, не вярвайте на всичко, което чуете или прочетете. Много от митовете, свързани с храненето и фитнеса, тръгват от някой непроверен източник, но се разпространят твърде бързо и хората започват да ги възприемат като факти. Днес ще разкрием истината за 7 твърдения, които често се срещат в мрежата. Ако си чувал други подобни, ще се радваме да ги споделиш в коментарите под статията.

 
Мит 1: Необходими са 21 дни, за да се отървете от вреден навик (или да развиете нов)
 
Много популярни и самозвани фитнес експерти твърдят, че можеш да прекратиш вреден навик или да формираш нов само за 21 дни. Истината е, че не съществува точна времева рамка, в която се извършат дълготрайни промени. Някои хора са в състояние да усвоят нов навик (като включване на повече зеленчуци в менюто) само за няколко дни. При други, този процес може да отнеме седмици или месеци. Проучване, публикувано в европейския журнал по психология, показва, че създаването на нови навици отнема средно 66 дни. Въпреки това, всичко е строго индивидуално. Учените откриват, че времето за адаптация зависи от специфичните особености както на самия навик, така и на отделния човек. Ако се опитваш да започнеш нещо ново, като ежедневни упражнения, отдели време, за да го превърнеш в рутинна практика. И помни, най-вероятно ще отнеме повече от една нощ или 21 дни!


 


Мит 2: Mаслата могат да смазват ставите
 
Могат ли маслата наистина да смазват ставите? Вероятно да, но не по начинът, по който си представяш. Съществуват изследвания, които сочат, че Омега-3 мастните киселини, обикновено срещани в богати на мазнини риби като сьомгата, в орехите и лененото семе, биха могли да облекчат ставните болки. Смята се, че те намаляват възпалението, което от своя страна води до намаляване на болката. Изследване върху рибеното масло и ставните болки показва, че участниците, консумирали добавки с рибено масло, съобщават за по-малка скованост сутрин, намалено подуване и болка в ставите и понижаване на необходимостта от противовъзпалителни медикаменти за контролиране на симптомите.
 
Мит 3: Мускулите могат да се превръщат в мазнини (и обратно)
 
Мускулната и мастната тъкан са напълно различни компоненти на тялото, поради което не могат да се превръщат една в друга. Това, което се случва, когато спреш тренировките, е намаляване на мускулната маса. Покачването на тегло се дължи на повече приети, отколкото изразходвани калории. Постигането на подобно състояние е лесна задача, когато не е налице мускулна тъкан с висока метаболитна способност, позволяваща на тялото да се движи с максимална мощност. Най-важното е човек да бъде активен. Ако спреш тренировките, най-добре намали консумацията на храна, за да избегнеш натрупване на излишна телесна маса.

 

Мит 4: Маслото от канола се приготвя от рапица (и е токсично!)
 
Според много хора каноленото масло се произвежда от растението рапица, но в действителност, то е продукт от пресовани семена на самата канола. Докато маслото от рапица съдържа много високи нива на ерукова киселина (съединение, което в големи количества може да бъде токсично за хората), маслото от канола съдържа много ниски нива на тази киселина. Погрешната информация за него би могла да се дължи на факта, че канолата е добита през 60-те години на миналия век, посредством традиционна кръстоска с рапица, с цел намаляване на еруковата киселина и глюкозинолатите, които се съдържат в рапичните масла. Макар маслото от канола, по дефиниция, да не представлява генномодифициран продукт, от 2010 година насам 90% от посевите с това растение са генномодифицирани (ГМО), за да бъдат по - устойчиви на пестициди. За да избегнете ГМО се насочете към органично масло от канола или експелер (материал, извлечен механично, а не по химичен път, при температура от около 50 C°). 

Мит 5: „Прочистването със сокове” е най-доброто средство за дълготрайно отслабване
 
В последно време, рекламите за „прочистване” с помощта на сокове стават изключително популярни. При повечето здрави хора, спазването на подобен режим от време на време не би причинил вреда, но все пак може да предизвика чувство на глад и умора. Ако наистина искаш да подобриш здравето на тялото си, трябва да се движиш редовно, да си осигуриш качествен сън и да се храниш здравословно и разнообразно.Мит 6: Някои храни (като целината) са източник на „отрицателни” калории
 
Когато нещо звучи прекалено добре, за да е истина, обикновено се оказва, че не е. Понятието „храна с отрицателни калории” звучи наистина отлично, но за съжаление подобно нещо не съществува. Митът за „отрицателните калории” води началото си от идеята, че някои храни изгарят повече калории, отколкото набавят. Погрешната логика в тази градска легенда се корени в схващането, че термичният ефект на храната (TEF), т.е. количеството енергия, необходима за нейното разграждане, може да доведе до отрицателен прием на калории. Целината, ябълките и лаймът се нареждат сред рекламираните храни с подобни свойства. Истината е, че храни с отрицателни калории не съществуват. Обичайният диапазон за TEF е 10%-20% от общото количество калории в хранителния продукт. Например, нека приемем, че връзка целина съдържа 7 калории. Ако предположим, че TEF е 20%, това означава, че все пак остават 5.5 калории.


Мит 7: Пресните продукти винаги са по-добър вариант от замразените
 
Замразените храни могат да съдържат равно или по-високо количество хранители вещества, в сравнение с прясната храна. На практика, замразените плодове и зеленчуци се пакетират часове след прибиране на реколтата, като по този начин в тях се „заключват” ценните витамини и минерали. Същевременно,  пресните продукти могат да престоят няколко дни или дори седмици в склад преди да достигнат до потребителите и да бъдат консумирани, което води до загуба на важни хранителни вещества. Един здравословен режим може да включва едновременно пресни и замразени продукти.

 
 
 
Топ продукти за цялостно здраве
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Вярно е, че и трите компании предлагат сходни продукти с близък състав и присъствието на шампиона е разделено поравно между всеки един от тях, но след като и трите марки предлагат качество, какво значение има това?"

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com