сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Бърз или бавен протеин след тренировка ?

Бърз или бавен протеин след тренировка ?

Силовите атлети и бодибилдърите приемат бързо усвоими протеини веднага след тренировка от години. Как ще реагирате обаче, ако Ви кажем, че това май не е оптималния вариант за покачване на мускулна маса и подобряване на резултатите Ви?
Оказва се ,че през 2006 спортни учени от Университета Бейлор са открили начин да подобрят ефективността на след тренировъчния шейк и да оборят общо приетото схващане, че суроватъчния протеин няма аналог след тренировка. Те просто предлагат различен подход, който клинично се е доказал, като по-добър и оптимален. С това те не откриват топлата вода, нито пък предлагат аналог, просто показват как наистина да извлечем онези 100% възстановяване и стимул на анаболните процеси в един труден за тялото ни момент, като след тренировъчния стрес. Оказва се ,че комбинация от бавен с бърз протеин е далеч по-добра отколкото само бърз след физическа активност.Да , точно така! Защото не всичко се свежда до това, че казеина е за преди сън, изолата за след тренировка, а суроватъчния концентрат за повишаване на белтъчния прием през деня. Всеки един от тези деривати си има свой уникален аминокиселинен профил и собствени плюсове, които не могат да се репликират и заместят.

Какво представлявало изследването ?

Изследователите събрали 36 мъже на възраст между 23 и 29 години, които имали опит в залата поне една година. Въпросните трябвало да тренират 10 седмици като спазват една и съща тренировъчна програма. Тя била класическа и всички ние сме минали по аналогична такава в един момент от тренировките си. Те тренирали 4 пъти седмично, като големите мускулни групи били разделяни в две различни една от друга тренировъчни сесии. Мъжете започвали със серии от по 10 повотрения, като на последните правели по 6 повторения.
В дните , когато не тренирали те пили шейк сутрин. Ако пък деня бил тренировъчен шейка бил, колкото се може по-скоро след тренировка, но не повече от 2 часа по-късно.


Изследваните мъже били разделени на 3 групи. 


Първата пила шейк съдържащ само въглехидрати. (P)
Втората екпериментална група приемала шейк съдържащ 40 грама суроватъчен протеин (доста стабилна доза), 3 грама верижно разклонени аминокиселини и 5 грама глутамин.(WBG)
Третата екпериментална група приемала шейк съдържащ 40 грама суроватъчен протеин и 8 грама казеин. (WC)
От към количество килокалории и трите шейка били еднакви.
Резултатите

След 10 седмици WC групата приемаща суроваръчен протеин с казеин показала най-добър прогрес.
 
Коефициент чиста мускулна маса след изследването:
Коефициенти за свършено полезно действие и резултати преди и след изследването:
T1 = След 5 седмици; T2 = След 10 седмици при изпълнение от ЛЕГ

Резултатите са правени на база кръвни изследвания на гладно, телесен индекс и телесна композиция използвайки DEXA (dual-energy x-ray absorptiometry), 1 максимално повторение и повторения до умора на лежанка и лег преса и 30 секундния Wingate анаеробен тест за капацитет.
Заключение
Извода, който си направили изследователите бил ясен. Суплемент съдържащ 40 грама суроватъчен протеин и 8 грама казеин в период на физическа активност помагат на тренировъчната адаптация и подобряват резултатите. Споделяме обаче това изследване с Вас , защото именно добавянето на казеин, който всички са свикнали да пият преди сънe всъщност също толкова важен в момент, като след тренировка. Звучи различно и нестандартно, ала върши отлична работа според спортните учени от Бейлор.
Затова суроватъчния протеин си остава начело на всички протеинови източници и най-ценен след тренировка, ала ако издребняваме и искаме оптимума, то би било редно да 1/5 от целия шейк да е казеин.

Вариант за високо белтъчен и иновативен, като формула казеин би бил Everbuild Casen Build! Уникално белтъчно съдържание на доза без захари, която отлично би намерила приложение както сами се убедихме и след тренировка.
СИЛА БГ Тийм!
Източник: J Strength Cond Res. 2006 Aug; 20(3): 643-53.
Препоръчани продукти от СИЛА БГ
60
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2015-10-18 | 11:25:55
Ники Петров
Доста интересно изследване. Евала, Сила, винаги сте в крак с новостите!!!
2015-10-17 | 12:29:13
Ники Петров
Много интересно изследване.
2015-10-15 | 18:53:30
цецо
Пробвал съм комбинацията с whey build шоколад и casein шоколад пак на еverbuild.Става нещо страшно като вкус, насищане и резултат!
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Големи количества таурин се съдържат и в мускулите. Всъщност тауринът, условно наречен аминокиселина, е втората най-разпространена такава след глутамина в скелетната мускулатура (особено в бързите мускулни влакна). Там той играе съществена роля, намалявайки мускулният катаболизъм след тежко натоварване. При спортисти, приемащи таурин, се забелязват намалени количества креатинин и креатин в урината, което е още едно свидетелство за възможността да противодейства на мускулния разпад."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com