сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Фуростаноловите сапонини в българския трибулус

Фуростаноловите сапонини в българския трибулус

Докато сте разглеждали етикетите на хранителните си добавки, най-вероятно сте попадали на т. нар. „стандартизиран екстракт“. Обикновено тази информация се среща в добавките, които са на билкова основа, какъвто е и българският трибулус, за който ще говорим по-късно. Най-вероятно, също така, сте се питали какво означава това.

В тази статия ще отговорим на този въпрос, ще ви дадем няколко насоки за употребата на стандартизирани екстракти и ще ви запознаем с българския екстракт на билката трибулус терестрис (бабини зъби). Ще си поговорим за ползите му, за начина, по който се преработва и ще ви запознаем с един страхотен продукт на компанията VemoHerb.

Какво представляват стандартизираните билкови екстракти и защо да изберем именно такъв?

Какво представляват стандартизираните билкови екстракти и защо да изберем именно такъв?


С напредването на науката и провеждането на все по-напреднали изследвания, човечеството опознава света много по-добре. Това важи с двойна сила в сферата на храните и хранителните добавки. Вече много добре знаем какво точно се съдържа в една ябълка, например, както и различните функции на съставните ѝ вещества.

Същото е и при билките. Макар и да присъстват в традиционната медицина от векове, чак сега имаме научна яснота относно кои са веществата, които придават техните полезни свойства. С други думи – кои са биоактивните съставки.

Стандартизиран екстракт представлява екстракт от най-биоактивните съставки, който е максимално пречистен и лишен от всички други вещества в билката. В този ред на мисли, най-добрият начин да получим всички ползи от дадена билка е чрез използването на стандартизирани екстракти.

Освен гаранция за качество, стандартизираните екстракти са и гаранция за ефективност. Това е така, защото концентрацията на биоактивните съставки е винаги една и съща. При хранителните добавки от този калибър няма риск от разминаване в стойностите и количеството на активните съставки от партида до партида. Винаги получаваме точно това, за което сме си платили.

Стандартизиран екстракт – от производството до крайния продукт

Стандартизиран екстракт – от производството до крайния продукт


Всеки производител, който желае да бъде сертифициран като такъв, който може да предлага стандартизиран екстракт, трябва да вложи определено количество труд и, разбира се, материален ресурс. Това е един от начините, по които можем да разберем дали производителят е надежден.

Съществуват много фирми, които не желаят да положат необходимите усилия и следователно те не предлагат стандартизирани екстракти. Също така, много често те „стандартизират“ вещества, които не са биоактивни, правейки продуктите им неефективни.

Наличието на „етикет стандартизиран екстракт“ е гаранция за качеството на продукта и надеждността на производителя. Всяка опакова, която ние закупим ще бъде с еднакво (стандартно) качество, без значение от фактори като среда на производство, годишни промени в реколтата и т.н. 

За да придобиете по-ясна представа за това колко сложен и взискателен процес е това, партньорите ни от VemoHerb споделят, че за направата на 1 кг. екстракт от трибулус терестрис, те се нуждаят от 50 кг. билки. Освен това, изолирането и пречистването на биоактивните вещества отнема десетки екстракции, всяка от тях под строг контрол за качество.

Каква е разликата между стандартизиран и нестандартизиран екстракт?За да демонстрираме разликата, ще използваме продукта, който споменахме по-рано, а именно Bulgarian Tribulus от VemoHerb. Екстрактът в продукта е стандартизиран на 60% фуростанолови сапонини. В сравнение с продукти, чиито екстракти са стандартизирани на 90% общи сапонини, Bulgarian Tribulus е 20 пъти по-силен.

Защо? Защото фуростаноловите сапонини, част от които е протодиосцинът, са най-биоактивните съставки в българския екстракт от трибулус терестрис и съответно – най-ефективните за покачване на мускулна маса, повишаване на енергията и производителността, повишаване на мъжкото либидо и подобряване на физическото представяне.

Една от най-големите грешки, които хората допускат при покупката на хранителни добавки, е необръщането на внимание на концентрацията на екстракта. Помнете: Количеството на активното вещество е по-важно от цялостното количество на екстракта. Много често можете да срещнете малка доза от даден екстракт, но с по-високо ниво на концентрация, която би се оказала и по-ефективна.

Направете информиран избор, за да се възползвате максимално от силата на природата в билковите екстракти.

Малко повече за фуростаноловите сапонини

Малко повече за фуростаноловите сапонини


Биоактивните вещества в българския екстракт на трибулус са т. нар. сапонини. Те се делят на две групи – общи сапонини и фуростанолови сапонини. Според редица фармакологични проучвания, фуростаноловите сапонини са тези, които придават на билката познатия ѝ ефект.

Това се дължи на взаимодействието между протодиосцин (фуростанолов сапонин) и лутеинизиращия хормон. Това води до повишено производство на полови хормони, повишаване на протеиновия синтез и подобряване на физическата издръжливост на организма. Освен това, българският екстракт понижава нивата на умора, оказва грижа за нервната и сърдечно-съдовата системи, повишава либидото, потентността и дори може да бъде в помощ по време на менопауза.

За сравнение, в китайския и в индийския екстракт на трибулус, нивата на тези сапонини са много по-ниски. Както споменахме в една наша минала статия, българският екстракт всъщност е най-силен, заради високата концентрация на активни вещества.

Прочетете я тук: Бабини зъби – Българската сила срещу полова дисфункция

Разликата между двата вида сапонини е съществена. Макар и да съществуват продукти, които притежават екстракти, стандартизирани на 90% общи сапонини, продуктите, които стандартизират фуростаноловите сапонини са в пъти по-ефективни, макар и да имат по-нисък процент на стандартизация.

Bulgarian Tribulus от VemoHerbКакто казахме, Bulgarian Tribulus от VemoHerb съдържа стандартизиран екстракт от български tribulus terrestris със съдържание на 60 % фуростанолови сапонини.

Основните предимства на продукта са:

  • Повишено ниво на тестостерон, което подпомага покачването на чиста мускулна маса
  • Притежава антимикробни, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства
  • Противодейства на ниското либидо вследствие на умора и/или стрес
  • Повече сила и издръжливост по време на тренировка
  • Подпомага хормоналния баланс при мъже и жени
  • Подобрява възстановяването след тренировка
  • Може да окаже помощ при мъжки стерилитет
  • Подсилва имунната система


Bulgarian Tribulus от VemoHerb e лесно усвоим от организма и не предизвиква никакво стомашно дразнене. Тази хранителна добавка е изключително подходяща за спортисти, които са в подготвителен или възстановителен период. Също така, употребата ѝ от любители на културизма е напълно подходяща. Обикновено употребата на трибулус терестрис в бодибилдинга е като част от възстановителен стак с добавки, които повишават силата и стимулират синтеза на белтъци.

Начин на употреба:

Препоръчваме да приемате добавката циклично. Това ще рече активен период на прием с дължина 2 месеца и дневна доза, равна на 10-15 мг. на кг.* телесна маса. Разделете дневната си доза на три отделни приема – сутрин, обед и вечер.

*За човек, който тежи 80-100 кг., дневната доза е около 1000 – 1500 мг.

След тези 2 месеца, направете пауза от 2 седмици и започнете цикъла отново.

Други стандартизирани екстракти

Tribulus Terrestris от Haya Labs

Tribulus 1000 от Everbuild Nutrition

И двата продукта съдържат стандартизирани екстракти със cъдъpжaниe нa cтepoидни caпoнини oт фypocтaнoлoв тип (60 % oпpeдeлeни cпpямo пpoтoдиocцин).

Продуктът на Everbuild Nutrition е изключително подходящ за бодибилдъри, спортисти и атлети от всякакъв калибър, тъй като в една дневна доза се съдържат 1000 мг. чист екстракт от трибулус терестрис.

От своя страна, този на Haya Labs е подходящ за любители-атлети, хора с по-ниски нива на физическо натоварване и жени. Това е така, защото неговата дневна доза съдържа 500 мг. стандартизиран екстракт. Както вече казахме, оптималната доза трибулус терестрис зависи от телесното ви тегло.

Сила БГ препоръчва на всички жени да опитат продукти с трибулус терестрис. Това, че повечето ползи могат да бъдат свързани с мъжкото здраве, не означава, че билката не може да бъде полезна и за жени!

Сапонините повишават нивата на пpeгнeнoлoн, пpoгecтepoн и ecтpoген, което води до по-добро физическо и психо-емоционално здраве. Протодиосцинът – основният сапонин в екстрактите, които разгледахме, увеличава синтеза на половите хормони и при двата пола. Освен това той подпомага и синтеза на протеин в мускулната тъкан, което ви дава издръжливост и повишава възможностите ви да се справяте с ежедневния стрес.

ЗаключениеАко търсите ефективен и напълно естествен начин да подобрите своите резултати в залата и качеството си на живот извън нея, доверете се на професионалистите; доверете се на българското!

Не забравяйте, че хранителните добавки не бива да заместват активния начин на живот и здравословното хранене. Тренирайте усърдно, хапвайте само качествена храна и заложете само на ефективни добавки с доказан произход.


Сила БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Ягодите съдържат друг ценен тип фибри, наречени пектин /както и грейпфрутите, прасковите, ябълките и портокалите/. В изследване на Американския Колеж по храните се сравняват приеми на нормален портокалов сок и такъв, примесен с пектин. Хората, които са пили сока с пектин са се чувствали сити по дълго от другите. Тази разлика продължила цели четири часа."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com