сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Бабини зъби – Българската сила срещу полова дисфункция

Бабини зъби – Българската сила срещу полова дисфункция

Колкото е бърз напредъкът на фармакологичната индустрия, толкова повече са и хората, които осъзнават потенциалната вреда от прекомерния прием на лекарства и започват да водят осъзнат, природосъобразен начин на живот. Все повече хора се обръщат към традиционната, холистична медицина, в лицето на билкарството, развивало се през вековете. Растенията, които дълги години са стояли в основата на традиционната медицина, притежават доказани лечебни свойства, които днес отново се оказват под светлините на прожектора. Те не само са ефективни, но и щадят организма и работят в унисон с него, без да причиняват нежеланите странични реакции, които се появяват вследствие приема на определени лекарства.
 
Много е вероятно да няма човек, който да не е срещал под някаква форма билката, известна у нас с името бабини зъби – било то под формата на чай, като съставка в хранителните добавки за увеличаване на мускулна маса, или като средство за борба с еректилната дисфункция при мъжете и слабо либидо при жените. Факт е, че тази билка присъства във всички тези продукти и то не случайно!


 
От всичките ползи на билката, може би тази, която получава най-голямо внимание е нейната способност да помага в борбата ни срещу половата дисфункция. Все повече мъже от различни възрасти се сблъскват със сексуални проблеми, като еректилна дисфункция и намалено либидо. Причините за това са най-различни, като започнем от физиологични смущения, вследствие на нездравословен начин на живот и стигнем до емоционален дисбаланс, вследствие на повишени нива на стрес. Без значение какви са, те могат сериозно да влошат качеството на живот както на мъжете, така и на жените. Преди да си поговорим повече за мощните свойства на бабините зъби, нека се запознаем с произхода на билката и начините, по които тя е била използвана (а и продължава да бъде и днес) в традиционната медицина.
 
Какво представлява билката бабини зъби?
 
Ботаническото наименование на бабините зъби е Tribulus terrestris, от семейство Zygophyllaceae. Това е едногодишно пълзящо растение, широкоразпространено в Китай, Източна и Западна Азия и Южна Европа. Цветовете му са в жълто-зелен нюанс, а плодовете му са покрити с шипове, откъдето идва и българското му наименование – бабини зъби. Използваемите части от растението са корените и плодовете му.
 
От векове насам, употребата на плодовете на растението е широкозастъпена в традиционната китайска медицина. Билката се използва за лечение на проблеми с очите, отоци, метеоризъм, артериална хипертония и сърдечно-съдови заболявания, докато в Аюрведа – индийската традиционна лечебна система, употребата на бабините зъби е насочена към лечение на импотентност, лош апетит, жълтеница, урогенитални нарушения и сърдечно-съдови заболявания.


 
В индийската фармакопея, tribulus terrestris се нарича гошкура и влиза в състава на много от билковите смеси, които аюрведичните доктори използват до ден днешен за лечение на сърдечно-съдови заболявания, заболявания на уринарния тракт и сексуална дисфункция при мъжете.
 
Разновидности на растението
 
Родовете Tribulus достигат до 25 вида, 12 от които се срещат само в Близкия Изток. Има и други видове от рода на трибулус, които понякога се използват като добавки, включително pentandrus, който съдържа богато количество кемпферол във флавоноидния си профил, докато terrestris има повече кверцетин и стероидин гликозиди, които естествено повишават тестостерона.
 
Tribulus terrestris е един от малкото видове от рода трибулус и е най-често срещаният в различни хранителни добавки за повишаване на ниското либидо и влошената сексуална функция.
 
Фармакологичен състав на бабините зъби


 
Основните компоненти на екстракта от корен на бабини зъби включват:

 • Протодиосцин
 • Диосцин и диосгенин
 • Трибулозин
 • Хекогенин-глюкопиранозил-галактопиранозид
 • Сапонини от тип гитогенин, наричани още протодибестин и трибестин
 • Сулфатирани спиростанолови и фуростанолови сапонини (срещани само в българската разновидност на билката) и общи спиростанолови и фуростанолови сапонини
 • Феноли

Плодовете на растението трибулус съдържат:
 
 • Стероидни сапонини на базата на фуростанол, като тересторозид А, В, както и терестринин В, терестронезид А и хлоровалозид
 • Трибуфурозид
 • Стероидни сапонини на базата на спиростан
 • Трибулузамиди А-D
 • Терестрамид
 • Прегнанови гликозиди
 
От редица научни изследвания по темата става ясно, че както плодовете, така и самият корен на растението съдържат различно количество съединения, наречени стероидни сапонини.
 
Променливост на активните съединения в tribulus terrestris
 
Протодиосцинът е едно от основните съединения в трибулус, като ефектът му е свързан с изграждането на мускулна маса. Съединението е и причината бабините зъби да са толкова популярни сред активно спортуващите индивиди и бодибилдърите. Концентрацията му е най-висока в разновидностите на растението, виреещи в Турция, България и Македония. Тези три вида съдържат два пъти повече протодиосцин от останалите видове.
 
Други научни изследвания показват, че химичният състав на растението зависи от географското му разположение, например виетнамският и индийският трибулус не съдържат трибестин и прототрибестин, но за сметка на това, съдържат по-високи нива на трибулозин.
 
Голяма част от изследванията върху различните видове на трибулус се фокусират именно върху екстракти от български, китайски и индийски произход. Въпреки че географският произход на трибулус оказва влияние върху компонентите му, основната разлика е, че растенията, срещани в Средна Източна Европа и Западна Азия имат по-високо съдържание на протодиосцин, а тези, растящи в Източна Азия имат по-голямо съдържание на трибулоин и липса на стероидни сапонини.
 
Извън посочените разлики, българският трибулус е единственият вид, който съдържа както сулфатирани спиростанол, така и фуростанол сапонини.
 
Как влияят активните съединения в бабините зъби на човешкия организъм?


 
Протодиосцинът, както вече стана ясно, е стероидно съединение, което се съдържа в големи количества в бабините зъби и е главната ѝ активна съставка.
 
Протодиосцинът се метаболизира в организма до дехидроепиандростерон (DHEA), който има благоприятен ефект върху пропускливостта на клетъчните мембрани, еректилната функция, метаболизма на холестерол и имунитета. DHEA е често срещан прекурсор на тестостерон при мъжете и на естрадиол при жените.
 
Другият вид съединения, съдържащи се само в българския вид трибулус, са фуростаноловите сапонини. Тяхната роля е да поддържат здравословни нива на тестостерон в тялото. Ползите от приема им се изразяват в подобряване на сексуалното представяне при мъжете и стимулиране на мускулния растеж.
 
Имат ли бабините зъби други ползи за здравето ни?


 
Както стана ясно, бабините зъби подобряват сексуалното здраве и спортните постижения, но ползите от билката за здравето ни далеч не се изчерпват с това. Нека разгледаме някои от начините, по които тази билка влияе благоприятно на общото ни здраве.
 
Действа благоприятно върху репродуктивното здраве - както при мъже, така и при жени
 
Еректилната дисфункция е една от основните причини за мъжкото безплодие, което е свързано и с ниските нива на дехидроепиандростерон (DHEA). Както вече споменахме по-горе, протодиосцинът е основната съставка в бабините зъби, която отговаря за повишаване нивата на DHEA при мъжете. Освен всичко изброено, той подобрява подвижността на сперматозоидите.
 
Няколко проучвания доказват, че редовният прием на екстракт от бабини зъби подобрява качеството на овулация при жени, които имат необичайни състояния на овулация. Трибулус, също така, намалява образуването на кисти при жени със синдром на поликистозни яйчници и спомага за възстановяването на нормалната овулаторна функция.
 
При артериална хипертония
 
Бабините зъби могат да понижат високото артериално кръвно налягане, като действат отпускащо върху стените на кръвоносните съдове.
 
При камъни в бъбреците
 
Наличието на камъни в бъбреците е често срещан здравословен проблем в съвременното ни общество, поради начина ни на живот. В традиционната китайска и аюрведична медицина, трибулус терестрис се използва за лечение на камъни в бъбреците, тъй като растението притежава изразен диуретичен ефект.
 
За здраво сърце
 
Бабините зъби действат благоприятно и върху сърдечно-съдовата система. Активните ѝ съставки водят до премахването на симптомите на стенокардия (болка в гърдите). Тъй като билката притежава антиангинозни свойства, тя разширява коронарните артерии и подобрява коронарното кръвообращение. Понякога, трибулус се прилага и за лечението на анемия.
 
Подобрява храносмилането
 
Бабините зъби подобряват функцията на храносмилателната система по няколко начина. Сапонинните съединения действат успокояващо върху спазмите на гладката мускулатура (колики). Екстрактът от билката води до намаляването на нивото на триглицеридите в кръвта и стимулирането на апетита. Освен това, трибулус облекчава метеоризма и предотвратява подуването на корема.
 
Има ли рискове при приема на бабини зъби и за какво да внимаваме?
 
Като с всяко друго нещо, което се приема в прекалено големи количества, прекомерният прием на билката също крие своите рискове. Като цяло, приемът на tribulus terrestris е безопасен. Въпреки това, не се препоръчва да се приема от бременни жени, поради действието му върху гладката мускулатура.
 
Добавките с бабини зъби действат благоприятно преди зачеване, тъй като повишават плодовитостта, но след забременяване се препоръчва приемът им да се преустанови.
 
Не се препоръчва прием на трибулус, в комбинация с други медикаменти за сърдечно-съдови заболявания, като бета-блокери и дигоксин, тъй като едновременният прием може да засили ефекта на лекарствата.
 
За хора, подложени на лечение на захарен диабет, трибулусът може допълнително да понижи нивата на кръвна захар. Препоръчва се консултация с общопрактикуващия ви лекар, преди да приемате хранителни добавки с бабини зъби.
 
Как да изберем правилния за нас продукт с tribulus terrestris?


 
Пазарът за хранителни добавки е необятен и предлага изобилие от най-различни екстракти на растителна основа, включително и на трибулус. Съществуват множество производители, които предлагат многобройни разновидности на билката. Има най-различни крайни продукти с различно съотношение на използваната суровина, произведени чрез различни технологични методи и прочие. За да направим правилния избор, трябва да се съобразим с всичко това и бъдем максимално сигурни, че купуваме най-подходящия продукт, а именно този, който ще има оптимален ефект върху организма ни и ще задоволи нуждите ни.
 
Няколко съвета, които ще ви помогнат да направите правилен избор:
 
 • Винаги проверявайте дали на етикета е отбелязано съотношението на използваната суровина. Колкото по-голямо е то, толкова по-концентрирана е, следователно изисква по-нисък дневен прием.
 • Екстрактът задължително трябва да е сертифициран, което означава, че е клинично изпитан за чистота на суровината, качество, технологично извличане, ефикасност и безопасност за употреба.
 • Ако сте алергични, следете дали има добавени съставки, които биха могли да обострят алергичните реакции към продукта.
 
В заключение
 
Както винаги, ние от Сила БГ подчертаваме, че когато става дума за избор на хранителни добавки, най-важното е нещо е да бъдете максимално информирани! Затова на края на статията сме ви предоставили няколко добавки с бабини зъби, зад които ние заставаме.
 
Няма спор – българският екстракт от трибулус работи безотказно. Време е да хвърлите лекарствата в кофата и да изпробвате нещо ново. Казваме ново, не защото е революционно, не защото е „новото най-добро“, а защото е време да погледнем назад, към доказаното, към ефективното, към природното. Това е новото течение, а вашият път може да започне спокойно, с гарантираното качество на Сила БГ!

 
Сила БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Досега BSN предлагаха Syntha-6 с вкус "шоколадова торта" ексклузивно през bodybuilding.com Сега този уникален вкус ще бъде достъпен за всички фенове на марката, а към него ще се присъединят и две нови глезотийки - вкус на бисквитки и портокалов нектар. Така марката ще има 12 протеина в своя каталог. Нямаме търпение да ги опитаме!"

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com