сила бг магазин
сила бг медия
»
»
ГЛА - Гама-линолеична киселина

ГЛА - Гама-линолеична киселина

Гама-линолеичната киселина (GLA/ГЛА) е Омега-6 мастна киселина, съдържаща се предимно в растителните мазнини. Омега-киселините не са задължителни за поддържането на жизнените функции, но играят съществена роля в правилното функциониране на мозъка, растеж и развитие на организма. Тялото не може да ги произвежда и си ги набавя от храната. Омега-6 мастните киселини се съдържат в растителните мазнини под формата на линолеична киселина. Тялото я превръща в гама-линолеична и впоследствие в арахидониева киселина. ГЛА се съдържа в семена от иглика, пореч, касис. 

 
Употреба
 
  • ГЛА предотвратява превръщането на арахидоновата киселина във възпалителни молекули
  • Стимулира метаболизма
  • Потиска излишния естроген
  • Подобрява кожата и холестерола
  • Помага срещу астма, диабет, артрит и дори рак на гърдата
 
ГЛА би могла да ви бъде от полза при следните състояния:
 
При диабет - продължителният прием на GLA в продължение на 6 месеца успокоява симптомите на нервната болка при страдащите от диабет. 
 
При високо кръвно налягане - самостоятелно, или в комбинация с омега-3 мастни киселини. Проучване при мъже с високо кръвно налягане, поемали по 6 грама масло от касис отбелязва облекчаване на кръвното налягане в сравнение с приелите плацебо. 
 
При ревматоиден артрит - резултатите от проучванията са смесени. Съществуват доказателства, че маслото от иглика действа благоприятно срещу болки, подуване и вдървяване. За съжаление GLA не е вариант за спиране на развитието на артрита и увреждането на ставите вследствие на болестта.

 
ГЛА има дългогодишна репутация на народна медицина при лечение на алергии. Жените и децата, които са предразположени към алергии, имат по-ниски нива на ГЛА в кърмата и кръвта. Препоръчително е да се консултирате с лекар, преди да изпробвате ГЛА срещу алергията.
 
При остеопороза - хората, които не приемат достатъчно есенциални мастни киселини, са по-податливи на загуба на костна маса спрямо хората, приемащи препоръчителни дози от тях. Изследване при жени над 65-годишна възраст с остеопороза доказва, че приемалите ГЛА са изгубили по-малко кост от приелите плацебо за период от три години. Освен това плътността на костите им се е увеличила.
 
 
Суплементиране
Суплементите с ГЛА обикновено се произвеждат от маслата на игликата, пореча и касиса, най-често във форма на гелообразни капсули. Висококачественият суплемент е сертифициран като органичен от авторитетна институция, опакован е в контейнер, предпазващ от светлината, охладен и маркиран с трайност.

 
Важно
Не приемайте Омега-6 мастни киселини, ако страдате от гърчове. Ако ви предстои операция с анастезия, трябва да спрете приема на масло от иглика две седмици предварително. Избягвайте дози над 3000мг дневно, защото високите количества могат да доведат до възпаления в тялото.
 
Сила БГ Тийм

Източник: Медицински център към университета на Мериленд
Продукти с масло от иглика
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Най-голямото предимство на марката AMIX е, че производството на продуктите е от най-високо съвременно качество, осигурено с помощта на най-нови технологии и научни постижения. Ние от СИЛА.БГ лично посетихме завода на компанията и се убедихме с очите си - грандиозност, модерни технологии, всеотдайност и иновации! Amix Nutrition ™ отговарят на изискванията дори на най-взискателните клиенти!"

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com