сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Интервю с Георги Гайдарджиев

Интервю с Георги Гайдарджиев

Георги Гайдарджиев е горд притежател на 6 световни титли и на 4 европейски.  Шампион на Република България и 4 пъти Спортист на Благоевград и на Българската федерация по канадска борба. Наскоро той разби конкуренцията в своята категория на Европейското първенство по канадска борба в Гданск, Полша и грабна златото. Тренира много състезатели и е най-силно изразената фигура в този спорт в България. И е чудесен, интелигентен събеседник!
 

Георги, честито за победата в Гданск! Как се чувстваш?

Благодаря, щастлив и амбициран за следващи предизвикателства, които тропат на вратата. През септември ще се състезавам в Бразилия на световното първенство, където конкуренцията ще бъде още по-силна.

Разкажи ни повече за себе си. Как започна да се занимаваш с професионална канадска борба?

Професионално започнах да се занимавам с канадска борба през 2007 година, като преди това съм тренирал непрофесионално на лостове от 6-годишна възраст. Тогава правех 10 серии по 10 набирания, а на 10-годишна възраст вече правех набирания с една ръка и 10 серии по 30 набирания. Всичко това беше благодарение на страхотния ми по-голям брат, който не спираше да ме мотивира, за което най-сърдечно му благодаря.

В професионалното си портфолио като състезател имам 15 републикански златни медала, 5 европейски златни и 2 вицеевропейски. Най-значителни обаче са разбира се шестте световни и петте вицесветовни титли.

Разкажи ни за спецификата на канадската борба като спорт – има ли специфични техники, както при бойните и други силови спортове?

Да, разбира се. Силата на мускулите на ръцете е много важен елемент, но също така трябва добре да прецениш съперника си, когато застане пред теб на масата и да решиш как точно да подходиш. Канадската борба е силов спорт, който има специфични техники, те са: „кука“, “top-roll” и среда. Видът на техниката се определя от дължината на ръцете и силата на мускулните групи. 

Каква подготовка изисква състезанието по канадска  борба?

Зависи от състезанието и периода на подготовка. Преди европейски и световни първенства тренирам двуразово шест дни в седмицата.


Какво е усещането, когато застанеш пред противника си?

С различните противници е различно, но винаги има много адреналин, от където идва и тръпката в този спорт. Адреналинът е както в мен, така и в публиката, която като че ли се „съживява” в последно време. Много се радвам, че все повече хора показват интерес към нашия спорт както на локално, така и на глобално ниво.


Коя от досегашните ти титли спечели най-трудно?

Най-трудно спечелената ми титла е световната в Италия през 2009 година. В моята категория 65 кг. участваха 32-ма състезатели, като в квалификациите допуснах една загуба и се наложи да правя четири срещи повече от моя противник, който ме чакаше на финал и когото победих два пъти.


Чухме, че се готвиш да поставиш нов световен рекорд по набиране с една ръка. Кога и как ще стане това? 

Да, така е. Както вече споменах, правя набирания на една ръка от 10-годишен.

С годините броят им растеше прогресивно, точно затова мисля, че дойде момента, в който мога да покажа, че никой в света не може да направи толкова много набирания на една ръка, докато другата е джоба му.

Относно въпросите „кога и как“ само ще кажа, че търся спонсори, които да ми асистират с организацията на самото мероприятие. Това би било една страхотна реклама за самите тях. Писмото, което получих от Guinness World Records гласи : „Популярността на Guinness World Records е ясна: ние сме световноизвестна марка с 97% разпознаване на марката, нашите шоута са гледани от 250 милиона човека годишно и повече от 2,5 милиона са посетили нашите събития на живо в целия свят за последните 12 месеца.“ Така че компанията, която ще рекламирам при поставянето на рекорда ще бъде видяна по цял свят. А как ще стане е ясно, това което се изисква аз го притежавам - това са ръцете ми.


Чувал ли си за феноменалния Матиас Шлите и гигантската му ръка? Ще се изправиш ли срещу него?

Да, виждаме се по световни и европейски първенства, но сме различни категории. Бих се изправил срещу него, дори смятам, че имам шансовете да го победя. Аз често играя с противници от по-горни категории, разбира се неофициално, просто искам да си „сверя часовника” и да знам докъде стигат възможностите ми. Така че, да, бих се изправил срещу Матиас.  


Как тренираш във фитнеса?

Във фитнеса наблягам на предмишницата, трицепса и бицепса, но също така и на гърба, рамото и гърдите. С тегло от 67 кг. имам личен рекорд на лежанка – 140 кг. два пъти, също така набирания със тежест 110 кг. пет повторения и набиране на една ръка с 40 допълнителни килограма по тялото си.  


Използваш ли хранителни добавки? Разкажи ни кои са те.

Използвал съм следните добавки година и половина в периода 2008-2009 година:

MVP Nutrition Revive 
MVP Nutrition Pro Whey
Fitmax Creatine Creapure

След което ги спрях и оттогава съм само на хранителни диети и режим на съня. Не мога да отрека действието на добавките, те помагат много, особено за по-големите категории.


Имаш ли си треньор и важен ли е той за теб?

Имал съм само един човек когото мога да нарека мой треньор и това е брат ми – Мирослав Гайдарджиев, който ме изгради като спортист. Той е много важен за мен, защото ме накара да повярвам в себе си.


Какво би посъветвал любителите на канадската борба в домашни условия – кой е ключът към победата?

Бих ги посъветвал да тренират здраво и да уловят своя шанс.


Какво те очаква в бъдеще?

Надявам се да продължавам да побеждавам, да съм здрав, бодър и трезвомислещ. Имам много мечти и планове, работя силно за осъществяването им и знам, че човек е това в което постоянства, затова апелирам към всички читатели да постоянстват във добрите и градивни неща в ежедневието си, аз се стремя да правя именно това.

 

Благодарим ти за това интересно интервю!

Топ продукти за сила и издръжливост
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2012-06-18 | 17:47:16
Zico
Mom4e mnogo zdrava raka bravo
samo napred i tova e ma4kai gi da te uvajavat
2012-05-30 | 11:57:15
joro speed
Браво адаш, само така. +++ Ще ги мачкаме наред!!!
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"В последната една година се наблюдава истински бум в закупуването на витамин D, чиито основен източник е светлината. Ето защо в райони със студена и дълга зима като нашите балкански ширини, суплементацията с него е задължително. Малко хора са запознати, че витамин D се класифицира като стероиден хормон, с много разнообразни функции в организма, свързани с анаболизма."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com