сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Интервю с Тошко Тодоров - Част 1

Интервю с Тошко Тодоров - Част 1

За повечето от нас Тошко Тодоров не се нуждае от представяне, но по-младите ни читатели може да не знаят кой е неразрушимия от времето акропол на българския бодибилдинг. 54-годишният културист е във форма, на която може да завиди всеки, а в своите над 30 години на подиума като участник и съдия Тошко е събрал вещ опит. Една малка, но съществена част от него той сподели пред нас в това интервю, което не бива да пропускате!

Здравей, Тошко! Разкажи ни повече за себе си. На колко години беше, когато хвана за първи път тежестите и кое те мотивира да го направиш?

 
Началото беше твърде късно за мен – някъде около 20 годишен, след казармата. Там си “играех” по лостове, успоредки, но не и чист културизъм. Преди това съм се занимавал с тенис на маса и бях скиор – Алпийски дисциплини. След казармата започнах да тренирам по-сериозно. Мотивацията дойде от един мой съученик, който си тренираше, а аз постоянно стоях и го гледах. После той приключи със спорта, а аз продължих. Не съм се мотивирал от снимки на Арнолд или други хора. Тогава имахме достъп само до единични снимки, които сме си лепили по стените, по хладилниците вкъщи и това е...
 

Какви бяха условията за един начинаещ културист в младините ти?


Условията бяха почти спартански. Бях си направил в хола на апартамента лежанка, скрипец. На лежанката имах уред за предно бедро, също няколко дъмбела и една щанга. В началото това ми бяха уредите, сместени заедно с холовата гарнитура. Така се започна. Тогава нямаше такива зали като сегашните - нито в Казанлък, нито в София. Единствено в София имаше зала в Дианабад, където тренираха боксьори, борци. Там имаше зала, оборудвана с уреди. Иначе уреди никъде нямаше – кой каквото си направи самичък. Тръгнал съм от времето, когато е нямало, и съм израстнал във времето на “бума” на залите, културизма и фитнеса. Всичко е минало през живота ми досега.

 

Мислил ли си за кариера извън България? Какво те задържа в родината?


Не съм мислил за нещо по-сериозно навън. Живял съм две години в Германия, но съм се върнал тук. Купих си място, построих си зала, къща. Не съм искал да оставам по някакъв начин навън. Мъчил съм се тук да се оправям. Имам си аз една поговорка – “Който не може да се оправи там, където се е родил, няма да се оправи никъде.” Никога не съм ламтял за пари или за нещо повече, аз търся спокойствие и спокоен живот. В чужбина натоварването е много голямо, затова си останах в Казанлък и не дойдох в София и така нататък. а мога да го направя. За мен “чужбина” означава също така и София. Една голяма реализация може да дойде в София. Хората с моя опит са много малко и това нещо смея да го твърдя, защото виждам непрофесионализма на инструкторите по залите и на много колеги. Има голяма заблуда откъм начин на тренировки. Където и да отида, виждам как бъркат хората във залите.

Какво е мнението ти за това, че големите чуждестранни фирми за фитнес добавки и екипировка не спонсорират нашите момчета?


Защо трябва да го правят международните? Ние имахме достатъчно фирми, които изкарваха пари от нас, и аз винаги съм казвал – нашите фирми, които започнаха още от началото, изкарваха много пари. Тези фирми трябваше да дават наградни фондове, да правят състезания. Парите, които ни даваха като състезатели, щяха отново да се върнат при тях, защото с тези пари щяхме да отидем пак при тях и да си закупим хранителни добавки, или там каквото ни трябва, но те не го правеха никога. От чужбина не вярвам някой да дойде и да помогне на някой наш състезател. Може, защо не? Но е много трудно. Там си имат достатъчно състезатели, на които помагат наистина. Има момчета в София, които си намират някакви спонсори. Митко Димитров имаше спонсори, Христомир Христов имаше спонсори, което е похвално за спонсорите, но те бяха за кратко време. Такива кадърни културисти като Митко и като Христомир просто трябваше да се поддържат! Помогнаха им една-две години, когато се изграждаха, и после ги зарязаха. Наистина, станаха световни шампиони момчетата, защото го заслужават – Митко и Христомир са много добри просто. Това са хора, на които трябва да се помага.
 
Аз никога не съм искал да ходя на европейски или на световни, или ако съм искал, то е било защото ще ми платят билета и аз ще отида като на гости. Аз съм нямал възможност и средства да се готвя за това състезание. Побеждавам, взимам квалификациите и аз отивам просто като ескурзиант,  защото аз цял месец нямам средства да се готвя за това световно или европейско. И затова никога не съм искал да ходя.

 

Ти си прочут не само с успехите си на подиума, но и с това, че винаги си в перфектна, почти състезателна форма. Разкрий ни малко повече как постигаш това. Има ли някаква тайна? 


Това е начинът на тренировка! Начинът при мен е такъв, че тренирам много чисто, не по много – някои хора си мислят, че аз тренирам прекалено много, лъжат се, заблуждават се. Просто начинът на тренировка ме довежда до такава физика, че в рамките на десет дни аз мога да изляза в перфектна форма на състезание! Този метод е приложим за всеки един. Още като погледна движението на един човек, къде, как е застанал, разбирам грешките му. Много хора не знаят как се кара колело в залата - как да карат правилно, за да свалят килограми, да се изчистят. Друго е, когато тренираш правилно в залата - мускулът стои винаги изчистен и оформен. Начинът на хранене е едно, но когато тренираш и правилно, този мускул работи много по-добре и задържа много по-малко мазнини и вода. Начинът на тренировка е - няма тайна.

“Тайната” е да се тренира правилно, стриктно, да се възстановяваш и да се храниш. Три неща са основните - тренировка, хранене и възстановяване. Едно ако се обърка, нищо не става. Много хора обръщат внимание на други неща, но не и на това. Сега културистите са, аз им казвам “бройлери”. Направят се с мъка за пет-шест месеца, за да излязат на едно състезание или две, и после не приличат на хора. Не приличат на себе си. Не всичко е химия в този спорт!
 

Според теб само мускули ли се искат в бодибилдинга, или трябва и мозък?


 
Не свържеш ли двете неща - мускули и мозък в едно, нищо не става. Трябва да мислиш постоянно кое, какво трябва да се прави. Не може човек, който не мисли, да направи мускули! Няма да стане това нещо. Имаш да мислиш за много неща. Навсякъде е така. Трябва да мислиш как ще стане, как ще се подредят нещата, как ще се нареди всичко, за да доведеш физиката си, организма си до желанието ти как искаш да изглеждаш. Това са неща, свързани с много други работи. Моето мислене за културизма е много по-различно от на хората, винаги съм го казвал. Когато дойдат да тренират с мен, хора, тренирали от 15 години, виждат колко много грешки правят.

 

Какво е мнението ти за хранителните добавки? Необходимост ли са те и ти самият имаш ли си суплементарна програма?


Има неща, които са с необходимост, но повечето са с рекламна цел. Преди доста години отивам в София на състезание и ми казват, няма да споменавам имена, “- Абе, много си як!”. Викам “- Да-а, благодарение на това, че аз не си купувам вашите добавки съм як.”. При мен основата е 30% хранене, 30% тренировка, 30% възстановяване. Всичко слагам по равно. За мен храненето и тренировката са най-важните, а ако не тренирам правилно и не се възстановя, следващия път като вляза в залата няма да мога да тренирам и да си направя тренировката както трябва. За мен тези неща са по-важни. Добавките като протеин и креатин са ми основните добавки, и аминокиселини преди състезание. Други добавки не взимам. На мен непознати добавки, които просто да ми надуват мускулите не ми трябват, като знам, не знам – “джакове”, “стакове” и разни други. Не искам да правя антиреклама, но много пъти съм споменавал, че това не върши работа.
 

Според наблюденията ти кои са най-големите грешки и заблуди на начинаещите и другите във фитнеса?


 
Най-голямата грешка на един начинаещ във фитнеса е, че пита своите приятели как да тренира, а не намира правилния човек. Питат се един друг, а не търсят помощта на хората, които наистина трябва да бъдат питани. Така младите момчета се заблуждават един друг – “Ти това прави, тоя правил това, оня правил това, било много хубаво...”. Постоянно ги слушам такива момчета. - “- Мен ми казаха да правя това.” Викам - “-Кой ти каза да правиш това?” - “-Едно приятелче ми каза”. Това е заблудата – питат се един друг, вместо да потърсят някой вещ. 
 

Според теб не е ли проблемът и в липсата на достатъчно компетентни треньори и инструктори в залите?"


 
Едно младо момче не може да направи чак такива “грешки”. Дори и да е неопитен инструктора, той пак ще го насочи в началото. На едно младо момче не му трябва моя опит. На него му трябват една-две години тренировки, докато стигне до моя опит и да го използва. Дори да бърка едно момче, това ще му е от полза. Докато не се натренира една-две-три години, то не може да изгради трайна мускулатура. То просто трябва да тренира. Дори да не знае как да го прави, като минат две-три години, тогава наистина ще му трябва опит, защото това момче вече е натренирало мускулатурата и тази мускулатура вече трябва да започне да се тренира наистина правилно и яко!

Ако едно момче младо започне да тренира както ние тренираме, ще свърши много бързо. С мен тренират колеги, които са тренирали наистина доста време. Когато тренират сами, те си правят голям обем тренировка. Когато дойдат да тренират при мен, още на петата-шестата серия “умират”. Защото аз ги карам да правят правилно упражненията, и като направят правилно няколко серии, мускулът бързо се изморява – той работи перфектно, на 100%. Няма чийтинг, няма инерция. И тогава виждат вече колко много бъркат и защо с малко серии може да се свърши работата, а с много – не. Качеството на работа е важно, и това ги изтощава много бързо. А когато са сами, могат да си тренират и да направят по 20 серии от някоя мускулна група. Но няма да постигнат същото, защото не използват на 100% работата на мускула. Вкарват и много други мускули.
 

Какво мислиш за разпространението на допинга сред българските младежи и спортисти? Увреждат ли стероидите трайно организма? Какво е мнението ти за случая с Цветко Цветков?


Неприятно, наистина много неприятно. Това, което аз знам – Цветко, когато е спирал химията, е спирал на 100 мг – на толкова е оставал винаги. Дефакто той не е спирал, продължавал е на 100 мг постоянно. Това е което съм чувал аз и което знам. Наистина бързат момчетата много с това, много прибързват. Искат химия, и аз винаги им казвам : “- Защо искате химия? Защо не искате да ви науча да тренирате както трябва и ще му дойде времето за химията, ако трябва да ходите по състезания?”. Искат по бързия начин, който се оказва много по-погрешен, но те не го разбират в началото. Много пъти съм излизал на състезания без да се обезводнявам. Или когато съм се обезводнявал, е било много малко. Докато момчета са припадали пред мен и съм ги свестявал, има много случаи такива.

Аз никога не съм крил – и аз взимам химия за състезание. Не знам по коя скала да го изчисля. Аз, ако взимам, може би взимам една трета или много по-малко от това, което се взима в момента. И пак ме е страх! Аз не съм постоянно на химия, взимам я в рамките на два месеца и половина. Затова винаги съм във форма, защото взимам прекалено малко химия, и когато я спра, тя не ми се отразява зле. Може би ще се почувствам изморен, вял 3-4-5 дни и после влизам веднага в ритъм. Организмът бързо превъзмогва стреса. Докато момчетата взимат прекалено много, с месеци, и после, да кажем, те са били оводнени, мазни и са целяли да се изчистят. При тях става още по-голямо това натрупване на мазнини и на вода и напълняват прекалено много. Докато на мен не ми личи, че съм спрял химията – винаги си оставам във форма. Даже по време на състезание аз може би си развалям формата, защото се смалявам, изсъхвам – нещо, което на мен не ми харесва. Аз искам да бъда в по-добра кондиция, по-издут, по-плътен, с по-добра мускулатура, което е по-добрият вариант. И винаги съм се стремял на състезание да не излизам като манекен, като някакъв от Освиенцим, а да бъда мускулест и релефен в същото време, а не прекалено изтънен като острилка, с тънки мускули, тънки крака. Предпочитам да имам мускулатура по цялото тяло на 100%, дори и да не спечеля състезанието. В последно време ми е това целта – да бъда в добра форма.

 
Следващия вторник  – 24 април,очаквайте втора част на интервюто с Тошко Тодоров! В нея титанът от старата школа ни разказа за хранителния си режим, любимите си хобита и любопитни спомени от 30-годишната си кариера; сподели мнението си за съвременните български състезатели и ни посъветва как да се справим със застоя във фитнеса. Не забравяйте да посетите профила на Тошко във Facebook!
Тошко Тодоров избира
29
.
00
лв.
37
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2012-04-18 | 10:20:10
Димитър Димитров
Това е форма, това е класа! Не изкуствено надут, браво Тошко!
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Според фитнес специалистът Алън Арагон, най-доброто време за чийт меню е след тренировка. Така ще увеличите вероятността въглехидратите и другите му хранителни стойности да бъдат усвоени от мускулите, вместо да се складират като мазнини. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com