сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Магарешки бодил - мощен протектор и още нещо

Магарешки бодил - мощен протектор и още нещо

Магарешкият бодил (Milk Thistle) е една от първите билки, с които ще си имате работа, когато искате да изчистите организма си от токсините. Свойствата му да прочиства черния дроб  и да обезболява са известни на медицината още от времето на Римските армии, които взимали листата, семената, корените и стъблата на билката със себе си като лекарствено средство. В съвремието магарешкият бодил е верен приятел на бодибилдърите и атлетите, целящи да покачат мускулна маса, защото билката овладява високите нива на холестерола, които може да причини високопротеиновата диета и повишава протеиновия синтез. Може да бъде и ефективно средство срещу страничните ефекти от производството на тестостерон като косопад и акне (поради повишаване на производството на кератин, от който загрубява и се запушва кожата) и рак на простатата (в случай на високи нива на свободен тестостерон в кръвта). Повлиява положително и на храносмилането. Днес билката се отглежда в Аржентина, Австралия, САЩ, Русия, Китай, Германия, Румъния и Унгария.


В тази статия ще ви запознаем с начина на работа на билката и нейните многобройни приложения.
 
Състав на Магарешкия бодил
Семената на билката съдържат есенциални мазнини, ненаситени мастни киселини, полиацетинили и флавоноиди под общото наименование силимарин. Тази съставка е неразтворима във вода, което прави течните форми на екстракта не толкова ефективни. Най-активният биологично компонент на силимарина, отговорен за най-много от ефектите му, се нарича силибинин.

Семената съдържат още скорбяла, протеин и масло. Съдържанието на мастни киселини е 20-25%, от които 50-60% са линоленова киселина и олеична киселина (25-30%). Линолеичната киселина е есенциална мастна киселина, необходима за синтеза на простагландини, регулиращи хормоналния баланс при мъжете и жените. Флавоноидите, чието съдържание е 2-5%, действат като мощни антиоксиданти и помагат при наличие на слаби капиляри – при лесно нараняване на тъканта, хемороиди.

Начинът на действие на силимарина е прост и ефективен: той изменя структурата на мембраните на чернодробните клетки, пречи на отровните вещества да навлязат в тях и регенерира увредените клетки, стимулирайки клетъчното деление. Като антиоксидант силимаринът “обира” свободните радикали, неутрализирайки токсините. Повишава отделянето на супероксида дизмутаза – особено ефективен в премахването на отделените от алкохола свободни радикали в черния дроб.
 
Само за един час 90% от силимаринът се абсорбира от тялото през червата, а преработката му става именно в черния дроб, което гарантира високата му концентрация там. В процеса той неуатрализира токсините, които неизбежно достигат до черния дроб при обмяната на веществата. Силимаринът се придвижва от кръвната плазма към жлъчката, като много малък процент от него остава в кръвта, и само 5-7% се изхвърля чрез урината.

 
Какви са ползите от суплементирането с Магарешки бодил?
- Стимулира черния дроб, жлъчката и секретирането на жлъчна течност
- Стимулира и пречиства храносмилателната система и бъбреците
- Прочиства кожата чрез благотворното си действие в черния дроб
- Облекчава болезнената менструация
- Стимулира протеиновия синтез в чернодробните клетки, като повишава деленето им чрез активизиране на ДНК и РНК
- Повишава нивата на глутатион в чернодробните клетки – един от най-мощните антиоксиданти, пречистващ много хормони и химикали.
- Нормализира увредения от алкохола капацитет на черния дроб за производство на фосфолипиди, които предпазват мозъка. Без тях мозъкът започва да се свива поради продължителната употреба на алкохол.


Лечение на акне
Една от най-честите причини за акнето е именно натрупването на токсини в организма, което нарушава естествената имунна защита на кожата. Това пряко зависи от начина ви на хранене. Магарешкият бодил прочиства тялото от вредните вещества, което веднага се отразява на кожата, но грижата да не вкарвате отрови в тялото ви е само и единствено ваша! Топ 3 храните за причиняване на акне са пържените храни, лакомствата с добавена захар и тези с бързи въглехидрати – същите, на които дължим затлъстяването и диабета.
 
Другата причина, за която споменахме – натрупването на кератин и запушването на порите, също попада в обсега на действие на магарешкия бодил. Повишената жлъчна активност помага за премахването на излишния дихидротестостерон (отговорен за втвърдяването и загрубяването на кожата) чрез отделителната система.

Превенция на ракови заболявания
Способността на силимарина и силибинина да понижават холестерола спомага за ограничаване на разпространението на рак на гърдата, матката и простатата. Изследване от 2004г. на Университета в Колорадо открива, че и двете вещества възпрепятстват достъпа до кръв, необходим за развитието на раковите клетки и дори спомагат за превръщането им в здрави такива. Специално изследваният компонент изосилибин Б потиска разпространяването на рака на простатата и инхибира секретирането на специфичен протеин, водещ до развиването и метастазата му.
 

Изследвания
В случаи на заболяване от хепатит времето за възстановяване при пациентите, третирани със силимарин, е намалено наполовина. В случаи на алкохолна цироза на черния дроб процентът на оцелели у пациентите е нараснал тройно. Когато алкохолът е започнал да омазнява черния дроб, лечението със силимарин подпомага възстановяването му до 80%. 


 
От 1969г. насам силимаринът е доказан като мощно защитно средство срещу тежките метали, пестициди, органофосфати и други замърсители, които навлизат през кожата и се отлагат в черния дроб с години, причинявайки бавни щети на органа. Известен е и случаят от 1981г. с д-р Вогел  от Мюнхенския университет,  лекуващ пациенти, погълнали мухоморка. При прогнози за 30-40% смъртност ежедневното инжектиране на силимарин довежда този процент до 0.
 
Употреба и странични ефекти
Въпреки мощните си свойства магарешкият бодил има умерено действие върху организма. Освен за спортисти, той е подходящ за бременни жени (според някои изследвания дори влияе положително върху производството на кърма), деца (при акне в пубертета), възрастни хора (много удачен за тях поради намалената имунозащита и циркулация, както и последиците от употребата на медикаменти). Възможно е наличието на алергия към билката. Консултацията с лекар преди започване на приема е препоръчителна, но не задължителна.Магарешкият бодил е подходящ суплемент за всеки човек, който иска да се радва на тонус и здраве.

Сила БГ Тийм
Продукти с магарешки бодил
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2012-06-21 | 21:16:03
Месут Медгитов
консумира се като чай нали?
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"NO2 RIPCUTS пробужда метаболитните процеси, а имено транспортирането на мазнините в центровете за превръщане на енергия (митохондрите), където те се използват за източник на енергия. Подпомага освобождаването на термогения активатор норадреналин."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com