сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Дисбактериоза

Дисбактериоза

Какво представлява дисбактериозата?
Дисбактериозата (наричана още дисбиоза) е състояние, при което е нарушен баланса на добрите и лошите бактерии в човешкото тяло. Най-често тя поразява храносмилателната система и кожата, но може да засегне всяка друга незащитена повърхност или лигавица – например белия дроб, устата, носа, синусите, очите. Свързана е с болести като възпаление на червата и синдром на хронична преумора.

Как възниква заболяването?
Противно на това, което ни втълпяват от малки, бактериите всъщност са полезни. Тези в стомаха представляват основите на нашата имунна система – отговарят за смилането на храната и се грижат за пречистването ни от “лошите” бактерии. “Добрите” дребосъци са разпределени в миниатюрни колонии и извършват много необходими за правилното функциониране на органите дейности - предизвикват ферментацията на неоползотворените енергийни субстрати, настройват имунната система, пречат на появата на вредни бактерии, регулират стомашното развитие, произвеждат витамини (биотин, витамин К) и хормони, насочващи складирането на мазнините. Бактериалните колонии се “съревновават” помежду си за доминация, като така се уравновесяват взаимно и не допускат отклонения в баланса и доминиране на една определена колония. Когато този баланс е нарушен поради неправилна употреба или странични ефекти на антибиотици, злоупотреба с алкохол, лекарствени средства, стероиди, безразборно/нездравословно хранене, способността на колониите да се регулират една друга намалява. Това води до уголемяване на една колония за сметка на по-малки полезни такива. Колкото повече се нарушава равенството, толкова повече намалява тяхното колективно полезно действие. Това водо до появяването на симптомите на дисбактериозата.

Най-често срещаните са:
•    Диария;
•    Напълняване;
•    Запек;
•    Умора и липса на енергия;
•    Депресия;
•    Диабет и автоимунни заболявания;

Болести, провокирани от дисбактериозата
Извънмерното възпроизвеждане на бактериите в червата може да бъде директен причинител на редица заболявания. Сред тях са:Бактериален свръхрастеж в тънкото черво – SIBO
. При тази болест има прекалено високо съдържание на бактерии - над 100 000 на милилитър течност. Причинява се от възпрепятстване на нормалната мускулна активност на тънкото черво, която придвижва храната от стомаха към дебелото черво и заедно с това транспортира бактериите по естествените им пътища. В резултат се получава задържане на бактериите и последващото им свръхразмножаване, а бактериите от дебелото черво започват да навлизат в тънкото.

Някои от факторите, които могат да възпрепятстват нормалната мускулна активност, са:
•    Неврологични и мускулни болести – диабетът поразява нервите, контролиращи чревните мускули. Склеродермата (автоимунна болест, причиняваща втвърдяване на кожата) директно поразява мускулите.
•    Препречване на тънките черва – възпрепятства транспортирането на храна и бактерии през тънкото черво, което отново резултира в задържане на бактерии и дисбаланс. Може да бъде причинено от зараствания след операции и болестта на Крон.
•    Дивертикули на дебелото черво – саковидни образувания по повърхността на дебелото черво, в които се образуват бактерии.

SIBO може да причини много беди на организма. Сред симптомите са:
•    Нарушено усвояване на мазнини, причиняващо загуба на тегло и стеаторея;
•    Нарушено усвояване на протеини, причиняващо отслабване, косопад и податливост на инфекции;
•    Нарушено усвояване на захари – интензивноста на симптомите варира в зависимост от честотата на консумация на захар: газове, подуване, крампи, воднисти изпражнения;
•    Недостиг на витамин Б12 - причинен от бактериите, които “обират” Б12 от организма и го  правят недостъпен за абсорбиране. Може да доведе до анемия.
•    Недостиг на витамин А – може да причини затруднено виждане на тъмно, изострена чувствителност към светлината и други проблеми със зрението, както и с кожата;
•    Недостиг на витамин D – може да причини меки кости и болки в ставите;
•    Недостиг на витамин Е – може да причини проблеми с нервната система;
•    Недостиг на калций и магнезий – може да причини мускулни крампи в прасците и пръстите на краката;

Чревна кандида – кандида са гъбички, които са широко разпространени в природата и се съдържат в малки количества в стомаха, както и по други повърхности на човешкото тяло. Проблемите започват, когато се наруши здравословният баланс между бактериите и гъбичките – кандидата започва освобождаване на вторични продукти, които биват поети от кръвта и достигат до много части от тялото. Имунната система се затруднява със справянето с тези чужди молекули и в резултат се появяват симптомите на болестта – често хронични и трудни за диагностициране.Някои от тях са:

•    Общи: хронична умора, физическо неразположение, апетит за сладко;
•    В храносмилателната система: подуване, газове, чревни крампи, сърбеж на сфинктера, редуване на диария със запек;
•    В отделителната система: гъбични инфекции във вагината, инфекции на пикочния мехур;
•    В хормоналната система: непостоянен цикъл, понижено либидо;
•    В нервната система: депресия, раздразнителност, проблеми в концентрацията;
•    В имунната система: алергии, чувствителност към химикали, податливост към инфекции;

Сред факторите, които могат да провокират заболяването, са:
•    Системна употреба на антибиотици и стероиди;
•    Хроничен стрес;
•    Повишен прием на прости захари в диетата;
•    Прекаляване с алкохол;
•    Употреба на орални контрацептиви;
•    Диабет;
•    Хипотироидизъм;
•    Отслабена имунна система поради заболяване;

Гастроезофагеална рефлуксна болест – ГЕРБ (GERD). Това е състояние, при което стомахът кара втечненото си съдържание, съдържащо киселини, да се връща обратно към езофагуса. Симптомите на ГЕРБ без усложнения са пареща болка в областта на сърцето, връщане на смляна храна в устата и повръщане. Усложненията включват язви и стеснения на езофагуса, синдром на Барет, кашлица и астма, възпаление на гърлото и ларинкса, възпаления на белите дробове и акумулиране на флуиди в синусите и ушния канал. ГЕРБ е много разпространена и не е тежка болест в неусложнената си форма, но причинява дискомфорт.

Към ГЕРБ предразполагат определени храни – шоколадът, ментата, пържени и мазни храни, кафе и алкохолни напитки. Затлъстяването и бремеността също влияят на развитието на болестта.

Синдром на раздразнени черва. Тази болест няма общо с възпаление на червата като болестта на Крон и язвата. Става дума за “класическо” състояние на разстроен стомах, което води до симптоми като стомашни болки и дискомфорт, чест запек или диария, подуване, връщане на храна и може да причини хронична умора, фибромиалгия, главоболие и дори да доведе до депресия. Съзнанието и хранителните ви навици има определяща роля в това заболяване, в което не е трудно да се уверите – едва ли можете да се похвалите с прекрасно храносмилане след няколко дни, преминали под силно натоварване и стрес.Облекчаване на дисбактериозата с хранителни добавки
След щателното ни проучване, ние от Сила.БГ бихме желали да ви препоръчаме следните добавки:

Пробиотици. В началото на 20 век руският евреин и носител на Нобелова награда Иля Мечников открива положителното въздействие на определени микроби. Той достигнал до заключението, че микроорганизмовата флора в стомаха и червата може да се променя, като и се доставят определени “добри микроби”, които да надвият “лошите” и да я стабилизират здравословно. Един от тези микроорганизми е националната ни гордост “Лактобациликус Булгарикус”. Благодарение на изобилието му в българското кисело мляко, по нашите села е било пълно със столетници. Сега той е основната съставка на съвременните пробиотици – комплекси от “добри” бактерии, с които да се излекувате от дисбактериозата. Препоръчват се за лечение на диария, лактозна непоносимост, рак на дебелото черво, наднормен холестерол, високо кръвно, хеликобактер, възпаления, раздразнени черва, колики.

Кокосово масло – лечебните му свойства са известни още от 1980 г. Мазнините му се усвояват по-различно от другите – техните молекули са по-малки и за приемането им се изразходват по-малко енергия и ензими. Стомашно-чревният тракт се натоварва много по-малко, което е много важно за страдащите от болестта на Крон, язви и други проблеми с храносмилането и метаболизма – кокосовото масло е част от тяхната диета.

Екстракт от листа на маслиново дърво (олеуропеин) - подсилва имунната система, действа срещу повечето симптоми на дисбактериозата (напр. гастрит), понижава кръвната захар и холестерола, и има свойството да успява там, където антибиотиците се провалят, защото организмът свиква с тях.

Масло от риган - използва се от древността като мощен антисептик, действащ срещу гастрит и дисбактериозни симптоми. Има обезболяващи и противовъзпалителни свойства.

Екстракт от чесън
– действа като силен антиоксидант и съдържа алицин – естествен антибиотик, който елиминира способността на микробите в стомаха да растат и да се размножават.

Екстракт от семена на грейпфрут
– извлича се от семената, месото и мембраните на плода, и представлява естествен убиец на микроби и бактерии (като тези на салмонела, еколи, стафилококи и стрептококи), вируси, паразити и гъби – включително кандида. Много помага при хранителни натравяния и диария. Може да се комбинира с повечето билки.

Ехинацея и Хидрастис -  двете билки се допълват синергистично, комбинирайки мощен имуностимулатор с естествен антибиотик срещу проблеми с храносмилателната система, запек, диария, затруднения с дишането  и кожата.

Глутамин – освен като добавка за възстановяване във фитнеса, глутаминът се използва за стимулиране на имунната система. Представлява аминокиселина, която се образува от глутемичната киселина и играе ролята на гориво за клетките на червата. Помага срещу диария, възпаления на чревния тракт, редуцира изтичането на протеини и други полезни вещества през стените на червата, и се препоръчва срещу хранителни алергии.

Промяна на хранителните навици
Появата на заболяването може да се предотврати, като се придържате към богати на фибри и протеини храни с ниско съдържание на мазнини, а избягвате газираните напитки и крайностите – прекалено солено, кисело или люто. Нужно е да приемате витамини Б-12 и фолиева киселина. Важно е да не претоварвате стомаха си. Яжте повече растителни продукти, които подтискат процеса на разлагането на храната в червата ви. Това са кайсии, френско грозде, червена боровинка, маточина и кимион. Избягвайте бирата и гроздето.

Екипът на Сила БГ ви пожелава приятни тренировки и здрав и сит стомах!

СИЛА БГ Тийм
Препоръчани продукти за по-добро храносмилане
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Американският гимнастик Джордж Айзер спечелил шест медала (три златни, два сребърни, един бронзов) само за ден на игрите в Сент Луис през 1904г. Постижението му става още по-внушително когато разберем, че единият му крак бил дървена протеза - вследствие на злополука с влак. Въпреки това Айзер се състезавал на всички дисциплини, включително прескок на магаре без трамплин. Поклон!"

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com