сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Mucuna Pruriens и Тестостерона

Mucuna Pruriens и Тестостерона

 
Тази билка не е много популярна макар и да присъства в много продукти на пазара и накратко искаме да Ви разкажем защо тя е един от фаворитите ни, що се отнася за нещо, което да стимулира хормоналното производство. Суплементацията с нея може да стресне не само производството на тестостерон, ами също така и на допамина и растежния хормон.


 
 
 
Какво е Mucuna Pruriens?
 
Тя представлява едногодишно храстовидно растение с дълги асми, които достигат 15 метра в дължина. Когато растенията са млади, те са почти изцяло покрити с мъхести власинки, но когато мукуната достигне своята зрялост те изчезват. Това, което прави растението по-специално е факта, че съдържа съединението L-DOPA. За нея е доказано с редица клинични изследвания, че е невротрансмитер на допамина, а за мукуната е доказано, че повишава допаминовите нива в човешкия мозък.
 
Ако си нямате и понятие от това какво е допамина, то той е невротрансмитер/хормон, който повишава мотивацията/подбудата в мозъка ни. Високите нива на допамин са прекурсор на високи нива на тестостерон. Накратко когато нивата на допамин се повишат успередно с това скачат и нивата на тестостерон. Факт е ,че хората с ниски нива на тестостерон в тялото си често имат проблеми и с допаминовите.
За мукуната е известно ,че повишава размера на тестисите, което е очевиден знак за висок тестостерон. Но със сигурност не е всичко, на което е способна билката. Хвърлете едно око на въпросното изследване:
 
Изследователи от Университета в Lucknow в Индия изследват 75 физически здрави мъже едновременно с 75 безплодни (инфертилни) мъже. Възрастта на изследваните била между 25 и 40 години и на всеки един от тях са били давани 5 грама смляна мукуна дневно в продължение на 3 месеца. „Имайте в предвид ,че дозировката е висока предвид факта, че мукуната е била просто фино смляна, а не екстракт, който в случая се явява по-потентен спрямо количество/резултат.“

След тези 3 месеца изследователите отбелязали следните ефекти върху мъжете – Тестостероновите нива били повишени с 38%, движението на сперматозоидите било повишено, качеството на спермата било значително по-добро, нивата на пролактин се понижили, лутеинизиращия хормон(LH) и фоликулно стимлуращия хормон (FSH) също били повишени.

Изследователите също така установили, че адреналина и норадреналина в кръвта на мъжете също бил завишен.
               
 
 
Mucuna Pruriens и допамина 
 
L-Dopa-та в съдържанието на растението е прекурсор на допамина в тялото, така че при суплементация с L-Dopa (съединението , което откриваме в мукуната) билката се преобразува в допамин, който пък се оползотворява в тялото. Единствения минус и недостатък на L-Dopa-та, който е забелязан досега е ,че тя се метаболизира доста бързо в кръвта, което съкращава живота и. Въпреки това учените твърдят ,че суплементацията с L-Dopa добита от мукуна има далеч по-постепенно усвояване в организма от синтетичната L-Dopa.
 
 
Mucuna Pruriens и Растежния хормон 
 
Наскоро беше научно доказано, че L-Dopa не само повишава допаминовите нива в тялото, ами стимулира и нивата на растежен хормон. Това са чудесни новини, понеже именно екстрактите от мукуна са пълни с висококачествена натурална L-Dopa. Което прави въпросния суплемент по-различен и заради което ни грабна вниманието. Мукуната е всичко в едно тип стимулант на тестостерон-допамин-растежен хормон и фертилност или просто един семпъл пример за това колко полезни са билките върху тялото.
 
 
Mucuna Pruriens в индустрията за хранителни добавки
 
Ще се учудите, че USP Labs (Test powder), Gaspari (Anatropin), Musclepharm (Battle fuel и Bulletproof), Universal Animal(Animal PM), Universal (GH stack) и Controlled Labs (Blue up)  и други слагат мукуна в хормонално стимулиращите си продукти и това им позволява да ги промотират , като стимулиращи тестостерона и растежния. Това, което не ни допада обаче е цената на въпросните продукти и факта, че те винаги стоят за скрити патентовани бленди. Нещо, което ако си вземете мукуна екстракт няма как да е под съмнение. Затова и Ви препоръчваме въпросния суплемент на herb марката Haya Labs. Екстракта е стандартизиран за изключително високо съдържание на нужното съединиение и е отличен, като концентрация.

   
 
 
 
С какво да я комбинираме и как да я приемаме:
 
Заради факта, че мукуната има кратък полуживот в тялото Ви предлагаме дозите да са малки, но разпределени за деня. Затова един отличен прием би бил 4 капсули разпределени на 2-3 приема дневно. Сутрин и 30-60 минути преди хранения звучи отлично.
Предвид факта, че мукуната е билка, която стимулира хормоналното производство и не си противоречи с други суплементи вие може да я стакнете с абсолютно всичко. Но суплементите за които се сещаме (особено поради факта, че тя понижава нивата на пролактин) са д-аспартовата киселина или трибулуса. Затова и Ви препоръчваме въпросните да я комбинирате с едно от тях за по-добър ефект.
 

Клинично изследване резултати:
 
Горе ви драснахме какво стимулира и какво повишава въпросното съединение в мукуната. Но реално с колко ще ви посочим тук. Става дума за изследването с 150-те мъже на 25 - 40 години.
 
 
Количеството и качеството на сперматозоидите. При мъжете, които са физически здрави подобрението е минимално, което се подразбира, ала при мъжете с инфертилност и ниско количество сперматозоиди (oligozoospermia, ако трябва да сме по-научни) ефекта е видимо забележим при концентрацията на сперматозоиди преди и след 3-те месеца суплементация.

                               
 
 
Анализа от кръвта на мъжете показва подобрение в спермата, което се свързва с повишеното производство на мъжкия хормон тестостерон. Олигозооспермиата често е предизвикана, ако в тестисите не се стимулират достатъчно от хипофизната жлеза в мозъка. Тя произвежда известителни хормони, като FSH и LH, които предизвикват тестистите да произвеждат сперма и тестостерон. Следната табличка показва ефекта на екстракта върху секрецията им преди и след терапията. Обърнете внимание и на пролактина. Пролактина е друг хормон за който трябва да драснем отделна статия, но той също се произвежда в хипофизната жлеза, но за сметка на останалите, които споменахме до тук, ако той се повиши, нивата на тестостерона падат. 

                                 
 

Суплементацията с мукуна повишават нивата и при здравите мъже (и редуцират нивата на пролактина). Затова и препоръчваме суплемента , както за профилактика, така и за хора с проблеми в хормоналното производство.


                               

 
Билката може и да е много на място за след стероиден цикъл при който тестостерона се занулява и потиска в следствие употребата на външен и синтетичен такъв или негови метаболити. Мукуната е удачна за всеки един човек, който иска високо либидо, здравословни и високи хормони и по-качествени постижения в залата, терена, ринга и не само.
 
 
 
 
 
Препоръчани тестостеронови бустери
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Упражненията с топка за тренировки могат да имат различни ползи за здравето и добрата физическа форма. Тренировките помагат да подобрите стабилността на основната част на тялото, което може да намали риска от сериозни и хронични травми на гърба. По-силната основна част на тялото също помага и на цялостното спортно представяне."

Реклама
Copyright © 2007 - 2021 silabg.com