сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Т-факторът в живота ти

Т-факторът в живота ти

Вярваш или не, тестостеронът играе голяма роля за изминаването на пътя до успеха и постигането на целите в живота ти. 

Той е един от най-важните съставки в организма.
В тази статия ще изтъкнем всички предимства на тестостерона, как неговите нива влияят благоприятно на тренировките и мускулния ти растеж.  

Какво представлява всъщност тестостерона?

Биологически това е андрогенен (мъжки) полов хормон.

Мъжете и жените произвеждат тестостерон, като типичният възрастен човек произвеждаа около 5-10 милиграма дневно. Тялото произвежда тестостерон и по други начини. Хормонът се превръща е дехидроепиандростерон (DHEA) в тъканите, най-често при жените, но само една малка част от тестостерона, който тялото ти произвежда локално, влияе върху циркулиращите концентрации на хормона.

Независимо от метода на производството си при двата пола, съединението, от което първоначално се получават всички такива полови хормони, е холестерола.Как действа тестостеронът?

Тестостеронът може да навлезе в клетките пасивно – като призрак, който преминава през стена и се свързва с андрогенни рецептори, които действат директно върху ядрото на клетката. Тя също може да служи като прохормон в сексуалните жлези и тъкани на кожата.
Например, когато е налице ензима 5-алфа-редуктаза, като например в простатата или кожата, тестостеронът се превръща е по-мощен андроген, дихидротестостерон (DHT).

В мастната тъкан ароматазният ензим превръща тестостерона в естроген. С други думи, колкото повече мастна тъкан имате, токова повече естрогени може да се образвуват от тестостерона.

В някои случаи и двете се срещат – тестостеронът действа директно върху тъкан, но също така прохормон, като се превръща в негов андроген или естроген метаболит.


При възрастните тестостеронът има ефекти върху цялото тяло:

 • Мускули – повишава синтеза на протеини и увеличава мускулната маса и сила
 • Мазнини в тялото – блокира приема на мазнини и увеличава броя на бета-адренергичните рецептори, които изгарят мазнините
 • Мозък –подобрява паметта, сексуалното здраве и подпомага настроението
 • Сърце – увеличава кръвния поток и сърдечното здраве
 • Кости – увеличава производството на червени кръвни телца, растежа на костите и поддържа костната плътност.
 • Мъжки сексуални органи – подкрепя производството и жизнената способност на сперматозоидите
 • Кожа – подкрепя производството на колаген и растежа на коса
 • Бъбреци – произвежда еритропоетин (EPO), който стимулира производството на червени кръвни клеткиОсвен това, тестостеронът увеличава инсулиноподобния растежен фактор, а здравите нива на тестостерон са свързани с добро здраве и защита на имунитета.  При мъжете с нисък тестостерон, допълването му подобрява енергията, мускулната маса, либидото, сексуалната активност и костната минералнаплътност.
Тестостерона намалява телесните мазнини, депресията и премахва проблемите с уринарния тракт.


Ефекти от високите нива на тестостерон

Поддържането на оптимални нива на тестостерон в организма може да осигури предимства във всеки отделен аспект от живота на човек. Ниските нива, от друга страна, могат да окажат негативно влияние, което дори в много случаи е неосъзнато.
 

При високите нива се усеща осезаемо подобрение при:

 • Самочувствието
 • Конкурентноспособност
 • Подпомага постигането на поставените цели
 • Липса на агресия
 • Чувство на доминантност
 


Различни видове тестостерон за организма:

 • Тестостеронът, свързан с половите хормони – наречен глобулин
 • Тестостеронът, свързан с протеин – наречен албумин
 • Свободен тестостерон
 
Комбинацията от двете форми на тестостерон – свободен и албумин, се нарича „биодостъпен тестостерон”.

Тъй като свободният тестостерон и албуминовият тестостерон оказват най-силно въздействие върху човешкия организъм, нека да разгледаме по-отблизо тези две.

Свободният тестостерон може да се използва цялостно от организма – от клетките на скелетните мускули, кожата и скалпа, до бъбреците, костите, централната нервна система и тъканите на простатата.  Тази форма на тестостерон е способен да взаимодейства на вътреклетъчно ниво.
Но какво точно означава това от чисто научна гледна точка?

Той активира разчитането на специфични гени в ядрото на мускулната клетка и стимулира синтеза на двата първични контрактилни протеина – актин и миозин.
С антикатаболен ефект върху мускулните клетки, тестостеронът може да стимулира покачването на мускуна маса и прилив на сила и енергия. По-конкретно, мускулен растеж се случва, когато анаболните ефекти на тестостерона са по-силно изразени от дегенеративните ефекти на кортизола.

Свързаният с албумин тестостерон някога е смятн за неактивна форма на тестостерон. Но все повече доказателства показват, че тестостеронът, който е слабо свързан с албумина, свъщност се разкъсва или се разпада и става биологично достъпен или използваем от тялото.

Нивата на свързващият половия хормон глобулин обикновено намаляват, заедно с нивата на естрогена и се повишават и намаляват едновременно.Разпределението на тестостерона при мъжете обикновено е свързано с 30-45% към свързващият половия хормон глобулин и около 50-68% за албумина. Останалите 0,5 до 2,0% съществуват в свободно, несвързано състояние.

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон, с най-голямо количество, произведено от мъжките полови органи. Всеки трениращ знае, че мускулния растеж и загубата на мазнини се влияят най-много от нивата на тестостерон в организма.
Тестостеронът със сигурност е основен хормонален двигател на мускулния растеж. Изследванията показват, че високите нива на тестостерон могат доказано да предизвикат по-бързия мускулен растеж и загуба на излишни килограми.Как тестостеронът засяга борбата с мазнините и цялостния изглед на тялото?

Ниският тестостерон при мъжете увеличава натрупването на мазнини и тегло в тялото, намалява разхора на калории и влияе отрицателно върху метаболитния контрол. При жените, необичайно високите нива на тестостерон имат много негативни ефекти.

Нивата на тестостерон и мускулен растеж

Въпреки, че много отползите от тестостеона, който се произвежда в тялото ти, се появява в резултат от превръщането му в по-мощен андроген или естроген, това не се случва в мускулите. Тестостеронът действа директно, за да стимулира мускулния растеж.

Освен това, тестостеронът увеличава броя на контролните центрове  - ядра, които присъстват в мускулните влакна, като по този начин увеличава и броя на наличните андрогенни рецептори, които тестостеронът може да свърже в мускулите.

Когато се комбинира с тренировка, която увеличава чувствителността на андрогенните рецептори и консумацията на есенциални аминокиселини, необходими за подпомагане на протеиновия синтез, ефектите на тестостерона върху мускулите и ефективността им се увеличава значително.

Тестостеронът също е анти-катаболитен, защото блокира способността на катаболните хормони, като кортизол, да се свързват с техните първични рецептори. По този начин тестостеронът е едновременно анаболен и анти-катаболитен. Това го прави основен за изграждане и поддържане на мускулна маса, както и за бързо възстановяване на физическите упражнения.Как тестостеронът прави мускулите по-големи:

Тестостеронът активира и увеличава броя на крекурсорите на мускулните влакна. След като бъдат активирани, тези прекурсорни клетки могат да се включат в съществуващите мускулни влакна, за да се увеличат (хипертрофия) или се получават нови мускулни влакна (хиперлазия).

Вече знаем, че драстичното повишаване на нивата на тестостерон предизвиква мускулен растеж и има изключително много позитивни отражения върху цялостното мъжко здраве.Ние сме сигурни, че си чувал за супер-храните, благодарение на които повишаваш тестостероновите нива в организма си:
 • Скариди - Включването на скаридите към дневното ти меню повишава нивата на витамин D в организма, а това от своя страна е тясно свързано с тестостероновите нива.
 

 • Тиквено семе - Тиквеното семе е прекрасен източник на цинк и минерали, които влияят върху редица ензимни реакции в организма, включително и тези, които участват в производството на тестостерон.


 • Кокос - Кокосът не само ще донесе наслада за диетата ти, но и ще подпомогне тестостероновите нива в организма ти. Това се случва в резултат на наситените мазнини, с които е обогатен кокосовият орех, а те имат главна роля в производството на тестостерон в организма.


 • Пшенични трици - Кой би помислил, че пшеничните нишестета могат да подпомогнат Т-нивата в организма ти? Те са богати на фибри, магнезий и минерали.


 • Сирене рикота - Този деликатес  е един от най-добрите източници на суроватъчен протеин, което го прави полезно за мъжете и жените, които искат да натрупат мускулна маса.Суроватката е млечен протеин, който е особено богат на аминокиселини с разклонена верига, които спомагат за отстраняване на кортизола по време на тренировки.Предлагаме ти 4 продукта, благодарение на които можеш да увеличиш тестостероновите нива в организма си:
 100% Natural Testosterone Booster oт ULTIMATE FORMULA e cпeциaлнa фopмyлa зa мъжe, ĸoятo cтимyлиpa пpoизвoдcтвoтo нa тecтocтepoн пo ecтecтвeн нaчин.
Блaгoдapeниe нa 12-тe aĸтивни cъcтaвĸи, пpoдyĸтът cтимyлиpa eнepгoпpoизвoдcтвoтo, пoвишaвa либидoтo, ycĸopявa възcтaнoвявaнeтo и paзбиpa ce пoдпoмaгa пoĸaчвaнeтo нa мycĸyлнa мaca. Bcичĸo тoвa зapaди зaвишeнoтo пpoизвoдcтвo нa aлфa мъжĸия xopмoн – тecтocтepoн.

100% Natural Testosterone Booster oт ULTIMATE FORMULA e изцялo нaтypaлeн пpoдyĸт, ĸoйтo e нaпълнo бeзвpeдeн и нямa ниĸaĸви cтpaнични eфeĸти. He cъдъpжa ĸoфeин и мoжe дa ce изпoлзвa пo вcяĸo вpeмe нa дeнoнoщиeтo.
2500 Tribulus oт NUTRICORE cъдъpжa нaтypaлeн eĸcтpaĸт oт билĸaтa Tpибyлyc тepecтpиc, пoзнaтa oщe ĸaтo бaбини зъби, ĸoятo ecтecтвeнo cтимyлиpa пpoизвoдcтвoтo нa тecтocтepoн в opгaнизмa, yвeличaвa oбeмa нa мycĸyлитe и пoвишaвa eнepгиятa. Tpибyлyc тepecтpиc нaмaлявa нивoтo нa вpeдния xoлecтepoл, нopмaлизиpa cъpдeчния pитъм и ĸoнтpoлиpa ĸpъвнoтo нaлягaнe.

2500 Tribulus oт NUTRICORE yвeличaвa знaчитeлнo мъжĸaтa пoтeнтнocт, ĸaтo пoдoбpявa здpaвeтo нa пoлoвaтa cиcтeмa и зaбaвя пpoцecитe нa cтapeeнe. Бaбини зъби e нexopмoнaлнa билĸa, ĸoятo пoдoбpявa и възcтaнoвявa либидoтo пpи мъжeтe, и пoвишaвa пpoдължитeлнocттa нa epeĸциятa.Tribulus Terrestris нa PROZIS SPORT cъдъpжa eĸcтpaĸт oтбaбини зъби, ĸoйтo пoвишaвa ecтecтвeнoтo пpoизвoдcтвo нa тecтocтepoн и лyтeинизиpaщия xopмoн, зa дa пoдгoтви тялoтo зa „мycĸyлeн pacтeж”. Teзи xopмoни пoдaвaт cигнaл нa тялoтo дa зaпoчнe възcтaнoвитeлния пpoцec нa мycĸyлнитe влaĸнa, пo вpeмe нa ĸoйтo ce yвeличaвa oбeмa им, a oттaм cилaтa и ycтoйчивocттa.

Tribulus Terrestris нa PROZIS SPORT yдължaвa aнтиĸaтaбoлния пpoцec и cпoмaгa зa нaтpyпвaнeтo нa чиcтa мycĸyлнa мaca. C yвeличaвaнeтo нa нивaтa нa тecтocтepoн eĸcтpaĸтът oт бaбини зъби пoдoбpявa ceĸcyaлнaтa фyнĸция и пoмaгa зa пocтигaнeтo нa дoбpи cпopтни пocтижeния пo ecтecтвeн път. Toй e c бoгaтo cъдъpжaниe нa caпoнини, ĸoитo зacилвaт зaщитнитe cили нa opгaнизмa и мy дaвaт нyжнитe cилa и eнepгия, зa дa ce cпpaви c вcичĸи пpeдизвиĸaтeлcтвa.

2500 Tribulus oт Protein.Buzz cъдъpжa нaтypaлeн eĸcтpaĸт oт билĸaтa Tpибyлyc тepecтpиc, пoзнaтa oщe ĸaтo бaбини зъби, ĸoятo ecтecтвeнo cтимyлиpa пpoизвoдcтвoтo нa тecтocтepoн в opгaнизмa, yвeличaвa oбeмa нa мycĸyлитe и пoвишaвa eнepгиятa. Tpибyлyc тepecтpиc нaмaлявa нивoтo нa вpeдния xoлecтepoл, нopмaлизиpa cъpдeчния pитъм и ĸoнтpoлиpa ĸpъвнoтo нaлягaнe.

2500 Tribulus oт Protein.Buzz yвeличaвa знaчитeлнo мъжĸaтa пoтeнтнocт, ĸaтo пoдoбpявa здpaвeтo нa пoлoвaтa cиcтeмa и зaбaвя пpoцecитe нa cтapeeнe. Бaбини зъби e нexopмoнaлнa билĸa, ĸoятo пoдoбpявa и възcтaнoвявa либидoтo пpи мъжeтe, и пoвишaвa пpoдължитeлнocттa нa epeĸциятa.СИЛА БГ ТИЙМ!
 
 
 
Топ продукти за повишаване тестостероновите нива в организма ти:
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

""Надявам се да продължавам да побеждавам, да съм здрав, бодър и трезвомислещ. Имам много мечти и планове, работя силно за осъществяването им и знам, че човек е това в което постоянства, затова апелирам към всички читатели да постоянстват във добрите и градивни неща в ежедневието си, аз се стремя да правя именно това." - Георги Гайдарджиев"

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com