сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Nutrigenomics - хранене от бъдещето

Nutrigenomics - хранене от бъдещето

Знаете ли, че в близкото (или не толкова) бъдеще тези от нас, които се стараят да се хранят рационално, ще подбират храните си не според калорийното им и хранително съдържание, а според собствения си генетичен код?

Какво е nutrigenomics?
Nutrigenomics е съчетание от думите нутриент и геном и изразява изследването на връзката между храната и човешките гени. По-конкретно в две направления: 1) Какви са биологичните ефекти на различните храни и 2) Как начинът, по който храната влияе на здравето на всеки човек се определя от уникалния му генетичен код. В подкрепа на теорията за генната зависимост са проведени изследвания между близнаци, подложени на една и съща нискокалорична диета. Една двойка еднояйчни близнаци отслабва по еднакъв начин, защото и двамата имат еднаква генетична структура. Но различните двойки близнаци отслабват по различен начин именно заради разликата в гените.

Няма нужда да ви казваме, че трябва да намалите калориите и да спортувате, за да отслабнете, но науката държи да ви напомни, че начинът, по който ще отслабнете, се определя в много голяма степен от генетиката ви. Може да не ви се струва нормално брат, например, да се тъпче с вафли по цял ден и това да не му се отразява на килограмите, а на вас да ви порастват любовни дръжки само при вида им, но всъщност е нормално – просто ген.

 
Nutrigenomics изучава как можете да изберете най-правилните храни според гените ви. Това не означава, че всеки човек трябва да има собствена уникална диета – това не е практично от научна гледна точка. Но при хората има един малък брой метаболитни образци, които са генетично определими. И когато знаете как гените ви отвръщат на поетата храна, ще можете да избирате правилните храни за вас през целия си живот.

За съжаление nutrigenomics е наука на бъдещето, чийто основи тепърва се полагат в настоящето. Съвременната наука все още не разполага с достатъчно прецизен инструментариум и методи, за да проведе нужните изследвания. В момента съществува масово достъпен генетичен тест, който струва 150 долара и използва ваш днк материал, за да се идентифицират пет ключови генетични вариации, имащи връзка с абсорбирането на мазнините и информация за мастните клетки. Резултатите от него са по-скоро ориентировъчни и мотивиращи. 

“Няма как да дефинираме перфектната персонализирана диета” – обяснява Кен Корнман от Interleukin Genetics. “Но сме сигурни, че можем да надградим и подобрим резултатите, които някой получава чрез диета.” Interleukin са провели тест в група от 100 души, който не е публикуван, но резултатите доказват, че хората, следвали диета спрямо техния генотип са изгубили повече тегло от тези, които са следвали обикновена диета.


FOSHU – Следващата стъпка в здравословния избор
Японското здравно министерство въведе системата FOSHU – Food for Specified Health Uses/Храна за специфични здравни нужди. Етикетът FOSHU означава, че съставките на конкретната храна официално са потвърдени, че оказват физиологичен ефект върху човешкото тяло. Изследванията над тези храни ще разширят познанията за nutrigenomics. За да се продават като FOSHU, храните трябва да бъдат изследвани и проверени, след което резултатите да се одобрят от министерството. Изискванията са:
 
- Ясно доказан ефект над човешкото тяло
- Липса на проблеми с безопасността (тест за токсичност срещу животни, потвърждаване на конкретен ефект в случай на преяждане)
- Използване на правилни съставки от хранителна гледна точка (без прекомерна употреба на сол, например)
- Гарантиране на трайност на качествата на продукта преди и по време на консумиране
- Използване и обясняване на методите за контрол на качеството

 
Според всичко това се определят три типа FOSHU храни:
- Квалифицирани за FOSHU: храни със здравословна функция, за които обаче няма достатъчно доказателства, че са съвместими със стандарта
- Стандартизиран FOSHU: това са храните, които са подробно изследвани и отговарят на стандарта.
- FOSHU за намаляване на риска от заболяване: когато съставките на храните водят до клинично и хранително установено редуциране на риска от заболяване

 
Някои от продуктите, одобрени по FOSHU са:
 
- За проблеми със стомашно-чревния тракт: олигозахариди, лактоза, бифидобактерия, млечно-киселинна бактерия, декстрин, полидекстрол;
- За кръвния холестерол: читозан, соев протеин, натриев алгинат;
- За кръвната захар: неусвоим декстрин, пшеничен албумин, полифеноли от чай гуава, л-арабиоза;
- За дентална хигиена: паратиноза, малтитоза, еритритол;
- За минерална абсорбация: калциев цитрат малат, казеин, желязо, олигозахариди
- За остеогенеза: соев изофлавон, млечен протеин

Нямаме търпение да видим как ще изглежда светът на здравословното хранене и спортните суплементи след 10-20 години.

Сила БГ Тийм
Препоръчани хранителни източници
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Фил хийт е изминал 176 000 въздушни мили през миналата година. Това са 283 245км! Интересно как се е побрал в самолета. . ."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com