сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Периоди за маса и чистене

Периоди за маса и чистене

Периодът за маса, през който покачваме телесното си тегло, последван от период на чистене, през който се отърваваме от излишните килограми мазнини е ядрото на бодибилдинга. Тази статия ще ви помогне да подходите правилно към двата режима и ще ви запознае с метода на “чистото покачване”.
 
Над какво трябва да се концентрираме?
В период за маса: покачване на мускули и възможно най-малко мазнини
В период за чистене: загуба на мазнини с минимална загуба на мускулна маса.
 
Как да балансираме мускулната и липидната маса?
Не си мислете, че в период на маса изведнъж трябва да започнете да преяждате, за да направите килограми мускули. Започвате да повишавате калориите леко, така че всяка седмица да вдигате малко по-тежко от предишната. Ако прекалите с храненето, излишните калории неминуемо ще се отложат в тялото като мазнини.
 
Една от тайните на предотвратяването на натрупването на мазнини са кардио упражненията. Много бодибилдъри ги изключват в период за маса, което е грешен ход. Два-три пъти седмично можете да правите 10-15 минути високоинтензивно кардио, или стандартни кардио упражнения до 20 минути. Това ще задържи мазнините под контрол, освен ако не преяждате.
 
Главната разлика между покачването и чистенето на маса е в приема на въглехидрати. Докато качвате, трябва да увеличите количеството сложни въглехидрати, което поемате дневно – яжте повече ориз (за предпочитане кафяв), овесени ядки и картофи. Бобените храни също са добра добавка в диетата за покачване поради съдържанието си на белтъчини и сложни въглехидрати. А докато чистите, трябва да изключите въглехидратите постепенно от диетата си.
 
Приемът на протеин и мазнини остава почти еднакъв в двата периода. Основният момент е в манипулирането на инсулина с цел покачване на маса в периода за маса и изключването му през периода за чистене, за да загубите мазнини. Инсулинът е анаболен хормон, който се отделя от попадането на въглехидратите в кръвта и командва тялото ви да започне да усвоява нутриентите в храната и да ги употреби за енергия, или да ги складира под формата на мускули или мазнини.
 

По време на качване протеинът е по-малко необходим от въглехидратите. Вярно е, че протеинът гради мускули, но въглехидратите са техни защитници. Ако ядете по-малко белтъчини, но повече въглехидрати, вие ще растете. Само че източниците на въглехидрати трябва да бъдат непреработени и пълнозърнести храни и пресни зеленчуци, макар че и тогава ще натрупате нежелани мазнини, ако периодът за маса продължи достатъчно дълго. 
 
По време на период за чистене трябва да намалите калориите с около 500 под тези, които са ви необходими за поддържане на текущото ви тегло. В интернет има специални калкулатори като този, които могат много да ви улеснят в изчисленията. Ако сте ектоморф, може би ще се наложи да намалите още повече калориите до около 1500, за да постигнете по-бърз резултат.

 
И накрая, най-важната и най-омразна част на периода за изчистване, след ограничената диета – кардио упражненията. То е есенциално за отслабването, за подсилването на кръвоносната система и повишаването на метаболизма, за да горите мазнини и през деня. Правете кардио упражнения възможно най-често. 30-45 минути през ден е стандартна кардио програма, но ще отслабнете по-бързо, ако го правите всеки ден. 
 
Какво представлява чистото покачване?
Логично, чистото покачване е трупане на чиста мускулна маса без мазнини. Ключът към него са кардио упражненията. Ако не правите кардио, това ще забави метаболизма ви и ще качите мускули, но и бързо ще натрупате мазнини. След това периодът за чистене ще трябва да продължи по-дълго. За да покачвате чиста мускулна маса, правете кратки, но интензивни кардио сесии 2-4 пъти седмично.

 
Продължителност на периодите
Продължителността зависи от вас и вашите резултати. Можете половин година да качвате и половин година да сваляте. Важното е да отделите необходимото време и на двата периода, за да постигнете своите цели. Препоръчително е да качвате маса 2-3 месеца, след което да чистите, докато свалите натрупаните мазнини.
 
Обобщение

В период за маса:
  • Яжте чисто! Естествени храни със сложни въглехидрати, гейнъри
  • Не прекалявайте с чийт менютата и не преяждайте
  • Хранете се балансирано
  • Правете кратки кардио упражнения, за да качите чиста мускулна маса
 
В период за чистене:
  • Яжте малки порции
  • Намалете солидно въглехидратите
  • Повишете продължителността и интензитета на кардио тренировката
  • Не бързайте да отслабвате – трайните резултати идват бавно. До 2кг седмично е оптималната ви цел.
 
Сила БГ Тийм
Препоръчани продукти за увеличаване на мускулна маса
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Поради някаква причина компанията искаше да скрие съдържанието му от вас и конкуренцията. Сега мистерията е на път да бъде разбулена. USP са качили снимка със средната част на опаковката, която привлича вниманието с думите "CNS Stimulant" (стимулатор на централната нервна система) и eNOS Super Performance. Дали това е новият DMAA, който ще виждаме във всички суплементи от този род занапред? Не след дълго ще разберем..."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com