сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Протеин за диабетици

Протеин за диабетици

Протеинът е един от основните елементи за всеки, който иска да подпомогне мускулния си растеж и правилното развитие на мускулната тъкан. От друга страна, приемането на правилен протеин според индивидуалните нужди на всеки от нас, може да се окаже истинско предизвикателство.

И тук няма как да не споменем хората с преддиабетни и диабетни състояния. За тези хора се предлагат редица продукти на пазара, които обещават най-високо качество и ефективност. Не всички обаче са толкова добри, колкото обещават.Нека обаче първо разгледаме основните причини да приемаш протеин:

Протеинът и здравето

Протеинът е един от основните 3 макроелемента; останалите два са мазнините и въглехидратите. Те са необходими за правилното функциониране на организма и жизнените му функции.

Тялото използва протеина за да изгради, „поправи” и развива клетките и органите. Протеинът е необходим за правилните функции на имунната система и помага на още редица физиологични процеси в тялото.Дневен прием на протеин

Когато бъбреците ти функционират правилно, около 15% до 20% от дневния калориен прием трябва да идва от протеинови източници. Това е същото количество, включено в диетата и на човек, който не страда от диабет. Около 45 до 50% от калорийния прием трябва да идва от източници на въглехидрати и останалото – мазнини.

Един човек, който се нуждае от 2000 калории дневно има нужда от 75 до 100 грама протеин дневно. Ще бъде по-правилно, да споменем добре познатата формула с 0,8 грама протеин на килограм телесно тегло.

За да направите правилните изчисления, разделете теглото си в килограми по 2.2. Например, ако тежите 68кг. Разделете това на 0,8 и ще получите необходимото количество протеин от 85 грама.Например:
  • Половин пилешки гърди съдържат 29 грама протеин
  • Една чаена чаша черен боб съдържа 15 грама протеин
  • Едно яйце има 6 грама протеин
  • В една чаена чаша нискомаслено мляко се съдържат 8 грама протеин

Избор на протеин

Когато дойде време да се спреш на подходящия за теб диабетичен протеин, проблемът е свърза повече с наличието на точно количество въглехидрати и мазнини, които се съдържат. Някои видове въглехидрати, например, бързо се превръщат в глюкоза. В допълнение, рискът от покачване на тегло от висококалорични и високовъглехидратни храни може да доведе до по-малък контрол нивата на кръвната захар.Американската Диабетична Асоциация препоръчва да се приема голямо количество риба като източник на протеин, поне два пъти седмично. От асоциацията също насърчават ограничаването приема на червени и преработени меса, като шунка, бекон и кренвирши, защото те съдържат наситени мазнини. Чистите меса са по-добрия избор за храна, която да добавиш в балансираната си диета.

Високо-протеинови диети

Преминаването към високо-протеинова диета може и да изглежда добър избор за регулиране нивата на кръвната захар. Въпреки това, протеинът може би не помага толкова много в това отношение, що се отнася до времето.Редица изследвания показват, че повишаването на протеиновия прием няма такова отражение върху процеса на абсорбиране и разграждане.

Това означава, че ако един човек, страдащ от диабет, премине на високопротеинова диета, всички терапевтични ползи ще се дължат на конкурентната редукция и по-голямата регулация на въглехидратния прием, но не и отделния прием на протеин. Това е едно от основните неща, които са необходими за качествена въглехидратна диета, което може да помогне за контролирането на диабет тип II.

Тук не искаме да кажем, че високопротеиновите диети са правилния избор за всеки. Тук става въпрос за личен избор според персоналните нужди и хранителните навици на всеки.

Например, редица проучвания са направени върху храни, които имат високо съдържание на протеин и мазнини. При хора с диабет тип I, тяхната нужна доза инсулин трябва да бъде повишена след прием на една от тези храни. Въз основа на това, изследванията препоръчват стриктно следене нивата на глюкоза.

Симптоми на диабета

Трите класически симптома на диабета са:

 
  • Засилено уриниране (полиурия) – при надхвърляне на бъбречния праг за глюкоза (около 10 mmol/l), кръвната захар започва да се отделя с урината, увличайки със себе си значително количество вода и предизвиквайки по-често и обилно уриниране.
  • Повишена жажда (полидипсия) – за да компенсира повишеното отделяне на вода с урината, организмът извлича вътреклетъчна вода в кръвта, предизвиква обезводняване и централната нервна система реагира с усещане за жажда.
  • Повишен апетит (полифагия) – този симптом е обикновено по-силно изразен при 2 тип диабет, където високото ниво на инсулин стимулира чувството на глад; от друга страна недостатъчната енергия, която достига до клетките, поради намалената инсулинова чувствителност, кара организма да набави повече калории и повече храна.


Малко фактология

Какво разпространение има диабетът?Разпространеността на захарния диабет сред човешката популация е средно от 1 до 3% като при децата и юношите е 0,1 до 0,3%. Ако се прибавят и недиагностицираните случаи процентът може да достигне до 6. Към 2002 г. в света от диабет боледуват около 120 милиона души.

Според същите изследвания на всеки 10 - 15 години процентът на диабетиците се удвоява. Увеличава се основно и процентът на боледуващите от диабет тип 1. Това е свързано с подобряване качеството на медицинското обслужване и увеличаване на продължителността на живот при заболелите от диабет тип 1. Повечето болни от диабет са мъже.Към 2009 г. броят на болните от захарен диабет в България се оценява на около 630, като 200 хиляди от случаите не са диагностицирани. Очаква се през 2030 година диабетиците да са с около 30% повече от 2010 година

Персонализиран прием на протеин

Всеки, който страда от диабет може да се възползва от предимствата на това да приема точно количество протеин, според нуждите си. Има много фактори, които играят основна роля в балансираната диета и нуждите на всеки човек могат да бъдат строго индивидуални.

Най-добре е за всеки да се консултира с медицинско лице, за да се уточнят персоналните нужди от протеин.Представяме ти протеин, който точно отговаря на нуждите на всеки, който страда от Диабет тип II – точните съставки в точния момент от Meda Pharm – DiabeMed!

Продуктът DiabeMed се състои от две основни съставки – бутирична киселина и суроватъчен протеин. Те, както по отделно, така и заедно, имат функции да поддържат здравето на хора с диабет.

Към настоящият момент, продукт, който да съдържа тези съставки заедно не съществува в световен мащаб.DiabeMed® от Meda Pharm – Комбинация от две съставки, които работят добре заедно и научно доказано подпомагат на хората с диабет да поддържат нормалните си здровословни функции.

Виж продукта ТУК:

Защо точно тях?Бутиричната киселина – тя играе важна роля за чревната микрофлора, като регулира транспортирането на транспетиални течности, предпазва клетките от оксидативен стрес.

Известно е, че чревните бактерии, които произвеждат бутират, играят важна роля в регулирането на кръвната глюкоза и липидния метаболизъм. Отделен състав на чревната микрофлора, произвеждаща различни късоверижни мастни киселини, може да повлияе на регулирането на епигенетичните гени при затлъстяването и диабет от втори тип.Суроватъчен протеин

Суроватъчният протеин изолат е най-чистата форма на суроватъчен протеин. Изолатите обикновено имат ниско ниво на мазнини и холестерол, но като цяло имат по-високи нива на биоактивни съединения, както и въглехидрати под формата на лактоза.

Πpи тoзи пpoтeин e xapaĸтepнo cĸopocттa нa ycвoявaнe, зaтoвa e пpeдпoчитaн oт cпopтиcти ĸoитo ca нa cepиoзeн xpaнитeлeн peжим c ниcĸo cъдъpжaниe нa въглexидpaти cъчeтaни c тeжĸи тpeниpoвĸи. Toгaвa cĸopocттa нa възcтaнoвявaнe и зaxpaнвaнe нa мycĸyлитe e oт ocнoвнo знaчeниe, зa дa нe ce гyби тaĸa тpyднo пocтигнaтaтa мycĸyлнa мaca.


СИЛА БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Когато хапвате храни богати на захар, инсулиновите нива рязко скачат. Това кара мускулните клетки да приемат захарта (глюкозата в кръвта ви) и да я съхрянят под формата на гликоген. Инсулина обаче изпраща захарта и в мастните клетки, които я превръщат в мазнина, което пък потушава всякакъв изгарящ мазнините ефект, независимо колко е интензивна е тренировката ви. Така, че хапването на захар е определено е лошо и не е препоръчително. Единствения момент, когато захарта е необходима и намира приложение е веднага след тренировка."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com