сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Видове протеин

Видове протеин

Има различни видове протеини с различни цели. Тази статия ще хвърли светлина върху 7 вида протеини, които са изключително ефективни и ще помогнат да постигнеш с лекота целта си.
 
Някои от вас може да не знаят, че има различни видове протеини с различни цели.

Повечето хора, които дори приемат редовно протеин не се зачитат в етикетите и не с интересуват тясно от какъв точно имат нужда. Точно тук ние ще се намесим – ще разгледаме подробно всички видове протеин и ще обърнем внимание на всеки един по отделно. Времето и правилният вид протеин са ключът към търсенето на най-добри резултати.


 
Защо да приемаме протеин?

Поради забързаните графици е невъзможно да се ядат шестте перфектно балансирани ежедневни ястия, необходими за получаване на желаните резултати. Белтъчните добавки могат да се използват като "бързи и междинни храни". Те са лесни за приготвяне и повечето от формулите, които се предлагат на пазара днес, са изключително вкусни.Имайки предвид това, има много категории протеинови добавки. Преди да дръпнем завесата обаче, нека да поговорим за различните източници на протеини, открити в тези хранителни добавки.


 
Протеинови източници

Има много източници на протеин, от които могат да се правят протеинови пудри или пък любимите десерти под формата на протеинови барове. Качеството на протеина се измерва чрез биологична стойност (BV). BV е стойност, която измерва колко добре тялото може да абсорбира и използва протеин, базиран на задържането на азот. Колкото по-висока е биологичната стойност на протеина, който използвате, толкова повече азот тялото ви може да абсорбира, използва и задържа.


 
Суроватъчният протеин има най-високата стойност на BV, класифицирана на 104. Яйчният протеин е само вторият от суроватъчния рейтинг, като 100 с млечни протеини, които са близки до третия рейтинг като 91. Говеждия протеин е с 80, а соевия протеин е със 74 – растителните с 49.

Сега, след като обсъдихме стойностите на BV, нека разгледаме по-подробно всеки източник на протеин.


 
Биологична стойност

Протеините се класират според биологичните стойности (BV). По времето, когато системата е била въведена, яйцата са получили най-високата BV от 100, защото те са най-биологичният естествен протеин.

След това суроватката се изолира от мляко и се доказва, че има по-висока BV и в зависимост от използвания процес може да добие процент от 104 до 154.
Очевидно високото BV носи със себе си определени недостатъци.Колкото по-лесно, толкова по-бързо се абсорбира. Колкото по-бързо се абсорбира, толкова по-бързо се превръща в безполезно в тялото, което го прави невъзможно да се приема в големи количества. Някои бихте приемали по 50 грама суроватка на едно място и ви гарантираме, че от 25 до 50 % от него се губи.
 
Суроватъчен протеин концентратСуроватъчният протеин концентрат е една от най-основните форми на протеин, който се намира в много протеинови източници на рафтовете на магазините за хранителни добавки. Хората, които търсят евтин източник на протеини, ще намерят продукти със строго концентриран суроватъчен протеин на по-ниска цена.Това е чудесна отправна точка за начинаещи и тези, които искат да добавят протеини към диетата си, без да изпразват касичката си. Някои хора ще открият, че те трудно усвояват концентратите и ще се чувстват подути и скоро резултатът няма да ги ощастливи.Суроватъчният протеин концентрат може да се използва преди и след тренировка или да се приема като лека закуска между храненията. Не препоръчваме употребата на този вид протеин през нощта.Казеин протеин
 
Ако търсите протеин, който бавно ще се разгражда в организма, които можете да използвате преди да си легнете, казеиновите протеини определено са начинът. Преди сън можете да приемате казеинов протеин – по този начин ще останете анаболни през цялата нощ и ще можете да използвате белтъка в тялото си.Казеинът отнема от 5-7 часа до пълно разграждане в организма, което предпазва тялото ви да абсорбира и използва хранителните вещества, дори когато спите. Хората също използват казеин през деня, за да успеят да останат пълноценни и да поддържат непрекъснатия поток на протеин в тялото си, както и да осигурят на мускулите си необходимото „хранене” в продължение на часове.Друг плюс за този източник на протеин е високото съдържание на глутамин. Глутаминът помага да се засили имунната система и да се ускори възстановяването. Това е предпочитаният източник на протеин, който да се използва през нощта преди лягане.

Суроватъчни изолати


 
Изолатите са един от най-бързите абсорбиращи протеини (но не и най-бързият - скоро ще стигнем до това).Тези протеини са идеални за хората с ниско въглехидратна диета. Много от протеиновите продукти на пазара тези дни, които са строго определени като „суроватъчни изолати”, са много бедни на захари. Изолатите са страхотни преди и след тренировка, тъй като те се абсорбират бързо и могат да осигурят на мускулите необходимите хранителни вещества, за да се възстановят и растат.Хидролизиран протеин
 
Хидролизният протеин е най-скъпият източник на протеин, който ще намерите на пазара за хранителни добавки в наши дни. Този вид протеин осигурява силно резорбируеми пептиди, които могат да имат голям анаболен ефект (най-висока степен на усвояване на наличните протеини).Хидролизният протеин също е много по-добър за храносмилателната система, заедно със суроватъчните концентрати. Този протеин може да се използва преди и след тренировка.

Млечен протеин изолат


 
Изолатите от млечен протеин съдържат казеинови и суроватъчни протеини. Този източник е пълен с аминокиселини (подобен на соевия протеин).Този вид протеин се използва предимно в смесен източник на протеин, при който се използват множество видове белтъчини. Млечните протеинови изолати не са предпочитан избор при избирането на протеин, но могат да бъдат използвани по всяко време през деня. Не са предпочитан източник за употреба през нощта.Растителни протеини

Протеините са съставени от аминокиселини и общо 20 от тях. Човешкото тяло може да синтезира или да създаде 11 от тях - останалите 9 са известни като "основни аминокиселини", защото те трябва да идват от диетата ни.„Пълният” протеин е този, който съдържа всички 9 от тези основни аминокиселини и има няколко растителни храни, които отговарят на това описание като оризов, грахов, соев и конопен.Соев протеин

Соевият е добър източник на протеини за тези, които търсят вегетариански източник на белтъчини. Това е полезен източник и идва с много ползи. Той е богат източник на глутамин (за подпомагане на възстановяването), аргинин (помага да се разширят кръвоносните съдове, за да се позволи „храненето” да попадне в мускулите по-бързо) и BCAA ( за възстановяване).Соята поддържа здрави нивата на холестерола поради наличието на изофлавони в продукта. Установено е също, че усилва продукцията на хормона на щитовидната жлеза. По този начин ускорява метаболизма, който помага за загуба на мазнини. Този вид протеин може да се използва както преди, така и след тренировка или по всяко време през деня, ако е необходимо, за да получите необходимата доза белтъчини. Този източник не се препоръчва за използване през нощта.

Грахов протеинГраховият протеин е растителен протеин и предпочитан сред хората, които имат алергии или са с чувствителен стомах към мляко или яйца. Този вид протеин е направен от жълт градински грах - зеленчук, който има високо съдържание на фибри.
Граховият протеин е богат на есенциалните аминокиселини – ВСАА. Този вид растителен пртеин се абсорбира по-бавно от суроватъчния, но в пъти по-бързо от казеин протеина.Процесът на извличане на граховия протеин е съставен от внимателно пречистване, сушене и стриване, от което се получава прах, без никакво участие на химически разтворители. Получената суровина е висококачествен жълт грах, който не съдържа глутен и генно модифицирани съставки.

Оризов протеин

Този вид растителен протеин се предпочита заради високото съдържание на истински пълноценен протеин. Често оризовия протеин бива сравняван със суроватъчния по ефективност и качества, но с висока усвояемост и поносимост, не съдържа никаква лактоза, без глутен е и не предизвиква никакви алергии.Оризовият протеин на прах е много лесен за употреба, без силен натрапчив вкус или аромат.


Конопен протеинКонопените протеини са богати всички 21 познати аминокиселини - и тук включително влизат и 8 незаменими аминокиселини, които са от есенциално значение, поради факта, че човешкото тяло не може да си ги произведе самоТова също прави конопа добър алтернативен източник на протеини за вегетарианците и веганите.Яйчен албумин
 
Сега се връщаме в началното училище - на място, където протеинът прах не съществува. Яйцата са отличен източник на яйчен албумин. Профилът на аминокиселините, съдържащи се в тях е страхотен и може да помогне за изграждането на чиста мускулна маса.Яйчният албумин обикновено не се купува в прахообразна форма, а по-скоро се купува суроватката за него и се приготвя. Много източници на смесени белтъчини, както и заместителите на храната, съдържат яйчен албумин в тях.Този източник на протеин може да се използва по всяко време през целия ден, но не е предпочитан източник за употреба през нощта.
 
В заключение

Е, знаем, че има редица източници на протеин, които можете да добавите в хранителния си режим или диета. Препоръката ни е да започнете със суроватъчен протеин концентрат и да следите развитието. Ако резултатите не закъсняват, то тогава можете да помислите за хидролизиран протеин, например.

Някои хора смятат, че концентратите дават страхотни резултати и се придържат към това. Други пък са непоносими към лактозата, затова се нуждаят от нещо като суроватъчен изолат.
Каквото и да изберете, дайте малко време да ви даде резултати.


СИЛА БГ Тийм!
Водещи протеини на пазара за хранителни добавки:
130
.
00
лв.
205
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Добрият тренировъчен режим ще ви помогне да влезете във форма, снабдявайки ви с повече енергия във всекидневния живот и по - голяма устойчивост на стрес. Нещо повече, стабилната тренировъчна програма ще стимулира вашето тяло да отделя хормони „на доброто настроение”, които ще ви накарат да се почувствате по - добре от всякога."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com