сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Спри месото - живей 100 години!

Спри месото - живей 100 години!

Месото – онова нещо, без което българите не можем да седнем на маса. Е, ако става въпрос за закуска, бихме допуснали някой друг компромис, но обяд или вечеря без месо, за нас е като фитнес без лежанка – безсмислено и нелогично.

Все повече и повече хора, не само в България и на Балканския полуостров, а в глобален мащаб, включват месо към всяко свое ядене. Това, донякъде, е разбираемо – мятайки едно-две кюфтета, една сочна пържола, или пък хрупкави медальончета, ние си набавяме цял куп хранителни вещества, от които тялото ни се нуждае (аминокиселини, витамини, минерали). Освен това, месото ни наяжда за много дълго време, а да не говорим колко е вкусно...Какво казва науката по този въпрос?

Според редица съвременни изследвания в областта на храните, храненето и здравето, съществуват няколко хранителни режима, които от векове се спазват в дадени части на света, които не включват почти никакво месо. Един от тях е традиционната японска диета, която съдържа предимно морски дарове, зеленчуци и ориз.Ще разгледаме какви са плюсовете и минусите на консумацията на месо, която завладява света и ще си поговорим за една не само по-вкусна, но и по-полезна алтернатива – диетата на столетниците. Като бонус, ще обясним и защо тази диета е особено подходяща по време на летните месеци!

Месо: плюсове и минуси

Месото заема основно място на човешката трапеза от самото ни начало като биологичен вид. Това означава само едно – то е полезно. Неговите плюсове не са никак малко, имайки предвид, че през 100% от нашето съществуване, ние сме си набавяли необходимите хранителни вещества именно от него.

Месото е изключително богато на аминокиселини, които са от съществено значение за изграждането и поддържането на мускулната ни маса, както и за предотвратяването на катаболните процеси (разграждането на мускулна маса). Освен това, то е богат източник на протеин.В 100 гр. телешко месо откриваме 30 гр. протеин (количеството протеин може да варира в зависимост от начина, по който сме приготвили месото). Телешкото месо е богато и на витамини В12 и В6, креатин, желязо, L-тирозин и аминокиселините с разклонена верига, познати като BCAA (левцин, изолевцин и валин).

Бялото пилешко месо, пък, е известна част от всяка диета за изчистване на подкожни мазнини, тъй като протеинът, който се съдържа в него е „чист“.

Съществува дори цяла диета, посветена на месото, наречена Месоядна диета (Carnivore Diet), която включва само и единствено месо. Макар и нейната ефективност в свалянето на килограми да е доказана, здравословните рискове, които тя крие са многобройни. Не бихме препоръчали да спазвате подобна диета за дълъг период от време!Можем да говорим надълго и нашироко за това колко вида меса има, колко вкусен е маринованият телешки стек, приготвен на барбекю и как в мръвката е истината, но няма да го направим. Консумацията на месо повишава нивото на киселинност в организма ни (рН) и то значително. От момента, в който ние погълнем сочната хапка от нашия телешки стек, независимо колко добре е сдъвкан, той се нуждае от около четири часа, за да бъде разграден напълно. Чак след това започва процесът на усвояване на всички онези хранителни вещества, от които се нуждаем.

Проучване, проведено в Катедрата по аграрна и потребителска икономика в университета в Илинойс сочи, че средностатистическият американец консумира малко над 100 кг. месо годишно. Същото проучване открива и че средностатистическият американец има около 2 килограма и половина неразградено месо в своя стомашно-чревен тракт. Това е така именно заради бавното разграждане на месото. Консумирайки порция след порция, съдържащи месо, ние превръщаме тялото си в своеобразен канал, в който месото буквално изгнива.

Както всички се сещаме, това никак не е добре. Консумацията на месо често води до редица заболявания, причинени от повишената киселинност в организма, за която са виновни животинските продукти, а най-вече месото. Последиците, които можем да очакваме в краткосрочен план са:

 • лошо или нарушено храносмилане;
 • нередовни посещения на тоалетната;
 • органичено усвояване на хранителни вещества от почти всеки друг тип храна;
 • главоболие;
 • отпадналост;
 • внезапни припадъци;
 • и други

В дългосрочен план обаче, редовната и прекомерна консумация на месо крие крайно застрашаващи рискове за нашето здраве, а именно:

 • висок холестерол;
 • омазнен черен дроб;
 • възпаления в стомашно-чревния тракт;
 • подагра;
 • некроза на вътрешните тъкани;

Имайки всичко това предвид, едва ли е изненада, че средната продължителност на живота в Северна Америка е само 77 години.

Добре, де, но с какво да заместим месото?

Все пак цяла вечност човечеството е оцелявало благодарение на него, превръщайки го в начин на живот. Нужно ли е да го заместваме изобщо и ако „да“, защо?

Да, защото природата казва така. Тя е нашият най-добър учител и пътеводител към здраве, дълголетие, хармония и щастие. Природата казва следното: „Колкото по-прост е даден организъм, толкова по-ефикасно бива оползотворен от човешкото тяло.

Японците, чиято средна продължителност на живота е повече от 85 години следват именно този принцип. Тяхната традиционна диета, която съдържа предимно риба, морски дарове, зеленчуци и ориз оказва много по-положително влияние върху здравето, отколкото всички масови и модерни диети, които постоянно ни заливат.Прости организми, които съдържат ниски количества животинска мазнина, каквито са всички морски видове, биват разградени и готови за усвояване от нашето тяло за около час и половина. Това важи дори и за най-мазните риби, каквато сьомгата. Единственият друг животински продукт, който можем да причислим тук, са яйцата.

Същественият плюс на рибата и всички морски дарове е видът мазнина, на която са богати – омега мастни киселини. Положителното влияние на омега мастните киселини върху организма ни е доказано от стотици изследвания и клинични тестове. Ползите им са ѝ толкова много, че съществуват хранителни добавки с тяхно съдържание.Освен незаменимите мастни киселини (омега 3, 6 и 9), които регулират нивата на холестерола, регулират кръвното налягане, подобряват плодовитостта (както при мъже, така и при жени), подпомагат цялостната мозъчна функция и допринасят за регулирането на киселиността (pH), морската храна съдържа редица други полезни вещества.

В сьомгата, например, която е един от най-разпространените и предпочитани видове риба, се съдържат аминокиселини с разклонена верига (левцин, изолевцин и валин), хистидин, витамини В3, В5, В6, В12, витамин D, витамин Е, селен и калий.

Бялата риба, каквито са, например, треската, тилапията и хекът, не са особено богати на мазнини, което ги прави изключително нискокалорични и бързоразградими (под един час). Освен това, те са перфектен източник на чист протеин (24 гр. протеин в 100 гр. месо), витамини и минерали.Консумацията на риба и морски дарове има безброй други плюсове за здравето ни. Те далеч не се свеждат до това, че те са по-лесни за разграждане и усвояване от страна на организма. Само част от въпросните плюсове са:

 • високо съдържание на витамини, минерали и аминокиселини;
 • регулиране нивата на pH;
 • многобройни ползи за сърдечно-съдовата система;
 • подобряване на мозъчната дейност;
 • подобряване на репродуктивната функция и в двата пола;
 • забързване на метаболизма;
 • повече енергия и липса на тежест, отпадналост и умора след хранене;
 • повишено либидо и при двата пола;
 • подобрено здраве на кожата, косата и ноктите.

Да не говорим колко много различни видове риба и морски дарове има, което не само прави диетата по-богата, но и по-приятна за спазване.

В заключениеТова, върху което искаме да наблегнем е следното: това, че дадена диета бива прилагана от много хора в продължение на много време, в никакъв случай не означава, че тя е най-полезната и най-подходящата за нашето общо здраве.

Всеки има правото да избира. Ние избираме да щадим организма си, да се храним колкото се може по-природосъобразно и да не прекаляваме с нищо. А вие?


Сила БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"OsteoMove на Natural Factors осигурява пълната гама вещества, необходими за здрави стави: глюкозамин, хондроитин и метилсулфонилметан (МСМ), екстракт от бозвелия и куркума, бор, манган. Съдържа комплекс InflamRelief, собствена плодова формула от седем плодови концентрата, имащи синергично действие за по-силен антиоксидантен ефект. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com