сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Тичането e най-доброто кардио!

Тичането e най-доброто кардио!

    Тичането изисква изключително малко екипировка, може да се извършва почти навсякъде и изгаря по-голям брой калории от повечето други кардио упражнения. Освен това извършвано на открито е забавно и носи страхотно удовлетворение.
    Тази статия е насочена за начинаещите бегачи и за това ще обърнем внимание именно на тях. Както казахме тичането изисква малко екипировка, но все пак е добре да облечете бельо и дрехи от материя, която попива бързо потта и позволява лесното ? изпаряване, за да се чувствате комфортно и удобно по време на тренировката си. Обувки за тичане с дебела подметка и стабилизатор на глезена също е добра идея (има и друго схващане по този въпрос, но на него ще обърнем внимание малко по-късно).
А за дамите с по-едър бюст, спортен сутиен от ластъчна и здрава материя е най-удачният избор.    Задължително е преди тичане да загреете добре мускули, стави и сухожилия, за да се предпазите от неприятни контузии. Относно техниката на тичане се водят спорове постоянно, а и тя е различна както е различен всеки човек. Преобладава мнението, че приземяването на пръсти или на участъка месду пръстите и ходилото е най-правилен, тъй като по този начин се щадят костите от петата, през пищяла до коляното. По-малка група от хора защитават мнението, че тичането на пръсти натоварва прекалено много прасеца и също води до контузии. По всичко личи, че ясен отговор на този въпрос няма, тъй като дори професионални спортисти получават контузии, а ако техниката им е наистина правилна това не би следвало да се случва. Ето защо избора как да се приземявате по време на тичане оставаме на вас.

Все пак при поява на болки и контузии има, както лекарства, така и хранителни добавки, които спомагат за по-бързо възстановяване. Разбира се ние препоръчваме взимане на посочените по горе предпазни мерки за да се намали максимално този риск.
    Тези от вас с по-голямо наднормено тегло, или свикналите на слаба физическа активност колебаещи се дали да започнат подобен вид спорт, защото им се струва трудно нека не се плашат! Да тича може всеки сравнително здрав човек. А ползите от него са не малко:  понижава холестерола, предпазва от остеопороза, атеросклероза и атрофия, извършвано сутрин повишава тонуса и енергичността през целия ден и не на последно място води до добър външен вид. По време на тичане поемайте въздух бавно през няколко крачки и издишайте по-бързо. Ръцете трябва да се движат свободно, сгънати в лактите с присвити пръсти, но релаксирани, а не стегнати. Темпото с което трябва да бягате не бива да е нито твърде високо, нито твърде ниско. Вие сами трябва да го намерите като целите да издържите максимално дълго време, като същевременно усещате, че движението ви е активно и енергично. Трябва да започенете по бавно, след това леко да ускорите и накрая да спрете постепенно, а не рязко. Не се притеснявайте, ако не издържите дълго време на собственото си темпо. Ако се изморите бързо, в началото това е напълно нормално. Просто продължете да ходите енергично, и след нормализиране на пулса и дишането започенете отново да тичате. Ако почувствате болка в областта на далака, значи имате недостиг на кислород във вътрешните органи. Някои казват че трябва да учестите дишането, други, че трябва да спрете за да си починете. При мен лично неприятната болка спира, ако стисна зъби и ускоря темпото за кратък период от време. Желаният времеви диапазон е между 20 и 40 минути 3-4 пъти в седмицата, като надвишаването на това време за тичане при спортист без дълъг опит и подготовка може да доведе до претрениране, контузии и дори отказване от тичането.

Инозинът е аминокиселина-кардиотик. Играе важна роля в синтеза на АТФ. Обогатява мускулната тъкан с макроенергични съединения и спомага за транспорта на кислорода в еритроцитите. При приемане знчително улеснява дишането и покачва издръжливостта на мускулите.

    По-горе споменахме, че ще подхванем и темата за алтернативата на тичане с обувки специализирани за това. И тя е. тичане с боси крака. Дори да ви звучи абсурдно, има хора които го практикуват.

Те смятат, че това е най-естественият начин за тичане и имат редица аргументи, защитаващи тезата им: когато тичаме боси, инстиктивно се приземяваме правилно на областта между пръстите и стъпалото, а не на пети; обувките осигуряват „подкрепа“, която не позволява на краката да се закалят и заздравят сами; обувките също като носене на дебели ръкавици притъпяват въприятията на човека за себе си и за заобикалящата го среда; обувките, дори скъпи и леки, добавят допълнителна тежест към краката и ги забавят.Разбира се ние не бихме ви накарали да хукнете боси по мръсните улици на София, но ако живеете до морето, или сте на почивка и ви се отдаде възможнот за едно тичане по плажа ви го препоръчваме горещо.
    След тичане е добре да направите отново стречинг. Възстановяването на нормалното дишане става много по брързо ако вдигнете ръце над главата си, тъй като с разстворен гръден кош приемате по-голямо количество кислород. Тичането се комбинира доста добре с плуване или вдигане на свободни тежести. Добре е да приемате някакви възстановителни продукти като глутамин или комплекс от свободни есенциални и неесенциални аминокиселини, за да избегнете процесите на катаболизъм след тежко натоварване.

Сила БГ Тийм
Продукти за бързо възстановяване след тренировка
39
.
00
лв.
43
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Рецептата за мускулна хипетрофия е добре известна - правилна диета, суплементиране и здрави тренировки. Аминокиселините са начинът да увеличите анаболния ефект на тренировката. Най-голяма роля за това има левцинът. Левцинът има директно участие в стимулирането на синтеза на мускулния протеин - без него той отслабва."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com