сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Интервю с Кубрат Пулев - Част 1

Интервю с Кубрат Пулев - Част 1

Кубрат Пулев заслужава видно място в златната галерия със спортисти, прочули България пред света с постиженията си. Опитът и класата на новия европейски шампион по бокс в тежка категория натежават и вдъхват респект от всеки следващ отговор. В първата от двете части на интервюто ще научите за психологията на боеца, спецификата на бокса и разликата с фитнеса и още много любопитни подробности от света на шампиона. Очаквайте втора част в събота!

Честито за титлата, шампионе! Как се чувстваш, държи ли те още еуфорията?

Ами отлично, идеално. Преди беше еуфория, сега вече осъзнавам, че успехът е много голям, и че рано или късно всеки един труд се възнаграждава.
 

Имаш 16 официални победи зад гърба си. Европейската титла ли беше най-трудната?

Да, определено. Противникът беше най-труден, най-сериозен, и оттам и най-трудната среща. Но бях доста добре трениран и максимално подготвен.
 

По време на мача оставяш ли се на адреналина, или владееш всяко свое действие? Какво предизвиква в теб видът на противника?

Специално за този мач мога да кажа, че противникът беше много надъхан, с много голямо желание да ме победи. Това ми даваше допълнителен стимул да съм по-концентриран, даваше ми допълнителна енергия да го бия. Това ме буташе още повече. По време на мача определено съм много концентриран и много балансиран. От доста време съм боксьор, с доста голям опит, и едва ли мога да позволя на емоциите да ме завладеят.

 

На мач винаги изглеждаш изключително концентриран. Как се развива такава дисциплина и сила на духа?

Определено с годините се учи психиката, духа, правиш си стратегията и мисленето бързо, балансирано. Дори да получиш удар, да не го превръщаш в трагедия, а напротив – да се концентрираш още повече, защото всеки един удар в бокса много разсейва и дисбалансира. Това нещо влияе върху играта и всеки един удар решава по-нататъшната ти съдба в ринга.
 

Спомняш ли си какви грешки правеше като начинаещ? Как ще сравниш първите ти мачове със сегашното ти положение?

Не бих казал, че е доста по-различно, защото все пак и тогава си е имало притеснение, но сега вече съм много израснал като спортист, като боксьор, изградил съм се като човек и характер и волеви съм доста напред. Мисля, че това вече играе роля в тези големи мачове. А като дете просто си бях едно дете, имащо желание за победи и за игра. И може би тогава всичко е било за мен един вид игра, в която да победя. Докато тук е доста по-сериозно, защото и противниците са сериозни и всичко е на много високо ниво.

 

Какво представлява тренировъчният ти режим във фитнеса?

Във фитнеса се прави специална “боксова сила” и допълнителни упражнения, които не са толкова нужни, но ако ти сметнеш за необходимо, ги правиш. Прави се лежанка, специални упражнения за бицепс. Отделно, медицинската топка в стената е много важно упражнение за взривност, за да те отпусне. Защото при бокса е много, много, много важно, когато боксьора прави сила, да може да отпуска мускула с подобни упражнения. Иначе се "одървя" и вместо да прави нещо положително, той си вкарва автогол, защото се вдървява и няма да може да играе. Мускулатурата на боксьора трябва да е много издръжлива, мускулът трябва да е много рязък и гъвкав.
 

Според теб задължително ли е “едър боксьор” да означава и "тромав"?

Не. Колкото може да е по-подвижен, за него е толкова по-добре. В бокса бързината има огромно значение, на едно от първите места е. Бърз ли си, имаш всичко.
 

Вярно ли е, че ако един типичен културист се изправи срещу боксьор, който е два пъти по-лек и изглежда хилав в сравнение с него, боксьорчето ще го "потроши"?

Естествено! Двете нямат и базово сравнение, защото едното е професионален спортист, който удря милион удари на една тренировка и човек, който работи във фитнеса с тежестите само за тяло. Той е като една манекенка, която си работи над тялото, и се интересува само от това да изглежда добре, да има вид - дотам. Мускулът на човека във фитнеса е просто един напомпан мускул, добре изглеждащ, красив. Той гони само красота. Докато боксьорът гони качеството, гони издръжливостта на мускула, съвсем други неща.Ако един боксьор отиде да вдига тежести колкото един щангист или културист, естествено, че няма да вдигне тези килограми, защото на него не са му и нужни. Но това не значи, че боксьорът не може да изглежда добре – той се тренира и поддържа тялото си, и даже смея да твърдя, че естетически боксьорът изглежда по-добре. Ако сложиш двама души с еднакви килограми, мисля, че боксьорското тяло е доста по-красиво, по-стройно, по-реално е. Но не могат да се сравняват двете неща. Ако боксьорът отиде на фитнес, естествено, че няма да може да вдигне големите килограми. Или пък един културист, ако дойде на тренировка в залата, ще припадне на 15-ата секунда! Да не говорим, че той няма ударната издръжливост, защото и това се тренира в бокса. Той няма понятие, няма техника, нищо общо с бокса няма. Това са два различни, отделни спорта със съвсем различна цел и различна тренировка.Повечето отиват във фитнеса и си мислят, че като вървят като “терминатори” са много силни, но като се сблъскат с някой качествен спортист, тогава разбират, че са на много грешен път. Има много културисти, които са се хващали с бокса и продължават към него, и виждат къде е истината. И казват “аз толкова години съм се занимавал с културизъм, това е била страшна глупост.” Говоря за любители, не за такива, които ходят по състезания – това е нещо съвсем друго, културистът гони съвсем други цели.
 

Колко е важен треньорът ти за твоя успех?

Треньорът е изключително важен. 50% от подготовката е треньорът, защото един боксьор никога не може да направи нещо сам. Без треньор няма как да се получи и е много важно да попаднеш на правилния треньор. Треньорът трябва да е на първо място психолог в какъвто и да е спорт, не само в бокса. Той трябва да усеща състезателя и да живее с неговите проблеми, с неговите болки и радости, и да може да му дава необходимия баланс, за да може да расте и да се развива заедно с него. Успехът им е общ. 

 

Предполагаме, че след като се оттеглиш от спорта, ще станеш треньор?

Ами не мога да кажа, че ще стана треньор, не знам. Но определено мисля, че всеки един професионалист трябва да има възможност, след като приключи с работата си, да се отдаде на нея и да продължава цял живот да си работи върху това нещо, за да може да бъде полезен на хората, които искат да израснат и да се занимават с това. И мисля, че този човек може да бъде истински професионалист в работата си при условие, че цял живот го е тренирал, а не е ходил да се занимава с някакви глупости, да бъде охрана или каквото и да е.Това е краят на първа част. В събота очаквайте втора част на интервюто с Кубрат Пулев, където ще научите интересни подробности за хранителния режим на шампиона, добавките, които приема, какво трябва да знае начинаещият за спорта и дали Андрея е по-страшна от братята Кличко, като се ядоса! Междувременно не забравяйте да посетите неговия профил във Facebook и да го поздравите за победата!

Сила БГ Тийм
Препоръчани продукти на Amix Nutrition
53
.
00
лв.
110
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2012-06-06 | 23:32:12
Боян Николчев
На първо място искам да честитя на Кубрат на патерици европейската титла при професоиналистите. Желая му успехи и в бъдеще на професионалния ринг.
За интервюто, какво да кажа... Само ще кажа, че подценява възможностите на хората даващи своя дан в залите за фитнес, но това е друга бира. Пак му пожелавам, нови бъдещи спортни успехи в професионалния бокс.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Най-омразното нещо на всеки е да види в залата как някой по-малък на години или стаж вдига повече на лежанката. Особено когато няколко месеца поред зациклите на 140кг, а знаете, че имате потенциал да бутнете 160. Е, ако е така, имаме нещо за вас..."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com