сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Топ 5 Суплемента за Мускулна Маса

Топ 5 Суплемента за Мускулна Маса

Разгледайте каталозите на магазина СилаБГ и ще видите тонове налични суплементи, които ще ви заредят за всяка изтощителна и тежка тренировка. Всеки един от нас притежава уникален сам по себе си организъм и затова суплементите се усещат повече при едни и не толкова подчертано при други. Подбрани са 5 от топ суплементите, които ще стимулират мускулния разтеж. Те са универсални и винаги могат да намерят място в суплементацията на трениращия.

1.      Креатин
Той е естествено възникващо вещество в нашите мускулни клетки. Намира се основно около скелетно мускулната тъкан, където се съхранява приблизително 95% от телесния креатинов запас.
Този естествен метаболит в суплементарна форма е репродуциран под формата на креатин монохидрат за здравословни и спортни нужди. Използва се за производство на клетъчна енергия и регулация.

Плюсовете от креатиновата суплементация:
а. Повишаване на чистата мусулна маса
б. Увеличен обем на мускулните клетки
в. Бързо възстановяване след тренировка
г. Увеличен гликогенов синтез
д. Увеличена е издръжливостта на мускула при високо интензивни натоварвания.
Силовите атлети и тези, които се занимават с бодибилдинг предпочитат креатина, заради бързото темпо, с което се покачва мускулна маса. Когато се спре приема на креатин, неговите нива се възвръщат до нормалните за тялото в период от 3-4 седмици.

Препоръчителна дозировка: 5-10 грама. Взимайте първата доза с предтренировъчното хапване, а втората половина от дневната дозировка със следтренировъчния ви шейк.

2. Бета аланин
Тази аминокиселина си набавяме чрез храните, които са богати на протеин, като птичето месо. Увеличава цялостното представяне по време на тренировката, тъй като бета алнина има способността да увеличава интра-мускулните нива на карнозина.

Суплементация с тази аминокиселина предполага, че карнозиновите нива ще се повишат с над 60% в период от 4 седмици. Комбинира се отлично с креатин, неслучайно някой от суплементите с висок клас представляват именно една такава комбинация.

60-те процента, които споменахме горе са значителни, защото при една интензивна тренировка телата ни акомулират големи количества водород, който пък кара нивата на pH да падат (затова киселинноста се повишава). Този окислителен процес (лактална киселина) може да причини тежка умора, спад в мускулните съкращения и да изтощи нервната ни система до момент на мускулен отказ.

Поддържайки високи нивата на карнозина чрез суплементация с Бета аланин, трениращите могат да отложат акомулирането на водород и окислението и съответно да избегнат мускулна треска и умора и спад в силата по време на тренировка.

Допълнителни плюсове при суплементация с Бета аланин
а. Увеличена издръжливост
б. Повече експлозивна сила
в. Намалена умора
г. Работи синергично с креатина
д. Подобрено представяне при спортуващите независимо от интезитета и продължителността на тренировките им

Препоръчителна дозировка: 2-3 грама преди тренировка са достатъчни. Ако сте трениращ с опит може да добавите допълнителни 2 грама след тренировка, за да спомогнете възстановителния процес.
Повече за Бета аланина може да прочетете тук.


3. Суроватъчен Протеин
Постоянно се говори, че бодибилдърите и трениращите могат да подобрят представянето си, и чистата мускулна маса консумирайки протеинови шейкове или суплементи. Суроватъчният протеин доставя на телата ни голямо количество белтъци, а също така и високи концентрации от калций, магнезий и други минерали, които са лесно усвоими в течна форма. По принцип шейковете намират употреба пряко около самата тренировка. Пият се преди и след зала с цел да се подобри мускулното възстановяване. Независимо дали сте на диета за покачване на мускулна маса или се тревожите да не покачите излишни мазнини, суплементацията с протеин около тренировката може да увеличи резултатите ви. Ето ви някои ключови ползи от добавянето на протеинови пудри към суплементацията ви.

Лесно усвоим белтък: Силовите атлети и културистите могат да си спестят време консумирайки протеиновия шейк точно преди и след тренировки, с което същевременно си набавят хранителни вещества, които да се абсорбират мигновенно. Поради факта, че тези пудри съдържат редица витамини и минерали, които не можем да си набавим с днешната преработена и бедна на тях храна, това е един чудесен суплемент за тези от нас, които едва намират време за спорт.

Непоносимост към лактоза: Всеки който е с непоносимост към лактоза знае за дискомфорта, който следва ако опита да пие ежедневно млечни продукти. Суроватъчните протеини са филтрирани различно, такива с по висока филтрация са изолатите и хидролизатите. Там имате един чист бърз и същевременно подсилен с аминокиселини млечен протеин. Има и подобни протеини дериват от яйца, соя или казеинов протеин. Те също нямат подобни отрицателни ефекти, като млечните продукти на щанда в магазина.

Подобрено мускулно възстановяване: Когато завършите интензивна тренировка с тежести или кардио, телата ви трябва да преминат през един възстановителен процес. За да се случи това се нуждаете от конкретни хранителни вещества. Протеина е незаменим градивен блок що се отнася до мускулното възстановяване. Когато се приеме веднага след тренировка, протеиновия шейк моментално отключва възстановяване на мускулната тъкан.

Естествено подтиска апетита: Приемайки повече протеин и наблягайки на високо белтъчни храни вие по-лесно може да постигнете ниско-калорично хранене без да страдате от постоянен глад. Суроватъчните протеини и шейкове могат да се използват, като заместител на хранене или леки закуски между храненията.

Аминокиселини: Телата ни постоянно се нуждаят от количество качествен протеин и аминокиселини за да функционират оптимално. Протеиновите пудри съдържат високи концентрации на аминокиселини, които идват на помощ в протеиновата синтеза. Така ще имате по-пълноценно усвояване на приетите белтъци, независимо под каква форма са приети, което пък ще е предпоставка за едно по-добро възстановяване.
Подобрен метаболизъм:
 
Консумирайки големи количества протеин вие си осигурявате гориво за мускулните съкращения. Когато го консумирате през целия ден той ще ви служи, като изключителен източник на енергия и ще пази метаболизма в телата ви на ниво. Така ще изгаряте повече излишни мазнини и ще намалите въглехидратния глад.
 
Препоръчителна дозировка: Консумирайте 30-40 грама суроватъчен протеин на доза. Протеиновите шейкове намират най-добра употреба преди и пряко след тренировка. Те са удобен начин за набавяне на нужното количество протиеин, когато храната не е качествена или не толкова високобелтъчна. Разбира се не може да приемате протеина под формата на шейкове на 100 %, търсете и източници, като чистите меса, яйцата и млечните продукти.


4.      BCAA –Аминокиселини с разклонена верига
Друг често срещан суплемент при трениращите се оказват аминокиселините с разклонена верига (BCAA). От 21 аминокиселини в тялото - само три се отнасят към тях: Левцин, Изолевцин и Валин. Те са основните елементи на протеина и се комбинират съставяйки около 30% от мускулно-скелетната тъкан в тялото.
 
Тялото използва BCAA за да се възстановява по-бързо и пълноценно. Също като суроватъчния протеин, тези аминокиселини доставят хранителни вещества до мускулната тъкан позволявайки и подобрявайки рехабилитацията след тежко физическо натоварване. Тялото ще изгаря BCAA аминикиселините в запас докато тренирате, затова е хубаво да взимате такъв суплемент след тренировка за да възстановите нивата им навреме. Тази хранителна добавка също намаля и болката от мускулната умора и подобрява азотния баланс в мускулите.

Ефекта на аминокиселините с разклонена верига приемани преди тренировка подобрява цялостната издръжливост – нещо, което би предизвикало интерес при трениращите бойни спортове, дълго бягане (маратони), плуване или друг тип продължителни тренировки с много движение.

Препоръчителна доза: 3-5 грама след сън и 3-5 грама преди и след тренировка.


5.      Глутамин
Глутамина фигурира в класацията ни заради свойството си да забавя разпада на мускулна тъкан по време и след тренировка, което би помогнало да се повиши силата и издръжливоста по време изпълнение на упражнения. Приемайки го ще откриете, че може да слагате повече на лоста и да тренирате за по-дълги периоди от време. Стигайки до лимита на силите си ще стимулирате тялото ви да произвежда все повече и повече чиста мускулна маса. Глутаминът има и редица други ползи свързани с приема му под формата на суплемент:

Запазването на мускулната тъкан позволява на тялото ви да гори допълнително количество мазнини-колкото по изчистени сте толкова по ефективен е метаболизма ви. Когато тренирате да загубите излишно тегло, тялото ви също губи и мускулна тъкан, затова е важно да забавите този процес с прием на подобен суплемент.

Има изследвания, които посочват други положителни качества на тази аминокиселина. Когато тренирате тежко вие стресирате не само мускулите си, ами и цялата имунна система. Възстановителните ефекти на глутамина върху имунната система са доказани и изпитани. Друго приложени, когато се приема преди сън е способността му да подобрява нивата на разтежен хормон в тялото. Това е от значение за онези които се фокусират върху граденето на мускулна маса. Изследвания доказват, че дори 2 грама глутамин биха повлияли на GH нивата на човек.

Защо е толкова универсален и ефективен ?
Мускулните тъкани се нуждаят от азот а глутамина (l-glutamine) е съставен от приблизителнйо 20% азот, който го прави един от най-добрите доставчици на азот до мускула. Когато се комбинира с други възстановителни и градящи агенти, като креатина и суроватъчния протеин имате значително по-голям потенциал да разбиете личните си рекорди в залата.

Препоръчителна дозировка: 5 грама след сън;5 грама след тренировка и 5 грама преди сън.


Заключение:
Разбира се, че резултатите почти винаги могат да се постигнат и без употреба на хранителни добавки, но процеса е много по-бавен и не толкова изгоден. Съвета ни е да си изградите хранителен режим, като за начало. Ще се удивите колко по добре се чувства тялото ви и отговаря на една издърана диета. Тогава може да решите да добавите суплементите, които препоръчахме по-горе. Това са основните суплементи, към които трябва да се придържате, ако искате да изваяте мускулесто тяло и да подобрите възстановяването: Протеин, Аминокиселини с разклонена верига, Креатин, Глутамин и Бета-аланин.
Топ продукти за мускулна маса
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Ние от Сила БГ сме изключително доволни от ентусиазмът проявен от зрители и участници и ви обещаваме, че това няма да бъде последното събитие от този вид, в което участваме с нашите приятели от Explosive Force Crew."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com