сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Тренировка рано сутрин или вечер?

Тренировка рано сутрин или вечер?

В краткосрочен план няма голямо значение дали ще вдигаме железа сутрин или в късния следобед и привечер. Но ако все пак можем да избираме, то в дългосрочен план със сигурност е по-удачно да тренираме вечер – това твърдят спортни учени от Финландския Университет Jyvaskyla в Журнал за Силови и Кондиционни Изследвания.
 
Има нещо магическо в това да тренираме силово рано сутрин. Да помпиш железата докато останалата част от града още спи звучи уникално. Дали обаче наистина градиш повече мускулатура в седем сутринта отколкото да речем в 18 привечер ? Финландците са искали да разберат точно това. Затова са провели експеримент с 24 физически здрави мъже със средна възраст от 30 години.
 
Изследването
 
8 мъже правели абсолютно нищо. Те били контролната група. 16 други правели аналогични тренировки за крака състоящи се от клекове, клекове с подскок, екстензии с крака и бутане на тежест от лег преса. През първите 10 седмици те всички тренирали привечер с цел да получат постепенно персонални резултати и да усъвършенстват техниката си. На базата на тези резултати щяло да се направи именно самото изследване. След това 16-те мъже били разделени на две групи, които продължили тренировките си още 10 седмици. Първата група мъже били 9 човека и тренирали между 7-9 сутринта. Седем от останалите пък съставляващи втората група тренирали между 17-19 часа привечер. Отново напомняме ,че тренировъчната програма и за двете групи била абсолютно една и съща изградена именно в първите 10 седмици от изследването.
 
Резултата
 
След 20 седмици изследователите измерили растежа на квадрицепсовия мускул (един от основните бедрени мускули) на краката на трите групи. Те установили, че мускулатурата на краката на следобедната/вечерната група показали по-добри резултати от сутрешната. Разликата наистина не била значителна, но била показателна при всички изследвани. В сравнение с мъжете от контролната група, които не били тренирали изобщо и двете трениращи групи имали развита и по обемна мускулатура.
 

 
Изследователите също така измерили и увеличението в силата на двете групи. Разликите били минимални. През 20 седмичния период максималното вдигане на тежест при 1 повторение на двете групи било увеличено с приблизително 46 килограма. Липсват по-задълбочени резултати, тъй като изследването акцентира от самото си начало върху кой момент е по-удачен за хипертрофия и развитие на обемна мускулатура.
 
Заключение
 
Изследователите заключват, че в период от 2-3 месеца не е от голямо значение дали ще тренирате сутрин или вечер. Ако тренирате за сила пък няма значение изобщо. Ако обаче искате да развиете по-голяма мускулатура в дългосрочен план и искате да постигнете оптимума, то може би по-късната тренировка е по-добрия залог.
 
Това не е първото изследване по рода си. Американски спортен учен вече публикува резултати от изследване в което бодибилдъри трениращи в 18 часа са изградили повече мускулна маса и са изгубили повече мазнини от такива , които тренират в 10 сутринта. Теоретично всичко най-вероятно се дължи на мускулния гликоген, който до края на деня е попълнен далеч по-добре от иначе катаболното състояние сутрин. Замесени са най-вероятно и нивата на хормоните кортизол, тестостерон и растежен и техния баланс, който е далеч по-равен късно през деня.
 
 
 
Ако все пак тренирате сутрин
 
Няма нищо лошо в това. Резултатите както виждате не закъсняват и при двете групи. Хубаво все пак да се съобразите с това, че нивата на катаболния хомрон кортизол сутрин са високи, особено при тренировка на гладно. Една превантивна мярка би била прием на аминокиселини, които да забавят разпада на мускулатурата по време на тренировката и след нея до първата ви закуска и обед. Аминокиселините са градивни блокове на мускулатурата и най-важното в случая е ,че са антикатаболни. Това ги прави перфектни за преди и след тренировка рано сутрин, тъй като се усвояват веднага и това по никакъв начин не пречи на инсулина, горенето на мазнини и не създава тежест в корема, както след хапване. Пример за отлични аминокиселини за след сън и евентуално след тренировка може да са Cryo Beef, а за по-време на самата тренировка – Cryo Cell. Могат да се комбинират или използват по отделно с цел предотвратяване загубата на мускулна маса и стимулиране изграждането на нова : По-силна, по-издръжлива и по-обемна такава.
 
Източник: J Strength Cond Res. 2009 Dec;23(9):2451-7.
 
СИЛА БГ Тийм!
Топ продукти за сутрешна тренировка
58
.
00
лв.
43
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2015-06-11 | 13:35:30
Koko
Вечер ми действа най-добре.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Огромен брой изследвани проведени върху средноверижните триглицериди до сега са били в областта на борбата с наднорменото тегло. Има обаче и не малко такива демонстриращи възможностите на MCT, да облекчават симптомите при пациенти хронично болни от диабет, рак, ХИВ, цистична фиброза, гърчове и Алцхаймер. Възможностите им за приложение при лечение и профилактика на тези заболявания тепърва ще бъде обект на изследвания."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com