сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Тулси - "кралицата на билките"

Тулси - "кралицата на билките"

Тулси (свещен босилек) е билка, използвана в народната индийска медицина от хиляди години. По вид и вкус тя прилича на обикновения босилек, но медицинските й свойства включват силно адаптогенно поведение, влияещо над хормоналната функция и баланс. Заради способностите й индийците я наричат "кралицата на билките". Индийският дом се счита за незавършен, ако в него не се отглежда поне едно растение  тулси. Много семейства дори го отглеждат в специален кът с изрисувани около него божества.

Употребява се като естествен антиоксидант, противомикробно, противовъзпалително и като адаптоген, редуциращ нивата на стресовия хормон кортизол, повишаващ имунната система и балансиращ хормоналните нива. Ботаниците я идентифицират като Ocimum sanctum и Ocimum tenuiflorium. Босилекът расте в тропическа Азия и в Индия, расте в различни вариации и в много азиатски и африкански региони.

 
Тулси и кортизола
Вече сме говорили за хормоналния дисбаланс и действието на хормона кортизол. Жен-шенът и тулси са адаптогени, които пречат на биохимичното развитие на стресовия хормон и балансират кортизола в тялото. Например, твърде високите нива на хормона могат да предизвикат дисбаланс в отделянето на инсулин от панкреаса, който да доведе до хипо или хипергликемия (твърде ниски или твърде високи нива на кръвна глюкоза). Тулси може да балансира кръвната захар чрез регулирането на кортизола.
 
Адаптогенът е агент, помагащ на тялото да преодолее стреса. Адаптогените редуцират негативните последици от умственото напрягане, емоционални затруднения, нездравословни навици, болести, замърсяване и др. Тулси е сред най-ефикасните адаптогени в медицината.

 
Лечебно въздействие
Листата на тулси са тонизиращи за нервната система, изострят паметта, съдействат за премахването на пфлегмата от бронхиалната тръба и подсилват стомаха. Други специфични ползи са противовъзпалителни способности, предпазване от язви, радиация; намаляне на холестерола и високото кръвно налягане, подобрено здраве на зъбите, естествени антибактериални и антивирусни способности, подобрено храносмилане и абсорбиране на нутриенти.
 
Подсилване на имунната система
Листата на свещения босилек противодействат срещу епидемии, приемани като чай по време на дъждовните сезони, отключващи болести като малария и денга. В Шри Ланка тулси е позната като репелент. Хората горят листата и през нощта в теракотени съдове, за да гонят комарите. Сокът от тулси успокоява треската и температурата. Билката понижава кръвния холестерол.
 
Дихателни смущения
Билката е полезна при лекуването на смущения в дихателната система. Преварени листа, омесени с мед и джинджифил са средство срещу бронхит, астма, кашлица, настинка.

 
Как е възможно всичко това?
Не и без помощта на комплексността на уникалния химичен състав на тулси. Билката съдържа стотици фито-химикали, които работят синергично, за да й придадат тези свойства. Есенциалните масла, съдържани в листата, са много богати на въпросните фито-химикали, в тях се съдържат ароматът и освежаващият вкус на билката. Химичните й съставки по-конкретно включват евгенол (масло с антисептично въздействие) и други есенциални масла, витамини А и C (1 грам сушена тулси съдържа 8.5мг витамин C), желязо, цинк. Въпреки тонизиращия си ефект, билката не съдържа никакви стимуланти.
 
Прием
По традиция индийците приемат тулси във вид на чай (студен, горещ, с пресни или стрити листа от билката), алкохолни тинктури, масла и други варианти. Можете да си набавите билката и като суплемент във вид на капсули.
 

Сила БГ Тийм
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Какво всъщност е SAA's??? Това е иновативна формула изградена от последователно свързани аминокиселини, тя е открита благодарение на екип от спортни учени и атлети. Всъщност те открили, че в SAA's има 18 аминокиселини, но всъщност само 5 от тях са от изключително значение. Когато тези 5 така важни аминокиселини (SAA's) са в правилната поредица и съотношение те допринасят за оптимални про-анаболни резултати."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com