сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Кортизолът - мускулно разграждащ хормон

Кортизолът - мускулно разграждащ хормон

Кортизолът е стероиден хормон, синтезиращ се в надбъбречните жлези. Функциите му в организма са да регулира кръвното налягане и функционирането на сърцето, както и начина, по който организмът употребява хранителните вещества. Секретирането на кортизола причинява разграждане на мускулния протеин, водещо до освобождаване на аминокиселини в кръвта.  В резултат на този процес аминокиселините на момента се превръщат от черния дроб в енергия. Това покачва кръвната захар, за да има повече глюкоза за мозъка.  Тези два процеса на разпределяне на енергията ви подготвят за стресовата ситуация и осигуряват на мозъка адекватни източници на енергия. В същото време кортизолът освобождава аминокиселини за употреба от мускулите и води до освобождаването на миостатин - мускулно разграждащ протеин.
 
Тялото притежава хипофизна жлеза - малка жлеза в основата на мозъка, която секретира хормона адренокортикотрофин. Това дава сигнал на надбъбречните жлези да започнат производство на регулаторни хормони ACTH и CRH след стресова ситуация, което повишава веднага нивата на кортизола. В случай на прекалено високи нива се задейства система за обратно регулиране.

 
Важно е да знаете, че кортизолът е жизненонеобходим хормон и част от правилното функциониране на всеки организъм. В коректни дози стресовият хормон има длъжността
 
 • Да осигури бърза енергия в стресови ситуации
 • Да повиши паметта
 • Да повиши издръжливостта и да намали чувствителността към болка
 • Да поддържа хомеостаза в тялото
 
Симптомите на високите нива на кортизола са задържане на вода, излишни мазнини в централната част на тялото и неуспех при покачване на сила и мускулна маса. Коремните мазнини са изрично обвързани с високи нива на кортизола, защото те притежават четири пъти повече кортизолни рецептори и са по-богато кръвоснабдени.

 
Кортизолът и бодибилдърите
Кортизолът е катаболен хормон. Високите му нива могат водят до катаболно състояние на организма и разграждане на мускулната маса. Кортизолът прави обратното на тестостерона - редуцира протеиновия синтез и пречи на растежа на нова тъкан.

Един час след тренировката тестостероновите нива започват да спадат, а тези на кортизола се покачват. Това е лоша ситуация, на която най-добре ще противодействате, когато не тренирате с тежести по-дълго от час. Концентрирайте се и изпълнете програмата си максимално бързо.
 
Някои атлети вдигат по два пъти дневно, а има такива, които тичат или тренират с часове. Ключът при тях е адаптирането - опитните атлети имат много по-ниски нива на кортизола от тепърва започналите начинаещи. Важно е да знаем, че кардиото само по себе си не причинява проблеми с кортизола, противно на фитнес митовете. Но проблемите започват, когато прекалите с кардио тренировката след изтощителна тренировка с тежести, защото кардио тренировката ще увеличи микротравмите в мускула, причинени от тежестите, което ще затрудни възстановяването. 

 
Едно проучване  изследва ефекта от продължителна липса на активност  и хиперкортизолемия (повишени нива на кортизола) в шестима здрави доброволци. В продължение на две седмици са предизвиквани повишени концентрации на кортизол в кръвта - такива, съпоставими със състояние на сериозна травма. Шестимата са изследвани преди и след тези две седмици, а резултатите накрая сочат повишен негативен аминокиселинен баланс в резултат на разграждането на мускулния протеин. Изводът е, че бездействието подлага скелетния мускул на катаболните ефекти на хиперкортизолемията.
 
Тренировъчните фактори, които ще затормозят нервната ви система и възстановяването са:
 
 • Твърде кратки почивки между сериите
 • Хаотичен тренировъчен режим
 • Претрениране с базови упражнения
 • Нисковъглехидратна диета - всичко, което потиска инсулина, увеличава кортизола.
 
Стъпките за понижаване на кортизола  са следните:
 
Не тренирайте с тежести повече от час - тренирайте кратко и интензивно.
 
 • Не прекалявайте с кардио тренировките - 4-5 пъти в седмицата до 40 минути е разумна и ефективна граница. Повече от това и ще се простите с постиженията си.
 • Хранете се правилно и взимайте суплементи за възстановяване - протеин или bcaa, 50-70гр прости въглехидрати за инсулинов пик след тренировка, витамин C и глутамин.
 • Повече спокойствие - противодействайте на стресираното ежедневие колкото ви държат силите. Стресовите ситуации винаги покачват кортизола.
 • Спете! Трябват ви минимум седем часа сън, а ако сте недоспали, компенсирайте с дрямка или сън през почивните дни.

 
Сила БГ Тийм
Топ продукти за въстановяване
59
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Стро e станал икона в детския бодибилдинг, независимо дали става дума за старание,работа, или баща с неосъществени мечти. В момента Джулиано живее в Румъния и спортът не му пречи да се занимава с неща подходящи за връстниците му, като рисуване и гледане на детски. Момчето се възхищава на друго дете бодибилдър – Ричард Сандрак."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com