сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Аферата DMAA - пием ли опасни суплементи?

Аферата DMAA - пием ли опасни суплементи?

Като най-голямата институция на пазара на хранителните добавки в страната Сила БГ наблюдава случая със забраната на суплементите със съдържание на DMAA в САЩ. Като коректни търговци ние сме длъжни да вземем отношение по въпроса и да ви предоставим необходимата информация, за да можете да прецените дали употребата на такъв тип суплементи е безопасна за вас. 
 
Докато забраната не навлезе в сила и в Европа (което считаме за въпрос на време) или производството им не бъде спряно окончателно, Сила БГ ще продължи да предлага и рекламира продукти, съдържащи DMAA и негови заместители и деривати, защото техните вредни (или летални) ефекти все още не са доказани научно.

На основата на изведената информация от проучвания, мнения на професионалисти и етикети, които прозрачно и достоверно указват съдържанието на суплементите, които продаваме, ние считаме, че когато не се превишава стриктно предписаната дозировка, употребата на такъв тип суплементи в общия случай е безопасна.

 
Забраната
Миналия месец поредната съставка, налична в популярни фитнес хранителни добавки, бе разследвана и нарочена от Щатската администрация по храните и лекарствата (FDA) за забрана. Ръководството изпрати предупреждения към десет производителя на хранителни добавки (сред които и добре познати имена като Gaspari и USP Labs), съдържащи “подобното на амфетамин” вещество DMAA, по обвинение в липса на доказателства, че продуктите им са безопасни за употреба.

Досега FDA са получили 42 известия за нещастни случаи като сърдечни проблеми, проблеми с нервната система, психиатрични отклонения и дори смърт. В нито едно от тях DMAA не е доказан като причинител, а само заподозрян поради начина си на действие - съставката стеснява кръвоносните съдове, увеличава кръвното налягане, дава прилив на сила и енергия. 
 
По същото време Харвардският изследовател д-р Питър Коуен публикува статия (потърсихме я, но ударихме на камък), в която апелира към FDA да изтегли от рафтовете на магазините суплементите със съдържание на DMAA, цитирайки възможни последици върху здравето на база доклади от случаи на панически атаки, гърчове, инфаркти и смърт в хора, които са приемали високи количества от тях.

Според него DMAA се използва като заместител на забранената през 2004 г. растителна ефедра, чиято употреба бе свързана с ускорен сърдечен ритъм и сърдечни атаки. DMAA е забранен и на територията на Нова Зеландия и фигурира като забранен в списъците на повечето големи спортни организации като Световният Анти-допинг Съвет. 

 
От своя страна производителите твърдяха, че веществото е естествено добита съставка на листата и стъблото на растение от вид гераниум (здравец), но Коуен е изобличил твърденията им като основани на едно-единствено проучване отпреди деситилетия, където въпросното растение е описано като съдържащо по-малко от 0.7 процента DMAA. То притежава аромат на роза и от дълги години се използва като подправка за десерти и сладкиши, но употребата му за производство на DMAA според учения е практически невъзможна. 
 
Това означава, че производителите трябва да го синтезират изкуствено в лаборатория, а FDA повелява, че полученото вещество трябва да бъде доказано като годно за консумация от човека, което досега не се е случило по установения ред.
 
Забраната на веществото не на шега разтърси индустрията на хранителните добавки. По фискални данни на пазара има около 200 хранителни добавки, съдържащи DMAA, които носят годишен оборот от близо 100 милиона долара. По-надолу можете да прочетете подробен списък с най-популярните такива суплементи.

Химичните съединения на DMAA и амфетаминът си приличат.
 
DMAA под микроскоп
DMAA е съкращение за метилхексанамин – органично съединение с формула CH3CH2CH(CH3)CH2CH(CH3)NH2 от категорията на алифатичните (неароматните) амини. Действа стесняващо на кръвоносните съдове. Първоначално е патентован още през 1944 година от фирмата на Eli Lilly като средство за отпушване на носа, а на пазара на хранителните добавки навлиза през 2006 година след окончателната забрана на ефедрина в САЩ в продукт на име Геранамин, където е комбиниран и с кофеин.

Други имена на суплементи са: Jack3d, Oxyelite Pro, Hemo Rage Black, Dexaprine, M5 Extreme, Muscle Meds Code Red, Lipo 6 Black, 1 M.R., DynaPep, Anarchy Covalex, Muscle Spike, Noxipro, Isatori PWR, Muscletech Neurocore, Muscletech Hydroxystim, Fahrenheit Nutrition Lean EFX, Muscle Warfare Napalm, SNI Nitric Blast, BIORhythm SSIN juice, Gaspari Nutrition Spirodex, MethylHex42, Grenade Universal Grenade, M.A.P. Arson.

* Забележка: линковете към продуктите в магазина са приложени изцяло с информативна цел.
 
Физиологичният профил на DMAA не е бил изследван откакто Eli Lilly го патентоват за фармакологична употреба през 1944г. с твърдението, че стимулиращите му ефекти са по-ниски от тези на наподобяващи го съединения като амфетамин и ефедрин.
 
Случаи и изследвания
Младеж на 21 години от Нова Зеландия получава мозъчен кръвоизлив след тежка нощ, в която е приел 556 милиграма метилхексанамин в комбинация с кофеин от енергийни напитки и алкохол. 
 
Преди тоталната забрана в САЩ, двама войници са починали след употреба на DMAA и са докладвани случаи на гърчове и бъбречна недостатъчност, припадъци и ускорен сърдечен ритъм, което налага ембарго над продажбите на продукти, съдържащи гераниум, геранамин или DMAA във военни институции.
 
Проучване от септември миналата година съобщава, че приемът на 75 милиграма от веществото в комбинация с кофеин довел до увеличаване на кръвното налягане без повишаване на сърдечната честота.
 
Проучване сред 25 млади мъже в добро здраве, които приемат съдържащия DMAA суплемент Jack3d на USP Labs установява, че метилхексанаминът не променя сърдечната честота в покой, кръвното налягане и не оказва ефект на функциите на черния дроб и бъбреците, когато се употребява в предписаните дози. Според още 4 проучвания DMAA не е причинил негативни ефекти на кръвното налягане или сърдечната честота след краткосрочен прием.

Равносметката
Според фитнес експертът Марк Грант рискът от употребата на DMAA може да бъде равносилен или малко по-висок от този на ефедрина. По-висок, защото DMAA по-силно увеличава кръвното налягане
 
Като се има предвид, че допреди забраната милиони хора по света са приемали продукти, съдържащи DMAA и данни за странични ефекти се появяват едва сега, значи можем да заключим, че повечето хора могат да използват такива суплементи без основателно притеснение. Но, също като ефедрина, не бива да го приемате, ако ще тренирате в условия на жега! Усилването на кръвното налягане и сърдечния ритъм преди тренировка според Грант не е добър вариант, защото идеята на азотните буустъри е, че те разширяват кръвоносните съдове, а не ги стесняват.
 
Като се има предвид, че за гераниумът и DMAA все още не е научно доказано дали ефективно подобряват представянето ви в залата и горят мазнините, по-безопасен и добре проучен вариант е да приемате кофеин, зелен чай и азотни буустъри без съдържание на DMAA. Това са изпитани във времето естествени съставки и продукти, за които действително има шанс да ви помогнат в тренировките.


Сила БГ Тийм
Забранено в САЩ!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2012-05-18 | 12:24:22
Любомир Добрев
Много се извиняваме, грешката е в превода - става дума за 75 мг.
2012-05-17 | 11:53:52
Стоян Мезинов
Ако някой се е отказал да си пие Jack3d-a или подобните му, да ми пише. Аз на драго ще ги унищожа!
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Ехинацея - освен, че укрепва имунната система и помага против грип и настинки, тази билка засилва и апетита. Те засилват глада по начин, подобен на марихуаната, а на хардгейнарите - хора трудно покачващи килограми - точно това им трябва (естествено имаме предвид ехинацея, а не марихуана). Ехинацеята трябва да се приема точно преди храненията и шейковете."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com