сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Алкохолна непоносимост

Алкохолна непоносимост

Алкохолната непоносимост е неблагоприятна реакция при поглъщане на алкохол, причинена от недостиг на ензима алдехид дехидрогеназа (ALDH) , който е нужен за да се преработи алкохола в оцетна киселина (оцет). Алкохолът, който не е разграден, е токсичен за тялото ни. Веднага се задейства имунен отговор и симптомите са типични като тези на алергия, като по този начин тялото се опитва да се отърве от токсините.

Причини

Повечето консумирани храни трябва да бъдат разградени и преработени от ензимите, след като вече са попаднали в нашето тяло. Докато някои се смилат в стомаха и тънките черва, преди да навлязат в кръвоносната ни система и да бъдат пренесени до съответното място, други лесно се абсорбират от кръвта чрез стомашно-чревния тракт.

Алкохолът лесно се абсорбира от стомашно-чревния тракт, но все пак той е токсично съединение и не може да бъде съхранявано, затова тялото трябва да го окисли и да се отърве от него.  Алкохолът може да се окисли единствено в черния дроб, където има ензими, които могат да извършат този процес. Ензимът алдехид дехидрогеназа преработва алкохола в оцетна киселина (оцет), продукт от който тялото може да получи малко енергия.

Някои хора имат изменение в гена на ензима ALDH, наречено полиморфизъм, което прави ензима неактивен и за тях е невъзможно да превръщат алкохола в оцетна киселина. Такива хора трябва да избягват алкохола, въпреки, че могат да се насладят на ползата от антиоксидантите, които се намират в безалкохолното червено вино.Симптоми

Консумацията на алкохол може да осигури наличието на хистамин или да помогне за освобождаването на хистамин. Алкохолът предотвратява разграждането на хистамин. Още повече, че хистамина споделя същия ALDH ензим за своя метаболизъм, следователно един увреден ALDH ензим ще засили проблема след поглъщането  на алкохол, което води до излишък на хистамин в системата. Това води до симптоми, наподобяващи алергия, от които най-вече се проявяват запушване на носа и леко зачервяване на кожата в рамките на няколко минути след поглъщане на алкохол.

Други странични ефекти включват проблеми със сърцето (сърцебиене, тахикардия), усещане за топлина, главоболие, дискомфорт в коремната област или спад в кръвното налягане (хипотония), и те са свързани с високите нива на ацеталдехид в кръвта.

Най-честата абнормална реакция към алкохола се вижда при хора с ориенталски произход, които получават зачервяване, повишена сърдечна честота и симптоми на понижено кръвно налягане. Това понякога се определя като "синдром на ориенталски обрив". Приблизително 50% от китайците, японците и корейците страдат от недостиг на ALDH, и това е било докладвано, като защита срещу развиването на алхоколизъм.

Други причини и симптоми:
Определени лекарства, като метронидазол (антибиотик) и гризеофлувин (противогъбичен продукт) могат да възпрепятстват ефекта на ALDH и да причинят синдрома на ориенталски обрив.
Вазодилативният ефект на алкохола върху стомаха може да повиши абсорбцията на хранителни алергени в стомаха и може да влоши хранителните алергии.
Алкохолът причинява отделяне на хистамин, а някои вина имат висока концентрация на хистамин.
Алкохолът доста често отключва вазомоторни ринити.Други условия

Алкохолните напитки са сложни. Също както при етанола, алкохолните напитки съдържат сложна смес от грозде, мая, хмел, ечемик или пшеничени вещества, естествени хранителни химикали (като напр. салицилати), вещества, извлечени от дърветата или консерванти като натриев метабисулфит. Още повече, че "деликатните агенти" могат да бъдат използвани за отстраняване на прахови частици. Това включва употребата на яйчен протеин в някои вина или протеин от морски дарове, които помагат за подобряването на вкуса на някои бири.

Добавките във вината, каквито са например сулфитите, могат да причинят на някои хора реакции, подобни на алергия.

Асматични реакции:

Асматичните реакции могат да се появят в следствие на наличието на сулфити, като над една трета от пациентите с астма, се оплакват, че виното влошава тяхното заболяване доста по-често, отколкото бирата или други алкохолни напитки. Когато пациенти започват да хриптят след  като са пили алкохол, има няколко възможни причини за това. Бирата, виното и шампанското съдържат натриев метабисулфат (добавка 220, 221), използван като консервант още от времето на Римската империя.

Някои пациенти, особено тези с нестабилна или трудно контролируема астма, може да започнат да хриптят, когато консумират тези напитки. По принцип, има много повече консерванти в бялото вино, отколкото в червеното, и са повече във виното, съхранявано в бъчви, отколкото в бутилираното вино.

Количеството метабисулфит също така варира при различните видове марки. На пазара има и "нискосулфатни" вина, въпреки че хората с изключителна чувствителност няма да имат възможността да опитат и тях, тъй като сярните прахове понякога се разпръсват над гроздето, няколко седмици преди да започне да се прибира реколтата.  Други източници на метабисулфит включват оцет, маринован лук, изсушени плодове или когато е поръсен върху ракообразни или салати и плодови салати в някои ресторанти. Дори когато хората се оплакват, че виното предизвиква астма, метабисулфит не винаги е причината за отключването й.

Сулфит във вина:

Като правило, сулфитите се намират в по-високи нива във вината, съхранявани в бъчви, отколкото при бутилираните вина, и с по-високи концентрации при белите, отколкото при червените вина, когато естествените танини помагат да се запази напитката. Някои производители на вино твърдят, че не добавят сулфити във виното, което произвеждат. Има различни технически причини, свързани с правенето на виното, заради които макар и ниски нива на сулфити, могат да присъстват, дори когато не се добавят специално във виното.

Другите вещества, които се намират във виното, също могат да причинят проблеми на някои хора, но те все още не са дефинирани. Могат да се появят сериозни алергични реакции към бирата или виното. Анафилаксията е състояние, описано при пациенти с остри алергични реакции към протеини, намиращи се в гроздето, маята, хмела, ечемика и пшеницата. Тези пациенти не са чувствителни към самия алкохол.

Алкохол и алергии

Алергичните реакции към самия алкохол са редки, но са описани в публикувани доклади, касаещи няколко дузина такива случаи. Дори 1 ml чист алкохол (който се равнява на 10ml вино или на глътка бира) е достатъчен, за да предизвика сериозни обриви, затруднено дишане, стомашни спазми или колапс, състояние, което е известно като анафилаксия. Като се има предвид, че самото тяло произвежда малки количества алкохол, причината за такива реакции не са известни.

Механизми на алкохолната алергия
Механизмът на алергичните реакции към алкохола още не е изяснен. Не се смята, че е свързан със IgE, също така не е много вероятно продуктите на разпад на алкохола каквито са оцетната киселина и ацеталдехида да предизвикат алергичните реакции. Хипотезите включват замърсители в алкохола, реакция към носителя, алкохолни или метаболитни съединения.Тестване за алергия към алкохола:

В публикуваните доклади за такива случаи, всички пациенти са имали отрицателен кожен тест към етанол. Някои са имали положителен кожен тест за оцетна киселина или ацеталдехид, но не винаги, а също така някои са проявили алергични реакции причинени от алкохол, оцетна киселина или от двете. Някои пациенти, които са имали положителни реакции към оцетната киселина при тестване на кожата, също така имат и отрицателни резултати. Накрая, алкохолът понякога може да действа като "допълнителен фактор", който да повишава вероятността от анафилексия, която се проявява поради други причини.

СИЛА БГ Тийм
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Важно е да снабдяваме тялото си с уникални аминокиселинни профили и други хранителни вещества, които се срещат естествено в природата."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com