сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Цисус – древна билка от Изтока

Цисус – древна билка от Изтока

Цисусът е древно лечебно растение растящо в Африка и по-топлите части на Азия. От векове се използва в традиционната медицина на Индия заради качествата му на естествен аналгитик и способността му да тонизира организма и изцелява костни травми и наранени сухожилия. Съвременните изследвания хвърлят светлина върху възможностите на растението да ускори заздравяванията на костите, действайки като глюкокорткикоиден антагонист. В допълнение цисусът има потискащ ефект върху кортизола, което може да доведе до повишен тестостерон и изграждане на нова мускулна тъкан. В редица изследвания извършени с помощта на професионални спортисти, цисусът се доказва, като по-добър антикатаболитен агент дори и от някои леки анаболни стероиди! За тези и още много други качества на билката ще ви запознаем по-нататък в статията.Стави и сухожилия.
Травмите са най-големият враг на активните спортисти. Независимо от спорта, който практикуват, атлети по целия свят страдат от болки в ставите и сухожилията, или от продължителни контузии заплашващи спортната им кариера. Болката и породеното от нея обездвижване с причина и за намалената работоспособност на милиони хора по света. Цисусът има доказан обезболяващ и анти-възпалителен ефект при тези клинични случаи, като в същото време е абсолютно безвреден дори и при прием на свръх дози от билката. Анаболните/андрогенни съставки са добре известни със способността си да действат, като антагонисти на глюкокортикоидните рецептори и да спомагат за костния растеж и възстановяване. За постулат се приема твърдението, че цисусът притежава анаболни и андрогенни свойства. В допълнение на способността му да ускорява заздравителния процес при костни счупвания, редовният прием на растението води до много по-голяма костна здравина на опън. В клинично изследване употребата на цисус намалила продължителността на възстановителният процес на пациенти с костни счупвания от 55 до 33% сравнено с времето за възстановяване на контролната група.

Това, че цисусът притежава антиглюкокортикоидни свойства се доказва от редица проучвания, в които костите биват отслабени чрез третиране с кортизол. При  едновременен  прием на екстракт от цисус ефектът на костен катаболизъм причинен от кортизолът  спира и лечебния процес започва. В други проучвания се открива пряка зависимост между приема на билката и обмена на колаген. С увеличения синтез на колаген е напълно нормално да се очаква ускорено възстановяване на хрущяли, ставни връзки и сухожилия. Много спортисти приемат анти-възпалителни лекарства, за да се преборят с болката. Тези лекарства обаче само премахват усещането за болка, но не и нейния причинител. В допълнение към това, болкоуспокояващите блокират протеиновия синтез, което е още един техен минус при  сравнение с билката. Макар и идващ по-бавно болкоуспокояващият ефект на цисус остава и то за дълго.


Стоп на мускулната атрофия
Макар ускорението на процеса на костно лечение да представлява потенциален интерес за голям брой хора, той е от най голямо значение за пациентите страдащи от хронични заболявания като остеопороза. Антиглюкокортикоидните свойства на цисуса са от съществено значение за всеки бодибилдър и атлет желаещ да натрупа мускулна маса, тъй като ендогенните глюкокортикоиди и в частност кортизола имат способността да унищожават не само костната тъкан, но и скелетната мускулатура. Това се случва, когато кортизолът активира протеазомата, която чрез протеолизата (химическа реакция на разкъсване на пептидни връзки) започва да разгражда непотребни, или повредени белтъци. Макар това да е естествен физиологичен процес, когато той стане хипер активен провокиран от високи нива на кортизол (породени от болестно състояние, стрес и претрениране) той започва да премахва напълно здрава и големи количества от напълно нормална и здрава мускулна тъкан.

Ако сте се чудили защо не успявате да постигнете добри резултати и сериозна мускулна маса, въпреки упоритите ви тренировки и стабилен хранителен режим, то трябва да сте сигурни, че кортизолът изяжда мускулния ви потенциал. Кортизолът намалява усвояването на аминокиселини, за образуване и натрупване на белтъчини в мускулната клетка. Излишъкът от катаболитния хормон може да доведе до прогресираща белтъчна недостатъчност, мускулна слабост и атрофия, намалена костна маса заради увеличено изхвърляне на калции чрез урината и намалено усвояване на минерала.

Цисусът е доказано потентен анаболен и антикатоболитен агент, като в същото време не потиска естествените хормонални нива. Помага за предпазване на мускулатурата по време на физически, или емоционален стрес. Приемайки екстракт от растението вие ще намалите периода си за възстановяване и ще поддържате положителен азотен баланс и високи нива на креатин в мускулите денонощно.Други ползи за здравето.
    Освен, че е единствената билка, която доказано възстановява ставни връзки, кости и сухожилия и е един от най-мощни антикатаболитни агенти, цисусът има благотворен ефект при:
•    Лечение на хемороиди – антивъзпалителните и аналгитични свойства на цисусът комбинирани с тонизиращият вените метанол съдържащ се в растението облекчават болката и намаляват размера на хемороидите, като това му действие дори превъзхожда повечето модерни лекарства.
•    Контрол над теглото – заради способността на билката да намалява нивата на кортизол с повече от 30 %, излишна кръвна захар и холестерол, цисусът се явява мощно средство за изгаряне на подкожните мазнини.
•    Стомашни проблеми – цисусът има доказано благотворен ефект при гастрит и язви. Възстановява лигавицата на стомаха и намалява размера на язвите, намалява освобождаването на киселини.
•    Предпазва от карциноми – растението е мощен антиоксидант. Унищожавайки свободните радикали в организма цисусът намалява риска от ракови заболявания.    Едно от най-големите предимства на цисус, освен всички негови полезни свойства е, че той е абсолютно безвреден. Използвал се е в продължение на хилядолетия в Индия, бил е обект на хиляди лабораторни проучвания и до сега не е проявил никакви негативни странични ефекти. Все пак можете да се придържате към дози от 3 до 6 грама дневно при продукти с около 6% съдържание на кетостерони, като ги разделите на две дози сутрин и вечер.СИЛА БГ Тийм
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2016-06-01 | 14:48:09
димитрова
извинете, има ли по малка разфасовка, за да мога да я пробвам, и каква е цената
2015-07-25 | 16:03:31
Мария
Аз много благодаря за изчерпателния отговор. Имах резерви спрямо продукта, но пък и тайно се надявах всичко, което пише за него да е истина, защото понякога и лекарствата не помагат, и се надяваме на чудо. Безрезервно Ви се доверявам, а и в крайна сметка Вие сте много по- запознат от мен, а и може би и това Ви е работата. Аз ще си го купя този продукт- Цисус, и даже ако може и да ми кажете, мъжът ми е с гонартроза, дали ще може и той да го взема? Лично аз ще видя какъв ще е резултата, и отново ще Ви пиша. Ако наистина намалят болките, ще го препоръчам и на други болни с артритни заболявания. Аз до скоро пих медрол, това са Кортикостероиди, които колкото помагат, толкова и вредят, и сега, когато случайно открих в интернет тая билка, и се хванах, като удавник за нея :) малко е смешно , но е така! И последно, тъй като Цисус, са няколко вида, кой вид ще е най- благоприятен за ревматоидните болести? И отново, благодаря, че ми отговорихте!
2015-07-24 | 10:03:55
Манчо Пенчев
Със сигурност ще има благоприятен ефект спрямо Вашето заболяване и не, няма да натрупате мускулна маса, която да се превърне само в маса, защото това няма как да се случи без да с има физическа активност, свързана с вдигане на тежести. Иначе всеки с взимане на 2-3 билки ще става по 120 кг....
2015-07-19 | 20:41:13
Мария Марчева
Здравейте! Тъй, като пишете, че Цисус става да се взема и от обикновените хора, които не са спортисти, и че подпомагат възстановяването на износени стави и сухожилия, аз Ви питам, това, че не тренирам, ще ми помогне ли в лечението за ревматоиден артрит, и е добре, че изгаря мазнини, но да не се получи някаква мускулна маса, която без тренировки, ще е само Маса... :)
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Миналата вечер европейският и интерконтинентален шампион по бокс тежка категория Кубрат Пулев прегази "непобедимия" руски гигант Александър Устинов на ринга в Хамбург. С 25кг по-лек и 8см по-нисък от съперника си, Кобрата показа възхитителна форма и още в първите два рунда респектира Устинов с бързи и тежки удари."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com