сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Грип и вируси...отпор с Ехинацея!

Грип и вируси...отпор с Ехинацея!


Малко предистория...
 
Не е изненада, че Ехинацея се намира в светлината на прожекторите, като най-популярното билково лекарство при простуда и болести на горните дихателни пътища. Тя е най-добре продаваната билка в САЩ, което води до отдръпване от медикаментите против простуда и грип на големите фармацевтични производители, пълнещи аптечните рафтове.


Какво представлява Ехинацея?
 
Представете си, че живеете в средния запад през 19 век. Заразявате се с инфекциозна болест и лекарят предписва тинктура от Ехинацея. Оцелявате. Или за миг се превъплътете в индианец от прерията с ухапване от гърмяща змия. Изпивате противоотрова, изготвена от растението и поставяте лапа (компрес) от него върху нараненото място. Зачервяването и подуването намаляват и оцелявате. Това са обичайни сведения за успешно лечение с помощта на Ехинацея преди 1909 година, когато Съветът по фармация и химия на Американската медицинска асоциация отказа да я признае като активно лекарство, изтъквайки, че с оглед на липсата на каквито и да е изследвания относно тези твърдения, се счита, че Ехинацея не заслужава по-нататъшно внимание, докато не са налице по-сигурни доказателства в нейна полза.” Интересно как някои неща никога не се променят. 


Какво е приложението на Ехинацея?
 
Ехинацея - многогодишна билка, местен вид за средните западни и югозападни части на САЩ, на практика е прилагана успешно в продължение на стотици години. Местните индианци я използвали повече от всяко друго растение за лекуване на болести и контузии, включително рани, ухапвания от змии, изгаряния, зъбобол и болки в ставите. Макар нейната популярност да намалява с появата на антибиотиците, тя среща подкрепата на билковите специалисти в Европа след първото научно изследване през 1932 година. Въпреки това, не се превръща в популярна билка до 80-те години, когато потребителите започват да търсят естествени лекарства за подпомагане на нарушения в имунната система. Днес, както връхните части на растението, така и корените, се използват посредством орален прием, под формата на таблетки, екстракти, прясно изстискани сокове, чайове и тинктури. Поради голямото количество лечебни свойства, не е изненадващо, че Ехинацея е заела мястото на най-добре продавания билков екстракт в САЩ, генерирайки годишни продажби за над 300 милиона долара. Тя е една от трите най-често използвани билкови добавки от възрастното население.


За какво служи?
  • третиране или предпазване от простуда, грип и други инфекции
  • стимулиране на имунната система за подпомагане борбата срещу инфекции
  • лекуване на рани и кожни проблеми като акне и циреи
  • намаляване на възпалението


 
Простудните заболявания
 
Обичайната простуда вероятно е най-разпространената болест в САЩ, водеща до повече посещения при лекар и отсъствие от училище и работа в сравнение с всяка друга. Всъщност, изчислено е, че за една година американците страдат от 1 милиард простуди! Независимо, че риновирусите и коронавирусите причиняват по-голямата част от тези простуди, съществуват повече от 200 вируса, които могат да възпалят мембраните, покриващи носа и гърлото. (Вероятно не е необходимо да се напомня колко неприятно се чувства човек за период от 1 до 10 дни.)

Независимо от милиардите долари, които фармацевтичните компании харчат за изследвания в областта на лечението на обичайната простуда, най-доброто с което разполагат са продукти, облекчаващи симптомите - и в повечето случаи предизвикващи сънливост. Тъй като при децата се наблюдават между 6 и 10 простуди всяка година, а при средностатистически възрастен от 2 до 4, тези факти насърчават непрекъснатите усилия в областта. Рано или късно, някой брилянтен учен ще открие лекарството, което ще донесе нечувани печалби за фармацевтичните компании.

Ехинацея е едно от първите средства, препоръчвано от холистични здравни специалисти, едновременно като превантивен и лечебен медикамент при простуда и инфекции на горните дихателни пътища - независимо от негативните резултати по отношение на нея при някои лошо проведени клинични изследвания.


Принцип на действие
 
Проведени са стотици изследвания за определяне на фармакологичното и клинично приложение на Ехинацея. Растението основно въздейства като противовъзпалителен имуностимулант, анти-бактериално и лекуващо рани средство.
 

Фармакологични ефекти от Ехинацея
 
Полизахаридните и фитостеролни компоненти на Ехинацея поддържат имунната система, активирайки белите кръвни телца (лимфоцити и макрофаги).
Ехинацея насърчава неспецифична активация на T-клетки, вид бели кръвни телца, важни за осигуряване на устойчивост срещу бактерии, окисление, гъбички, паразити и вируси (включително херпес симплекс, вирус на Епщайн-Бар и вируси, причиняващи хепатит). Тези клетки повишават производството на интерферон, важна част от противодействието на организма срещу вирусни инфекции.

Ехинацея активира неспецифична имунна реакция посредством част от имунната система, позната като алтернативна допълнителна пътека.

Ехинацея подпомага поддържането на здрави тъкани, намалявайки разпространението на инфекциозните агенти, като въздейства срещу хиалуронидазата. Това представлява ензим, който атакува хиалуроновата киселина - помагаща предпазването на тъканите.

Ехинацея проявява лек кортизоно-подобен ефект, който насърчава хормоните от кората на надбъбречната жлеза. Тази характеристика се счита за отговорна за нейното директно противовъзпалително въздействие.                   
 

Изследвания и резултати от ефективността на Ехинацеята?
 
Изследване публикувано в The Journal of Clinical Pharmacy and Therapeutics, през 2004, които клинично доказват, че Ехинацея значително намалява остротата и продължителността на обичайната настинка? В това рандомизирано, двойно-сляпо плацебо-контролирано изследване върху стандартизиран Ехинацея препарат, 282 здрави субекта на възраст 18-65 години, с наблюдавани 2 или повече простуди за предходната година, са третирани с Ехинацея или плацебо. Те са инструктирани да започнат приема при началото на първите симптоми, свързани с простуда, консумирайки 10 дози през първия ден и 4 дози на ден, през следващите 7 дни. Остротата на симптомите и дозите са отчитани ежедневно, като медицинска сестра преглежда субектите сутрин на 3-ия и 8-ия ден от простудата.


Резултатите
 
128 от субектите се разболяват от обичайна простуда; 59 са третирани с Ехинацея, а 69 с плацебо. Наблюдава се намаляване с 23.1% на общите дневни симптоми при групата, консумирала  Ехинацея, както и повишено ниво на поддаване на лечение за целия период на изследването. Учените заключават, че ранната интервенция със стандартизирана формула от Ехинацея води до намаляване на остротата на симптомите при субектите с естествено възникнала инфекция на горните дихателни пътища.

Друго клинично изследване, проведено в педиатрична клиника в Израел изучава 430 деца, които са третирани с плацебо или билкова добавка, съдържаща Ехинацея, прополис и витамин C. След 12 седмици се наблюдава 55-60 процента намаление в броя на епизодите с инфекция на дихателните пътища и броя дни с температура при групата, консумирала хранителната добавка.

По-интересни проучвания
 
Учени от университета McGill, Монреал, Канада, са извършвали изследвания за влиянието при прием на Ехинацея без прекъсване, с прекъсване или само в началото на болестта. Всички мишки, третирани с дневна доза от растението, са живи и през седмия месец, в сравнение с контролната група, от която оцеляват до този етап само 79%. При навършване приблизително на 13 месеца, мишките консумирали диета без Ехинацея, се характеризират с ниво на оцеляване 46%, докато другата група с ниво от 74%. В допълнение, основните имунни клетки - естествените убийци (NK)  - били значително увеличени както в областта на производство на костен мозък, така и в далака - основния орган, където се намират и функционират. Заключенията на учените сочат, че вероятно редовния прием на Ехинацея би могъл да бъде полезен/профилактичен, дори единствено поради причината, че поддържа повишени нива на NK клетки, най-важната защита срещу тумори, феномен, който се увеличава по честота с напредване на възрастта.

Италиански научен екип тества екстракт, извлечен от корени на E. angustifolia, ин витро в клетки на мишки и открива, че той повишава имунната функция, увеличавайки T-лимфоцитните клетки. В живия организъм, екстрактът намалява смъртността, причинена от Candida albicans при мишки в нормално състояние и при тези, третирани с cyclosporin A, имунопотискащо лекарство.


Колко безопасна е Ехинацея?
 
По-голямата част от проучванията показват, че Ехинацея е безопасна билка с много малко странични ефекти. Най-често съобщаваните и доста рядко срещани, са храносмилателни смущения и обриви. Според немската комисия, поради своите имуностимулиращи ефекти, Ехинацея не трябва да се приема от хора, страдащи от множествена склероза, СПИН, туберкулоза, левкемия и автоимунни нарушения като ревматоиден артрит и лупус или при прием на имунопотискащи лекарства.

Също така при наличие на астма или алергия към растения от семейство сложноцветни, включително амброзия, хризантеми, невен и маргаритки, има по-голяма вероятност за алергична реакция от Ехинацея, в сравнение с хора, при които не се наблюдават подобни проблеми.

При бременност или кърмене, консултирайте се със здравен специалист преди прием на Ехинацея.


Колко дълго да се приема Ехинацея?
 
Този въпрос е сравнително спорен и дебатът по него все още продължава, относно дали е необходимо приемът на растението да бъде без прекъсване, с прекъсване или единствено в началото на болестта.

Наскоро проведено изследване показва, че ежедневната консумация на Ехинацея оказва профилактично действие, увеличавайки продължителността на живота на застаряващи мишки и такива с левкемия. Учените добавят, че тъй като при хората и мишките се наблюдава генетично сходство до 97% и практически цялата основна физиология е идентична не е неправилно да се прилагат тези наблюдения и върху хора, както и извършването на подобни проучвания не би представлявало трудна задача, предоставяйки по този начин ценни научни сведения, заместващи анекдотичните.”

Някои хора приемат Ехинацея всеки ден, за да подпомогнат повишаването на имунната система по време на сезона на простуди и грип. Най-добрият съвет е да се спазват указанията на етикета.


На кратко и обобщено
 
Съществуват редица причини за консумиране на Ехинацея …. и ако попитате вашите приятели, ще откриете много от тях да се закълнат в това. На лице е огромен брой анекдотични доказателства в полза на нейното въздействие като имуностимулатор, има и много добре проведени клинични изследвания, доказващи нейната ефективност при намаляване на остротата и продължителността на простуда и грип. Ето защо не се колебайте да се запасите тази зима. Започнете да подсилвате своята имунна система с най-добре продаваната билка в САЩ, за да избегнете дискомфорта на вирусите, които принуждават милиони да отсъстват от работа и училище всяка година.
 
 
Продукти за повишаване на имунната защита:
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Някои храни се комбинират една с друга по начин, който не само ги прави по-вкусни, но ви позволява да извлечете максимума от полезното им съдържание. Един такъв пример са броколите – прекрасен зеленчук, но топлинната му обработка унищожава съдържащият се в него ензим мирозиназа, който е необходим на тялото ни да усвои полезното вещество сулфорафан. То притежава антидиабетични и противоракови свойства. Изследване на British Journal of Nutrition разкрива, че ще решите този проблем, ако прибавите към броколите горчица"

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com