сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Депресията – болест на цялото тяло - Част 2

Депресията – болест на цялото тяло - Част 2

Храните имат силно въздействие върху поведението на мозъка. Ние смятаме, че неправилния режим на хранене, особено честото прибягване до нездравословни бързи закуски, е широко разпоространена причина за депресия. Нивото на мозъчните вещества, наречени невротрансмитери, които управляват поведението ни, се контролират от храната, а невротрансмитерите са тясно свързани с настроението, най-вече допаминът, серотонинът и норепинефринът. Когато мозъкът произвежда серотонин, напрежението отслабва. Когато произвежда допамин или норепинефрин, мислим и действаме по-бързо и сме като цяло по-напрегнатиНа неврохимично и физиологично ниво невротрансмитерите са изключително важни. Тези вещества пренасят импулсите между нервните клетки. Серотонинът например има значение за настроението, съня и апетита. Пониженото му ниво може да доведе до депресия, тревожност нарушения на съня. Веществото, което преработва серотонина, е аминокиселината триптофан.

Поемането на триптофан повишава отделянето на серотонин от мозъка. За това яденето на сложни въглехидрати (не прости като фруктоза, захароза и лактоза), повишаващи нивото на триптофан в мозъка (и следователно увеличаващи отделянето на серотонин) има успокояващо действие. От друга страна, богатите на белтъчини храни стимулират оделянето на допамин и норепинефрин, които ни правят по-будни.

Според Американското психиатрично дружеством 80-90 % от случаите на депресия могат да се лекуват успешно, но само две трети от страдащите от депресия не получават нужната им помощ. Мнозина не търсят лечение, защото се срамуват, или защото са обзети от летаргия и отчаяние. В много случаи хората с тежка депресия потърстват помощ едва когато се озоват пред срив, или когато попаднат в болница след опит за самоубийство (около 15 % от случаите на хронична депресия завършват със самоубийство). Подкрепата на близките и роднините често е решаваща, за да потърси болният лечение.Хранителни вещества помагащи при депресия:
 1. Есенциални мастни киселини – според указанията на опаковката, по време на хранене. Способстват за предаването на нервните импулси. Необходими за нормалното функциониране на мозъка.
 2. 5-HTP – 5-хидрокситриптофан. Според указанията на опаковката. Повишава отделянето на серотонин. Да не се взема паралелно с други антидепресанти.
 3. Л-тирозин – до 100мг. на килограм тегло дневно. Взема се на гладно заедно с 50мг. витамин B6 и 100мг. витамин C  за по добро усвояване. Облекчава стреса, като стимулира отделянето на адреналин. Освен това повишава нивото на допамина, който въздейства върху настроението. Внимание: не вземайте Тирозин, ако приемате МАО инхибитори.  
 4. S-аденозилметионин (SAME) – според указанията на опаковката. Действа като антидепресант.
 5. Таурин – според указанията на опаковката. Важен антиоксидант и имунорегулатор, необходим за активирането на белите кръвни клетки и за неврологичните функции.
 6. Цинк – 50мг. дневно. Установено е, че при страдащите от депресия цинкът е в недостиг.
 7. Холин и Инозитол 100мг. 2 пъти дневно. Важни за функционирането на мозъка и предаването на нервните импулси. Внимание: не вземайте тези добавки, ако страдате от биполарна депресия.
Полезни при депресия хранителни вещества:
 1. Калций – 1500 – 2000мг. дневно – има успокояващ ефект. Необходим за нерваната система.
 2. Магнезий – 1000мг. дневно – действа съвместно с калция.
 3. Хром – 300мкг. дневно – Помага за мобилизирането на мазнините като източник на енергия.
 4. Гама-аминомаслена киселина. – 750мг. дневно. За най-добър резултат вземайте с 200мг. ниацинамин. Има успокояващ ефект, подобно на диазепама (валиум) и други транквилизатори.
 5. Литий – По лекарско предписание – Микроелемент, използван за лечението на маниакално-депресивната психоза. Продава се само срещу рецепта.
Билки помагащи в борабта с депресията:
Гинко билоба, сибирският женшен и жълтият кантарион.

Сила БГ Тийм
Пребори Депресията с тези продукти:
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"HMB добавките често се комбинират със суроватъчен протеин, глутамин, креатин и въглехидрати. HMB с други добавки действително ще има положителен ефект. Например креатинът ще ви даде повече сила да тренирате по-тежко, а HMB ще сведе до минимум увреждането на мускулите и времето за възстановяване."

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com