сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Кандида, дисбактериоза и още нещо ...

Кандида, дисбактериоза и още нещо ...

Реакцията е кръстена на името на немския физик Д-р Карл Херцхаймер, наричана е още „die-off effect”. Тя е следствие на умирането на микроорганизми, при което се получават етанол и много други токсични за тялото продукти. Тъй като пречистващите системи на организма не винаги са способни да се преборят с тях, в частни случаи, се получава интоксикация. Реакцията се получава, когато в организма има голям брой патогенни организми, чувствителни на съответното лечение: натурални или синтетични антибиотици, приемането на пробиотици, третиране с колоидно сребро.

Клиничната картина на реакцията много прилича на тези, причинени от други инфекциозни заболявания. Тя може да бъде изразена с един или комбинация от няколко симптома, пример за такива са: главоболие, температура, стомашен дискомфорт, сърбеж, кожни обриви, мускулни болки, напрежение, като най-често симтомите отминават от три до седем дни. Проявата на тези симптоми при хора страдащи от хронични заболявания, кандидоза, тънкочревна дисбактериоза и др. е признак, че лечението е в правилната посока. За да се избегне реакцията на Херцхаймер е добре да се приемат повече течности, витамини, цитрусови екстракти и да се премине на плодово-зеленчукова диета.Кандидозата се причинява от гъбички от рода кандида. За развитие на кандидози са необходими определени условия, причинени от употреба на кортикостероидни препарати, контрацептиви, наличие на хронични инфекциозни заболявания и др. Особено голямо значение оказва безразборното и широко приложение на синтетичните антибиотици, което създава рязка промяна на нормалната бактериална флора в организма и условия за развиването на гъбична инфекция. Превантивна мярка при приемането на синтетични  антибиотици е допълнителен прием на пробиотици, витамин C и витамини от група B.

Дисбактериоза на тънките черва е резултат от нарушеното съотношение на „добрите“ и „лошите“ бактерии в организма. Причини за развитието на дисбактериози са най-често неконтролирана употреба на антибиотици, продължителни чревни инфекции, болести на храносмилателната система, хранителни смущения, причинени от нерационално и непълноценно хранене, отслабване на имунитета. Дългият период на дисбактериоза и нейното нелекуване, може да доведе до нарушение в абсорбцията на витамини и минерали. При дисбактериоза в червата се развиват вредни бактерии и гъбички, които увреждат нежната чревна лигавица.

Получават се микроскопични ранички, през които могат да навлязат недосмлени съставки от храната и да се стигне до алергия и интоксикация. От тези ранички се губят телесни течности и се причинява отслабване на организма. Така намалява способността на тънкото черво да произвежда ензими и да усвоява храните, което задълбочава клетъчното гладуване.

Създават се условия за хронични възпаления, които се влачат с години и парадоксът е, че такива хора се опитват да се лекуват с антибиотици, които всъщност още повече засилват дисбактериозата.

За лечението на тънкочревната дисбактериоза най-често се използва лечение с правилно подбрани перорални антибиотици и пробиотици.

Пробиотиците са живи лактобацили и бифидобактерии. И двата вида могат да бъдат естествено открити в организма на здрав човек. Предполага се, че пробиотичните бактерии инхибират злокачествените бактерии, причинители на гореизброените симптоми.

Превантивни мерки за избягване реакцията на Херцхаймер са здравословен  начин на живот, целесъобразен хранителен режим, както и приемането на имуностимуланти и антиоксиданти.

Сила БГ Тийм
Препоръчани продукти при дисбактериоза
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Вегетарианците, стремящи се към мощна мускулатура, ще открият в бобовите растения и нахута ключов източник на протеин. Тези храни, с ниско съдържание на мазнини, снабдяват организма с въглехидрати, а също така представляват отлично средство за подкрепа преди тежка тренировка."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com