сила бг магазин
сила бг медия
»
»
FODMAP диета

FODMAP диета

Диетата FODMAP набира скорост в блогове, медии и в научни изследвания. Означава ли това, че тази почти нова идея може да помогне на всеки, или е поредната "прищявка"?
 
Не забравяйте, че преди 100 години учените са смятали въглехидратите за най-големия проблем за хората с храносмилателни грижи. Последните проучвания започват да показват значително подобрение (74%) в храносмилателни симптоми, чрез диетата FODMAP. Въз основа на това, аз мисля, че идеята е на стойност по-по-задълбочен поглед. Нека започнем с основите на това, което трябва да знаете.
 
Какво е диетата FODMAP?
Нека започнем с името: "FODMAP" Това е медицински акроним за ферментиращи, олигозахариди, дизахариди, монозахариди и полиоли. "Диетичната" част от името е препратка към последователността, в която са отстранени храни с по-високо съдържание на FODMAP, след което бавно са върнати.
 
F е за ферментиращи - В този контекст ферментацията на тези въглехидрати се случва в малкото или дебелото черво. В много случаи това е нормално и се случва при здрави хора. Но при хора, засегнати от СРЧ, ферментацията причинява повече болка, отколкото нормално. Теорията тук е, че в засегнатите хора намалението във ферментацията ще подобри качеството на живот на пациента.
 
O е олигозахариди - "Oligo" е гръцката представка за малко и "захарид" е друга дума за захар. Така че това е дума, която означава къси въглехидратни вериги и в случая на FODMAPS ние говорим конкретно за fucto-олигозахариди (фруктани) и галакто-олигозахариди (галактани).
 
D е за дизахариди - "Ди" означава две, захарид = захар. А това означава две захарни молекули, свързани помежду си. Интересното е, че в случай на FODMAPs, изследователите не вярват, че всички дизахариди са проблематични, само лактозата (млечна захар).
 
M е Монозахариди - "Моно" означава, че тази дума се използва, за да опише една основна молекула захар. В контекста на FODMAPs изследователите не замесват всички монозахариди, само фруктозата.
 
P е полиоли - което е друго име за захарни алкохоли като сорбитол, манитол, ксилитол и изомалц. Тези захари се усвояват зле от всички и са свободни за ферментация от бактерии, където някога бактериите ги намерите. Дори у здрави хора яденето на захарни алкохоли води до проблеми с храносмилането.
 
Тези специфични храни допринасят за храносмилателни проблеми като диария, запек, газове, болки и подуване на корема.

 
Защо FODMAP ни влияе зле?
Казано по-просто, учените са изолирали тези храни, защото действат зле на храносмилането, тъй като всички те споделят една специфична характеристика: те се абсорбират слабо в тънките черва. Ако те не се усвояват правилно, тогава те могат да се задържат прекалено дълго в червата и да се превърнат в "празник" за развитие на бактерии, което е мястото, където "F" за ферментиращи влиза в действие.
 
Тъй като бактериите ферментират хранителните вещества, техните отпадни продукти ни засягат. Това може да увеличи вътрестомашното налягане, причинявайки болки в стомаха и рефлукс. Смята се, че някои от техните вторични продукти активират обратна връзка, която регулира чревната перисталтика, ускорявайки транзита на малките черва. Налице е също така увеличаване на осмотичния товар (или повече доставена вода до тънките черва и дебелото черво) поради размера на някои от молекулите.
 
Идеята е, че ако ние увеличаваме скоростта, налягането и количеството на водата, доставяна на дебелото черво, това ще доведе до повече проблеми с храносмилането. И със 74% ставка на успеха при хора, които спират яденето на тези храни изглежда, че за някои хора, които имат проблеми с храносмилането, това е изключително полезна идея.

 
Имате ли FODMAP непоносимост?
Изследователите признават, че диетата FODMAP не лекува всичко, но тя може да осигури голямо облекчение на симптомите. Е, как ще определите дали сте човек, който реагира на FODMAP? Пробвайте да ги извадите от диетата си и след това да ги добавите обратно.
 
Стъпка 1 в тестването за FODMAP нетърпимост е премахване на храни с високо FODMAP съдържание, които включват:
 
Плодове: ябълки, кайсии, авокадо, къпина, череша, личи, нектарини, праскови, круши, Райска ябълка, слива, слива, диня и сушени плодове
 
Зеленчуци: аспержи, артишок, цвекло, чушки, броколи, брюкселско зеле, зеле, карфиол, патладжан, копър, чесън, праз, гъби, бамя, лук, шалот, сладка царевица
 
Подсладители: мед, царевичен сироп, сорбитол, манитол, изомалц, малтитол, ксилитол
 
Бобовите култури: боб, нахут и леща
 
Млечни продукти: мляко от крава, кози, овце, яйчен крем, сладолед, кисело мляко, неузрели сирена
 
Зърнени храни: пшеница, ръж, ечемик
 
След това изчакайте 4-6 седмици и да видим как се чувствате ...

 
FODMAP диетата завинаги ли е?
Не. Всъщност тя не е била никога дългосрочно решение. Стъпка 2 в тази диета е да се добавят липсващи храни. Ето какво казва едно от най-новите проучвания през 2012 г.: "Тя обикновено се препоръчва за 4-6 седмици, след което някой от потенциално абсорбираните добре въглехидрати може да бъде приеман отново - това са фруктоза, лактоза, сорбитол и манитол."
 
Ето още един цитат от това проучване:
 
"В допълнение се наблюдават пробиотични ефекти, дължащи се на производството на късоверижни мастни киселини след ферментация. Затова всички пациенти са насърчавани да се опитат да въведат отново FODMAPs до ниво, което спокойно могат да понасят."
 
Ние знаем, че късоверижните мастни киселини могат да са много полезни за дебелото черво. И има много привърженици на пробиотиците, за храносмилателни разстройства. Но освен това повечето зеленчуци и плодове от FODMAP не са пълни с токсини, така че те не трябва да бъдат етикетирани като лоши храни.

 
Парадоксът FODMAP
Парадоксално е, че много хора ще видят краткосрочно облекчение чрез премахване на храни с високо съдържание на FODMAP. Но повечето могат да ги ядат отново само няколко седмици по-късно без никакви проблеми. Какво се случва тук?
 
Първо има сумарен ефект. Ако вашата диета съдържа малки количества на всички тези FODMAP храни, консумирани ежедневно, и след това изведнъж махнете всички тях, най-вероятно ще забележите известно облекчение, но също така е вероятно, че ще бъдете в състояние да ядете някои от тези храни в малки количества всеки ден и няма да имате проблеми.
 
Вторият фактор е здравето на червата. След период на пречистване и премахване на FODMAP, салицилати и други токсични храни, почти навсякъде усвояването на храни се подобрява. Защо? Може би това е SIBO връзка,  ребалансиране на чревната флора, убиване на патогени или намаляване на възпалението, което, в продължение на няколко седмици позволява на някои лечебни процедури да се осъществят.

 
В обобщение, ето някои лесни стъпки за преминаване към FODMAP диета:
 
Стъпка 1. Премахване на храни с високо съдържание на FODMAP за 4-6 седмици и проследяване на вашите симптоми през това време
 
Стъпка 2. Отново да се въведат храните, използвайки 4-дневното правило за въвеждане на храните и постепенно възстановяване и проследяване на вашите симптоми.
 
Сила БГ Тийм
Източник: scdlifestyle
Топ продукти за по-добро храносмилане
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Шестимата финалисти и останалите участници тази година бяха част от едно невероятно шоу. Имаше доста голямо разнообразие сред постиженията на атлетите, което пък беше доста атрактивно за публиката. Поздрави на Уорън за заслужената и трудно спечелена титла и благодарности на състезателите за това уникално събитие!"

Реклама
Copyright © 2007 - 2022 silabg.com