сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Кетозис - енергия от мазнини и протеини !

Кетозис - енергия от мазнини и протеини !

Кетозисът е състояние, в което нивата на кетоните (кетоновите тела) в кръвта са завишени.
Кетоните се образуват едва след като гликогенните запаси в черния ни дроб са изчерпани.

За какво служат те?
Чисто и просто за енергия! Те са малки въглеводородни съединения, образувани от разпада на мастните запаси в тялото. Кетозиса обаче е потенциално опасно за здравето състояние, когато нивата на кетоните стигнат прекалено големи пикове.

Как да регулираме кетозиса и колко време е най-добре да поддържаме това състояние?
Когато тялото е в кетозис, човек почти не усеща глад и вероятно ще хапва по-малко от нормалното за него. Тялото ви превключва от въглехидратно-изгарящ към мастно изгарящ режим. Мастните запаси стават основния енергиен източник и човек се вталява и губи тегло. Затова ниско въглехидратните диети станаха толкова популярни и съответно ефективни, особенно сред хората с наднормено тегло.

Човек днес основно разчита на метаболизираната глюкоза от въглехидратите за енергийните си нужди, вместо на мазнините. Ако няма достатъчно глюкоза (въглехидрати) в кръвообращението, тялото извлича мазнините от клетките за гориво и така се появява наличието на кетони в кръвта. Те се произвеждат от мастни киселини в черния дроб.

Разбрахме, че въглехидратите не са най-приоритетните при изчистването.
А без какво не можем?

Нуждаем се от протеини и мазнини за изграждането и възстановяването на тъканите и клетките – протеините и мазнините също могат да бъдат и източници на енергия. Ако е необходимо тялото би си набавило всичката енергия от мазнини и протеини.

Когато има наличие на въглехидрати в тялото ни, те се разпадат на глюкоза, която пък се превръща в енергия и се транспортира до клетките в тялото ни.
Ако глюкозата обаче не може да се разпадне, което би било налице, ако инсулиновите нива са твърде ниски или пък няма наличие на глюкоза, тялото започва да метаболизира мазнините за енергия. Разпада на мазнините повишава кетонните нива в кръвта, водейки до кетоза. Кетозата може да възникне при болни от диабет Тип 1 (недостатъчно инсулин), алкохолизъм, гладуващи и тези от нас на ниско-въглехидратна или богата на мазнини/протеини диета.

Опасна ли е тази диета, която би могла да се превърне в режим?
Кетоните съдържат ацетон, ацетоацетат или бета-хидроксибутарат. Затова високите нива на кетони могат да бъдат токсични, правейки кръвта по-киселинна и увреждайки органи, като бъбреците или черния дроб.
Човешкото тяло се опитва да намали ацетонните (кетонните) нива, като ги освобождава под формата на дъх с плодов мирис или чрез потене.  Нивата се регулират и чрез уриниране.
Препоръчваме кетоновата диета, но не игнорирайте въглехидратите напълно за дълъг период от време, тъй като на организма му трябва време да се адаптира.

Кетонова диета за лечение на епилепсия – това е диета с висок прием на мазнини и нисък на въглехидрати. За първи път е разработена през ранните години на 20 век. Тази диета прави мазнините по-приоритетната суровина от глюкозата за добив на енергия. Епилепсията е най-често срещаното неврологично заболяване след сърдечния удар и засяга близо 50 милиона души по света. Според „The Epilepsy Foundation”, когато внимателно се спазва диетата, тя е успешна при всеки 2 от 3 деца, които са я опитали. Факт е, че при една трета пристъпите спират напълно. Докторите не знаят как точно подобна диета, която по принцип имитира глад чрез горене само на мазнини предотвратява пристъпи при епилептиците. Експертите не могат да обяснят, защо тази диета не работи на 100% при всички с епилепсия. Мултивитамини може да се добавят в диетата.

Кетоновата диета може да причини някои странични ефекти, включително дехидратация и констипация, затова е хубаво да се комбинира с много течности.

Кетоза за загуба на излишно тегло или приложението и в бодибилдинга – както обяснихме по-горе, ако тялото превключи от въглехидрати на мазнини, човек губи излишно тегло. Телата ни са устроени да съхраняват мазнини, понякога на доста нежелани от нас места като талията, дупето, бедрата и корема. Въглехидратите не могат да се съхранят по начина, по който се съхраняват мазнините (под формата на излишни мастни тъкани). Ако тялото ни е във „въглехидратен режим“ ние хапваме, когато въглехидратните нива са ниски за да си осигурим енергия. За да постигнем кетоза, тялото ни трябва да започне да се храни с високо белтъчна или богата на мазнини храна, и съответно да намали въглехидратите. Според някои организации и експерти като д-р Аткинс, с правилно проследяване нивата на кетозата могат да се държат в рамките на здравословното и спазващия диета да достигне неговия/неговата идеална телесна маса без да страда от непреодолим въглехидратен глад.

Има някои известни рискове от продължителния прием на много протеин и нищожно количество въглехидрат. Въглехидратите в най-простата си форма – да речем овесените ядки – са един чист източник на минерали, като калция и магнезия, затова някои учени спекулират с темата, че висококетоновата диета може да доведе до остеопороза, поради голямото количество отделен калций чрез урината и малкия му прием от естествено съдържащи го храни. Затова е хубаво да се суплементира с калций по време на дълги периоди, в които хапвате основно месо и пиете протеинови шейкове. Един друг страничен ефект от който всеки би извлякъл полза се базира на редица изследвания, доказващи, че високо протеиновата диета намаля холестеролните нива и кръвното налягане при хора с високо кръвно.

Това е нещо ново, нали?
Експертите не могат да се съгласят напълно колко полезна е кетозата при хората, когато тя е предизвикана от ниско въглехидратен прием и висок протеинов такъв. Някои казват, че е опасен метод, но за жалост не могат да се обосноват напълно. Други пък посочват човешката еволюция: през огромна част от съществуването си човека е бил ловец-хищник, който се изхранва чрез ловуване на други видове и е живял основно на именно такава диета за дълги периоди от време. Има и много документирани случаи на човешки общности, които и до днес се прехранват по този начин, а са в отлично здраве. Според изследвания след 2 до 4 седмичен период на адаптация, човешката физическа издръжливост не се засяга от кетозата - което означава, че не е задължително да приемаме много въглехидрати за да можем да възстановим изчерпаните гликогенни запаси.

Средно-верижните глицериди и връзката им с кетонната диета.
През 1960 година беше открито, че средно-верижните триглицериди (MCT) произвеждат повече кетони, от колкото нормалните здравословни мазнини (които в повечето случаи са дълго-верижни триглицериди). MCT са по-успено усвоими и моментално транспортирани до черния дроб чрез „hepatic portal system” (чернодробна вена) вместо лимфната система. MCT приложението измества класическата кетонна диета в много болници за третиране епилептични гърчове при деца. Така, че тези от вас, които искат да вкарат повече мазнини в хранителния си режим е добре да включат подобна суплементация в режима си.

Кои биха били основните храни, които трябва да яде човек на кетонна диета?
Яйцата, телешкото, конското и пилешкото месо, рибата, пълномаслените сирена, изварата, морските дарове. Това са високобелтъчните храни, от които ще можете да извлечете непреработени мазнини. Трябва да се стремите 80% от калорийте ви да идват именно от мазнини и затова може да се наложи да прибегнете до някои рафинирани източници, като маслото и други, които няма да споменаваме понеже сме на мнението, че рафинираните храни нямат място в здравословното хранене, за разлика от много болнични политики. Зехтина и Средноверижните триглицериди и кокосовото масло са отлични източници на мазнини, ядките и рибата също.

Какво мислите за ниско-въглехидратните диети ?
Нима те не са най-отличния начин за чистене на телесните мазнини ?


Сила БГ Тийм
топ продукти за енергия и изчистване на мазнини
71
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2012-06-13 | 23:13:36
juvotnu
кетоза не може да предизвика дехидратация - най-малкото при използване на мазнини за енергия тялото се нуждае от по-малко вода от колкото за обработката на въглехидрати. единственият начин да се дехидратираш по време на кетоза е или да приемаш прекалено малки количества вода, или да се храниш с прекалено солени продукти. всъщност има и трети вариант - прекалено висок прием на протеини - излишните се използват за енергия, а горенето на белтъчини за енергия е мръсен процес за който трябва вода, ако не искате да се интоксикирате.

има вариант кетозата да предизвика констипация, но кетоза не значи да се храните само с животински продукти - ядки като бадем, лешник и орехи са много добро решение с влакнини, разни ниско-въглехидратни плодове също... при високо-въглехидратните трябва да внимавате с количеството, а и при тях ще приемете по-малко количество влакнини спрямо захари. повечето зеленчуци също са добър избор против констипацията, а и разнообразяват хранителния режим.

суплементиране с калции не е нужно при често използване на кетозен режим - достатъчно е да се хапва от време на време по някоя костица с мръвката... принципно става естествено, ако се храните с разнообразни меса(примерно ядете крила, трътки, шийки и тн въобще естествени части от животните), така че привържените на каймата, пържолите и филетата да имат едно на ум.
витамин Д също е предотвратяващ изтъняването на костите и се набавя със слънчеви бани, дроб от треска, гъби както и хранителни добавки... но те принципно не са нужни, освен ако не прекалявате с приема на вит А от субпродукти и разни хранителни добавки.

и още нещо за кетозата - обикновенно е лесно да се влезе в нея за два-три дни с прием на въглехидрати под 10% от общия брой калории. не бройте зеленчуците за въглехидрати, освен ако не са от високо-въглехидратните като картофи и моркови. зеленолистните, краставици, домат и тн имат малко свободни и разградими захари и са доста подходящ източник на витамини, алкализиращи организма са и доставят влакнини.


статията като цяло е коректна, но мисля е прекалено кратка...
2012-02-02 | 07:08:02
Мирослав Кьосев
@Aлександър Нинов, ще опитам да ти отговоря въможно най-опростено без да ти разтгягам локуми.Запомни следното: за да ползва организма мазнини като основен източник на енергия, то ти трябва да го храниш с мазнини за да започне след определен адаптивен период да произвежда ензими разграждащи мазнините! Защо пияниците издържат на повече алкохол от човек, който е въздържател?Именно поради тази причина - липса на ензими разграждащи алкохола...В тази връзка искам да кажа, че организма е евоюлирал да е максимално икономичен и ефективен.За това, когато преустановим (или увеличим) приема на дадена храна, вещество, то неговият отговор е спирането (произвеждането) на ензими, които не ползваме (или имаме нужда от такива). Дано не съм те объркал.С една дума бих обобщил така: колкото по-нискомаслени глупости ядеш, толкова по-голям шанс има да натрупаш или забавиш изгарянето на мазнините.Успех! :)
2012-01-31 | 12:47:22
Aлександър Нинов
Здравейте, благодаря за статията, някои неща ми се подредиха сега. Имам един въпрос - след като започват да се ползват мазнини за енергия, как така хем трябва да ги приемаме с храната, хем да използваме натрупания подкожен запас? Предполагам се ползват и двата източника на мазнини но въпроса е в съотношението външни(с харан) спрямо вътрешни(подкожни)? Ще съм благодарен за още малко пояснения.
2012-01-30 | 10:29:06
Мирослав Кьосев
@Mnogo Dulgiq, Кажи ми къде и какво искаш да ти пратя...снимков материал, клипчета...какво...искаш ли мнение от хора, на които съм правил диети и тренировъчни програми...да те взема с мен да ми мериш талията, ако искаш...аз споделям, а твоето недоверие може да се базира единствено на неуспеха ти да постигнеш нещо..било то поради слаба мотивация или противоречиви знания на знайни и незнайни "фитнес маниаци" незнаещи разликата между фитнес и бодибилдинг (за уличен фитнес, табата, кросфит и методи на Жиронда няма да споменавам за да не стане прекалено сложно) :) Това разбира се в кръга на шегата, а сериозно го потвърждавам моя предния коментар...ако наистина някой не вярва да се свърже с мен на лични и мога да помогна. За да напълниш една чаша, първо трябва да я изпразниш ;) , ако ме разбираш правилно.Обичам иновациите и след дълги години блъскане нахаос, реших, че трябва да се отърся от всичко, което знам за храненето и да започна от А Б -то.Едва тогава разбрах, колко малко съм знаел за работата на машината наречена човешки организъм.До ден днешен не спирам да се смея на хора, продължаващи да следват хранителни режими с доказана неефективност, но приети насляпо от повечето трениращи.Както и да е да не задълбавам в и без това сложната материа на храненето, просто няма нужда от негативизъм и резерви към нещо, което не сте пробвали, а ползвате знания, които дори са ви дадени наготово (и често те нямат реална употреба според вашата лична нужда) . Успех на всички! :)
2012-01-30 | 09:56:36
Mnogo Dulgia
А по отношение на колегата по-горе MIROSK, едва ли има някои който да не иска да види малко снимки на тези резултати. Колега, защо не използваш профила да видим по същество нещата?
2012-01-30 | 09:54:37
Mnogo Dulgia
Сила, кажете кой ще бъде бърнера на 2012.

2009 беше Fyre Original,
2010 Slim Extreeme,
2011 Oxy,
2012 какво да очакваме?

Новият Slim FX на AX ще пребори ли Oxy, или по скоро Oxy-то ще се самооттегли ?

Чакаме предположение!!!
2012-01-30 | 06:50:13
mirosk
На 21.02.2012г. се навършват две години, откакто спазвам този режим.Благодарение на него от лоена топка се превърнах в атлет с ясно изразена мускулатура изчиствайки 27кг мазнини.Гарантирам, че няма никакви странични ефекти, освен едно неуписуемо чувство на сила, комфорт и удоволствие от собственото тяло.:) Това лято дори качих 12 кг чиста мускулна маса, само с този режим, просто увеличавайки приема на белтък и мазнини.
2012-01-28 | 12:04:55
Jordan
Много полезна статия, определено разбиранията ми по тази тема са били доста объркани и неясни.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Техниките на дишане при тренировка ще ви дадат енергия по време на периода на напрежение"

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com