сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Гинекомастия - причиняване и лечение

Гинекомастия - причиняване и лечение

Гледали сте Боен Клуб, нали? Значи ще си спомните сцените с дебелото потно момче Боб, в чийто огромни гърди се губеше Едуард Нортън. За страдащите от гинекомастия това е иконичен образ - макар и много преувеличен, той успява да илюстрира мъките им. Вие ни попитахте за болестта, а ние ще я разнищим за вас, защото обичаме да ви поднасяме информация по нашия си начин.
 
Мъже с гърди
Гинекомастията представлява увеличение на мъжките гърди вследствие на подуването на млечните жлези. Звучи кошмарно, нали? Терминът е съчетание от гръцките думи за жена – gyne и за гърди – mastos. Заболяването е свързано с хормонален дисбаланс, който ви оставя с твърде високо ниво на женския хормон – естроген, за сметка на андрогенните мъжки хормони.

Историята свидетелства, че заболяването съществува от древни времена – самият Аристотел е писал наблюдения за проблема, статуите на египетски везири и фараони ги изобразяват с големи гърди, а в някой от седемте тома на своята медицинска енциклопедия пътуващият фелдшер Павел от Егина (636 – 690 година) описва и първите начини за хирургическо отстраняване на проблема. 

Преди да продължим, важно е да уточним, че съществува и понятието псевдогинекомастия, което се отнася до мастни натрупвания в областта на гърдите при мъже с наднормено тегло. Можете да я различите по това, че тя засяга целия гръден кош, докато истинската гинекомастия се образува от нарастване на млечните жлези и гръдната тъкан в областта под ръката.Съществува и така наречената физиологична гинекомастия – естествено състояние за нормално развиващи се момчета в бебешка възраст и в пубертета, както и за мъже в средна или напреднала възраст. В бебешките години тя изчезва на шестмесечна възраст, а при тийнейджърите гинекомастията се появява в 60% от тях и при 90% от момчетата изчезва до две години след това.

Сега внимавайте. При бодибилдърите гинекомастията е очакван страничен ефект от употребата на анаболни стероиди. Повечето от тях са деривати на тестостерона и когато тялото усети, че той му идва в излишък, започва да го превръща в естроген чрез процеса на ароматизацията (синтезиране на естроген от андроген). Такива препарати са анадрол, сустенон и дианабол. Това предизвиква натрупване на женски хормон в тялото, който се свързва с рецепторите на пекторалните мускули и причинява гинекомастия. Резултатът варира от увиснали, пухкави зърна до почти женски гърди. Това е и една от причините стероидният цикъл да се комбинира с антиестрогени.Снимка: http://www.cosmetic-md.com/
 
Някои видове лекарства с антиандрогенен ефект могат да причинят гинекомастия: спиронолактонът е диуретик с такива свойства; риск има и от някои антибиотици, съдържащи изониацид (Nizoral, Extina, Xolegel, Kuric) и метронидазол (Flagyl). Едва ли е нужно да казваме, че всичко, предизвикващо промени в хормоналната среда е в състояние да причини гинекомастия – например хронична бъбречна и чернодробна недостатъчност и хипертироидизъм
 
Лечение
Лечението за псевдогинекомастията е лесно за отгатване – упражнения и отслабване. Но за същинската болест леченията са медикаментозно и оперативно. Медикаментите, които трябва да имате предвид, са:
 
Витекс – Аврамово дърво. Тази билка инхибира производството на пролактин, предизвикано от повишени нива на естроген или специфични хормони. За съжаление действа на доста малко хора.
 
Нолвадекс – тамоксифен цитрат. Този препарат действа като псевдоестроген, свързвайки се с естрогенните рецептори в тялото и блокирайки естрогена от свързване с тях. Той може да спре гинекомастията в ранен стадий.
 
4-хидрокси-андростендион, познат в Европа като Формастен. Той буквално кара ароматазния ензим да се “самоунищожи” и са докладвани добри резултати. Наличието му без рецепта е под голям въпрос, затова може би трябва да се ориентирате към други антиестрогени като Rebound XT.
 
Ликвидекс и фемара (летрозол) – още два нестероидни инхибитора на ароматизацията. Много скъпи, но работят и в дози от половин до два милиграма дневно.
 
Йохимбин – чист алкалоид на веществото от африканското дърво йохимбе. Има термогенен ефект и действа срещу задържането на мазнини и вода в районите около зърната. Ползва се като продукт за отслабване в съчетание с диета и кардио.
 
Оперативно лечение
Операцията представлява комбинация от липосукция за премахване на мастните натрупвания и отстраняване на излишната тъкан и жлеза. При правилно изпълнената операция не се отстраняват пекторални мускули! Процедурата се прави под обща упойка и трае около два часа. В края на липосукцията се прави малък прорез в долната част на зърното и жлезата и тъканта под ръката се отстраняват внимателно. След операцията, в продължение на няколко седмици се носи компресираща жилетка, за да се избегне свиването на кожата. 
 
След операцията не бива да правите стероиден цикъл поне шест седмици. Други ефекти на анаболните препарати като забавянето на съсирването на кръвта и повишеното кръвно налягане предразполагат към усложнения при интервенцията. Промяната в химията на черния дроб може да доведе до проблеми с анастезията. Можете да възобновите тренировките с по-леки тежести след три седмици, но не бива да тренирате гърдите и гърба. Тях можете да започнете да натоварвате след един месец, и да се върнете към обичайната си програма след месец и половина.
 
Финални думи
Ако се съмнявате, че имате истинска гинекомастия, спрете да се лъжете, че ще успеете да се справите с проблема само с помощта на повечко тренировки и отидете да ви прегледат. Гинекомастията е напълно обратима и, стига да можете да си позволите лечението, вие ще изглеждате нормално!
 
Сила БГ Тийм
Продукти за лечение на гинекомастия
30
.
37
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2012-06-05 | 08:25:23
сити
аз имам тази болест някой може ли да каже къде да отида на какъв лекар ? И ако се налага операция, така че здравната каса да я покрие . Благодаря
2012-05-07 | 11:55:08
hwtahta
Не, не изглеждам така. Просто зърната леко увисват надолу. Благодаря Ви !
2012-05-06 | 10:34:54
hwtahta
Физиологичната гинекомастия може ли да се премахне по някакъв начин ? В пубертета съм в момента, тренирам, не съм дебел. Просто е много грозно, когато е по-топло ми се отпускат зърната, а когато е студено са си нормални. Мога ли с нещо да забързам махането й ?
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Правени са десетки лабораторни изследвания за доказване свойствата на сминдуха при намаляне кръвната захар (глюкоза) на пациенти болни от диабет, заради свойството му да подобрява гликемичния контрол/да регулира кръвната захар/ и влиянието му върху мастния метаболизъм."

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com