сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Стероиди или хранителни добавки?

Стероиди или хранителни добавки?

Тренирате здраво, храните се по план, правите всичко, което ви казват, но в залата и по списанията има момчета с далеч по-добри резултати от вашите? Тогава си задавате въпроса: „Правя ли всичко правилно?“, ако отговорът е „ДА“- „Тогава дали не трябва и аз да взема стероиди?“

Всеки един от нас стотици пъти се е изправял пред „големия“ въпрос за анаболните стероиди. В тази статия ще се постараем да дадем обективно мнение за двете страни относно yпoтpeбaтa на анаболни стероиди и медикаменти, дали все пак са толкова необходими за постигането на желаните цел и резултати.

Екипът на СИЛА БГ подчертава, че с тази статия няма намерение да представлява, подтиква, насърчава и рекламира употребата и продажбата на анаболни стероиди и медикаменти.

Няма спор, че най-голямата група използващи анаболни стероиди са лицата между 16 и 30 години. Но дали са им необходими? Изключително трудно е да убедиш един тийнейджър, че ще му трябват години, преди да заприлича на някой от културистите по списанията и телевизията, и това, че той може никога да не се доближи до тях, дори и с всички стероиди на планетата. Също толкова трудно възприемат и останалите колко дълъг път имат пред себе си, докато достигнат пик в своите възможности.

Всъщност какво представляват стероидите? Анаболни стероиди е познатото име на синтетични субстанции, свързани с мъжките полови хормони (андрогени). Различават се два типа - базирани на тестостерона или на дехидротестостерона. Те ускоряват увеличаването на скелетната мускулатура (анаболичен ефект) и развитието на мъжките полови белези (андрогенен ефект). Правилния термин е анаболен-андрогенен стероид.

Анаболните стероиди са създадени в края на 30-те години, първоначално за лечението на хипогонадизъм, състояние при което тестисите не произвеждат достатъчно тестостерон за нормалното развитие на половите органи. Анаболните стероиди се използват за лечение на закъснял пубертет, някои видове импотентност, при изтощение, предизвикано от СПИН, както и при някои други заболявания. Ефектите на анаболните стероиди се използват от спортисти за подобряване на техните постижения, както и в бодибилдинга за ускорено оформяне на тялото.

Най-голямата грешка, която правят повечето от използващите анаболни стероиди е идеята, че стероидите могат да заместят правилните тренировки, хранителния режим и процеса на възстановяване. Какво отличава топ културистите като Рони Колман, Фил Хийт, Митко Димитров, от останалите билдъри, които също използват стероиди? Количеството приемани препарати? Едва ли. Това което прави тези мъже да изглеждат недостижимо яки, е тяхната упоритост, тренировка, хранителен план и режим.

image007_20110117


И все пак, какви са ползите от анаболните стероиди над хранителните добавки? Определено се забелязва много по-голям растеж на мускулатурата, подобрено възстановяване, прилив на огромна сила. Да, наистина стероидите биха спомогнали за достигането на заветната цел – красиво оформено тяло, с мускули изваяни като на супергерой от анимационен филм. Но на каква цена? Имат ли стероидите „черна“ страна?

Добавянето на това, което тялото произвежда само (тестостерон) има голям отрицателен ефект.

Допълнителните количества тестостерон то разпознава като нетипично за него насищане на хормони и започва обратна реакция, целяща да нормализира високото ниво. След като тялото регистрира екстремното покачване на хормоните, което става между 14 и 21 дена, то започва да спира собственото си производство, с цел намаляне на стероидните нива в кръвта, чрез увеличаване на други хормони - естроген и кортизол. Те са точно тези два хормона които изобщо не ни трябват в екстра.

Най-лесният начин да се обясни това, без да се навлиза в излишни подробности и сложни медецински термини е, че колкото повече тестостерон давате на тялото, толкова повече то ще се стреми да намаля тези нива. Кога това стане, се появяват така наречените "странични ефекти", които са нормално асоциирани с употребата на анаболни стероиди. Става въпрос за гинекомастия (растеж на мастни образувания под зърната на мъжките гърди), косопад, ставни проблеми, чернодробни проблеми, високо кръвно налягане и още много.

Препаратите базирани на дехидротестостерона също имат своите неблагоприятни ефекти. Той стимулира свръхпродукция на клетки в простатата, в резултат на което тя бавно започва да нараства. Уголемената простатна жлеза притиска пикочния канал пред нея, чрез който се оттича урината от пикочния мехур. Ето защо при мъжете, страдащи от уголемяване на простатата, основните оплаквания са от нарушение в уринирането. От своя страна застоят на урината в пикочния мехур създава благоприятни предпоставки за развитие на пикочни инфекции и за образуване на песъчинки и камъни, последвани с ангажиране от болестния процес и на бъбреците.

Също така се наблюдава оплешивяване, понижено настроение, депресия. При употребата на стероиди се уврежда и черният дроб, поради наличието на 7-алфа алкидна група, която е токсична за него.


При хранителните добавки тези негативни ефекти не се наблюдават, както и липсва типичното за стероидите ускореното покачване на мускулна маса.  Дали да взимате стероиди или не, е абсолютно личен избор. Дали си заслужава или не, пак всеки сам решава.


Екипът на СИЛА БГ стои твърдо зад тежките и упорити тренировки, рационалното хранене и правилния режим. Не препоръчваме използването на анаболни стероиди и медикаменти, пoд каквато и да е форма без назначаването им от лекар!!!

Нашите консултанти, както и нашите партньори и колеги ще ви помогнат в избора на хранителни добавки, изготвянето на тренировъчни програми и хранителни режими.


СИЛА БГ Тийм

Препоръчани продукти от СИЛА БГ
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2011-01-20 | 01:01:01
Жоро Хубавеца
Браво на сила-бг!!! Изключително добра тема :))
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Високите нива на тестостерон са пряко свързани с увеличаването на силата и мускулната маса. Колкото повече е свободният тестостерон в организма толкова по-висок е азотния баланс и се усвоявят повече белтъчини от мускулите, а впоследствие и подобрено възстановяване. Агресията и психическата мотивация в залата е по-висока, а това води до по-високи постижения."

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com