сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Грижа за щитовидната жлеза

Грижа за щитовидната жлеза

Ако не познавате по-задълбочено анатомията на човешкото тяло, значи вероятно не подозирате колко важна за функционирането му  е жлезата с щитовидна форма в долната част на врата.

Един добър начин да ви убедим в това е да ви запознаем с нейните болести, и да ви покажем как можете да се възползвате от хранителни добавки, за да се грижите тя да бъде в най-доброто си здраве.

Щитовидната жлеза носи медицинското си название “тироид” от гръцката дума “тиреос”, която означава специфичен двукрилов щит, изрязан отгоре така, че да остави място за брадичката на воина. Тя влияе на почти всички процеси на тялото, произвеждайки чрез синтез на йод и тирозин така наречените тироидни хормони - основно трийодотиронин (T3– активният хормон) и тироксин (T4– неактивният хормон).

Те участват в обмяната на веществата, системата на кръвообръщението, стомашно-чревния тракт, мозъчната и половата активност, и при жените - в менструацията и овулацията.

В нормални условия съотношението на тяхното производство е 80% T4 към 20% T3. Щитовидната жлеза произвежда ощеи калцитонин – хормон, участващ в регулирането на калциевата хомеостаза. Това е механизмът, чрез който вашият организъм поддържа адекватно съдържание на калций.Болестни състояния
Тази статия не разглежда рака на щитовидната жлеза, а само двете й болестни състояния, причинени от излишък или недостиг на производство на тироидни хормони. Те са съответно:

Хипертироидизъм – това е излишък на производство на тироидни хормони. Най-честият причинител е болестта на Грейвс – автоимунно заболяване, предизвикващо производство на антитела, които стимулират натрупване на T3 и T4 до нездравословно високи нива. Това е и заболяването, което причинява оформянето на характерна “гуша”.

Възможните симптоми на хипертироидизма са:
 • нервност, раздразнителност, треперене
 • обилно потене, непоносимост към горещината, отпадналост
 • повишено кръвно налягане, сърдечни палпитации и аритмия
 • диария
 • зачервяване на лицето
 • инсомния


Симптомите включват и проблеми с очите: “пясъчно” усещане, двойно зрение, изпъкване на очните ябълки.

Хипотироидизъм – това е обратният случай, в който щитовидната жлеза не произвежда достатъчно T3 и T4. Най-чести причинители са автоимунни заболявания, като болестта на Хашимото, и недостиг на йод  в организма.

Хипотироидизмът е коварна болест, защото симптомите му могат да бъдат сбъркани с най-обикновени телесни неразположения:

 • отпадналост и умора, студенина в крайниците
 • напълняване и повишен холестерол
 • затруднена концентрация и когнитивни функции
 • запек
 • импотентност

Във връзка с хипотироидизма се наблюдава и феноменът на така наречения “прикрит хипотироидизъм” – хормоналните изследвания показват, че всичко е наред, но тялото проявява всички симптоми на болестта. Причината се нарича естрогенова доминантност. Тя възниква поради недостиг на прогестрон – хормон, регулиращ естрогена.Естрогенът е главният женски хормон, който взима участие във важни физиологични процеси както в женското, така и в мъжкото тяло. Той кара организма да складира постъпващите от храната калории като мазнини. Докато тироидните хормони правят обратното – те преобръщат калориите в енергия за тялото. Очевидно функциите им се противопоставят.

Доминиращият естроген инхибира действието на тироидните хормони и понижава скоростта на метаболизма. Именно естрогеновата доминантност може да се крие зад симптоми на хипотироидизъм като косопад, суха кожа, загуба на памет, задържане на вода.

Здрава храна за здрав щит

Като активно трениращи, или водещи здравословен живот, вие би трябвало да сте наясно, че правилното хранене е есенциално за вас - независимо дали имате проблеми с щитовидната жлеза или не.Ако страдате от гореописаните заболявания, на всяка цена трябва да избягвате определени храни, и същевременно да наблягате на други. Но, внимание! Не ние, а лекарят, който ви лекува трябва да определи кои са те! Важно е да уточним, че източниците, които ползваме са напълно легитимни, но не носим отговорност за вашите постъпки.

Хранителните субстанции, възпрепятстващи правилното функциониране на жлезата, се наричат гойтрогени. Името им произлиза от “goiter” – думата на английски за “гуша”. Приемането им блокира усвояването на йод, който е жизненонеобходим за синтеза на тироидните хормони и изпълнява важна роля в клетъчния метаболизъм.


В резултат щитовидната жлеза започва да се уголемява, за да може да усвоява повече йод. Избягването на тези храни може да спомогне за превенцията на проблема, но е важно да уточним, че гойтрогените не са вредни по същество. Единствено ако ги приема пациент с болест на щитовидната жлеза, и то в големи количества, те са в състояние да я задълбочат.

Кои са самите гойтрогени? Става дума за храни от семейство Brassica, които често срещате на пазара: броколи, зеле, горчица, къдраво зеле, репички, чесън, фъстъци, просо, соя, стафиди, брюкселско зеле, карфиоли. Прасковите и ягодите също попадат в категорията. Най-опасна сред гойтрогените е соята – поради съдържанието на изофлавон (вид фитоестроген) е силно препоръчително избягването й от пациентите с болест на щитовидната жлеза.

В състояние на хипотироидизъм, освен гореизброените храни трябва да се избягва хлорът във водата, както и флуорът (във водата и в пастата за зъби). Това далеч не се отнася само за болни хора. И двете вещества блокират рецепторите на йод в тялото и могат да повлияят зле на здравето ви. Това е само още една причина да пиете предимно минерална, или поне филтрирана вода.  

В състояние на хипертироидизъм трябва да се избягват млечните продукти, както и чай, кафе, алкохол, никотин и газирани напитки.

Добре, а какво може да се яде? За щастие имате добър избор. Ако заболяването ви е хипотироидизъм: зърнени храни, водорасли, готвени зеленчуци (приготвянето им елиминира гойтрогените в тях), мляко и сирене, пилешко, риба, кайсии, сини сливи, фурми, магданоз и яйчени жълтъци.

Ако страдате от хипертироидизъм, за вас се препоръчва много брюкселско зеле, карфиоли, кайсии, круши, репички, спанак. Тези храни подтискат производството на тироидни хормони, което е полезно за това състояние. Както виждате, това са типичните считани за здравословни продукти, повечето от които отдавна са намерили своето място в режима на спортистите.Хранителни добавки за брониране

За хора без проблеми с щитовидната жлеза, които само желаят да я подсилят, се препоръчват следните добавки:

 • Йод
 • Минерали: селений и цинк
 • Витамини: A, B, C, D, E
 • Антиоксиданти
 • Oмега-3 и омега-6 мастни киселини
 • Водорасли
 • Аминокиселини

Йодът съвсем основателно е на първо място. Той е жизненонеобходим за вас, но в дозирано количество. Ако сте човек, който избягва солта и “бързата” храна, не яде морски дарове и счита водораслите за храна на рибите, и най-вече ако живеете далеч от морето – тогава се налага да помислите за приемане на йод, защото може да не ви достига.Ако тази характеристика не важи за вас, по-добре не приемайте допълнително йод, защото вече си набавяте необходимите количества от йодираната сол и морските дарове. Здравословният дневен прием на йод е около 100 микрограма на ден.

Минералите имат важно значение за производството на тироидни хормони. Селеният е решаващ за синтезирането на T4 и превръщането му в T3, а цинкът е необходим преди и след тези процеси. Той стимулира хипофизната жлеза, която сигнализира на щитовидната жлеза да започне произвеждането на хормони.

Той участва и във вътреклетъчни процеси, като помага за прикрепянето на тироидните рецептори към клетъчното ядро, и задвижва четенето на ДНК. Все пак главна функция на тироидните хормони е реализирането на генетичния код.Препоръчителният дневен прием на селений е 200 микрограма на ден – това е повече, отколкото обикновено се съдържа в мултивитамините/мултиминералите. А на цинк – поне 10 милиграма дневно. Ако приемате между 10-25 мг цинк дневно, необходимо е да го балансирате с един-два милиграма мед (не от пчелния ;).

Добре ще ви се отрази и взимането на някои витамини. Витамин D е нужен за производството на тироиден хормон в хипофизата и в ранната фаза на свързване на Т3 с рецептора. Витамин E е част от поддържащия апарат, позволяващ преобразуването на Т4 (неактивния хормон) в Т3 (активния хормон). Витамин А действа като антиоксидант. Препоръчва се приемането му в комбинация с други антиоксиданти като липоична киселина и пигногенол.Силно препоръчителен е приемът на омега-3 и омега-6 мастни киселини в съотношение 2:1. Те повишават чувствителността на клетките към тироидните хормони и възпрепятстват възпаленията, които са чест симптом на автоимунните заболявания.

Водораслите са много добър и често подценяван източник на йод. Те живеят в солената морска вода, което обуслява високото им йодно съдържание. За подсилване на щитовидната жлеза се ползват водораслите нори, вакаме, дулсе, хийке, комбу и келп.
Келпът, по-познат като кафяви водорасли, е цял арсенал от нутриенти – съдържа над 60 вида минерали, аминокиселини и елементи и се ползва в лечението на щитовидната жлеза още от преди да се открие нейната връзка с йода.Приемането на аминокиселини е изцяло в реда на нещата, понеже тироидният хормон е съчетание на аминокиселина – тирозин, с йод. Не бива да се ограничавате само с приемане на тирозин – имате нужда от качествен комплекс от аминокиселини в свободно състояние.

И на финала:

Надяваме се, че с представената дотук информация придобихте достатъчно ясна представа за функциите на щитовидната жлеза в организма, колко голямо значение има тя за цялостното ви физическо и психическо състояние, и как можете да я укрепите и предотвратите заболяването и чрез правилно хранене и хранителни добавки.

Или ако сте болни – да подобрите с тяхна помощ шансовете си за скорошно оздравяване. От нас остава да ви пожелаем успешни тренировки и крепко здраве!


СИЛА БГ Тийм!
Продукти в подкрепа на щитовидната жлеза
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Ето че и Optimum Nutrition влязоха в “играта” с пакетчета в стил Animal Pak. Opti-Performance Pack вероятно е замислен като негов пряк конкурент. В едно пакетче от кутията (съдържаща 30 пакетчета) има седем таблетки с комплексна витаминозна формула, подкрепена от аминокиселинен бленд и формули за ставно възстановяване, храносмилане и тонус. "

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com