сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Какво да правиш след края на диетата?

Какво да правиш след края на диетата?

 
Приключване на диетата не означава да захвърлиш всички постигнати резултати. Разбери как успешно да преминеш от строг хранителен режим към нормална консумация на хранителни продукти.
 
Случвало ли ти се е да броиш дните по време на диета и да наблюдаваш с нетършение числата на кантара? След седмици на търпеие и воля, озаптяване на глада и приготвяне на здравословна храна, резултатите започват да се появяват.
До тук добре, а сега какво? Първото, което ти идва на ум, вероятно е, „нека да похапнем!” и то точно онези храни, от които си се лишавал в продължение на месеци. Наистина, бо могъл да отпуснеш малко колана, но не твърде много. Иначе, всички усилия ще отидат на вятъра. Не само, че рискуваш да увеличиш теглото, но също така излагаш на риск и здравето си.
 
Ако не си сигурен как да преминеш от строга диета към поддържащ резултатите режим, ние ще ти помогнем. Отпусни се и следвайте редовен, здравословен хранителен план в комбинация с тези 6 съвета, за да осъществиш плавен преход към качествен и устойчив начин на хранене.

 
1. Увеличавай калориите бавно
 
Първото нещо, което със сигурност би трябвало да направиш е бавно да увеличиш калориите през следващите няколко седмици. Не можеш да увеличиш калориите от 1200 до 2000 на ден и да очакваш да се чувстваш добре. 
За предотвратиш покачване на телесните мазнини, увеличавай калорийния прием с 100-200 калории на седмица, докато не постигнеш балансирано състояние. Единственото изключение: краткосрочната диета. Ако си ограничавал храната за период от 1-2 седмици, метаболитните адаптации, от които трябва да се възстанови организмът, ще бъдат минимални.

 
2. Бъди готов за храносмилателни аномалии
 
При спазване на диета с нисък прием на въглехидрати за период от един месец или повече, след добавяне на определени храни към режима, като зърнени култури и картофи, е възможно да се появи храносмилателен дисбаланс.

Повечето хора погрешно смятат, че са развили чувствителност към определен вид въглехидрат (например глутен), когато в действителност тялото е намалило производството на ензима, необходим за разграждането на тези храни. Дай на организма възможност да навакса и да върне синтеза на ензимите в норма. Веднъж, след като това се осъществи, храносмилателните проблеми би трябвало да намалят и отшумят.
Ако след 2-3 седмици са все още налице, заложи на подхранване с храносмилателни ензими или намали приема на определени храни.


3. Остани активен
 
По време на прехода към устойчив хранителен режим, изключително важно е да останеш активен. Някои хора правят грешката да увеличат приема на храна и да намалят честотата на физическите упражнения, което може да окаже негативен ефект върху постигнатите резултати.
Помни, че ако започнеш да поемаш по-голямо количество храна и същевременно се движиш по-малко, повишаваш риска от натрупване на килограми. Дори ако единствената ти цел е поддържане на теглото, не забравяй, че редовните физически упражнения са важен елемент за общото здравословно състояние. За това, не пренебрегвай тренировките. 

 
4. Избери богати на хранителни вещества продукти
 
Когато избираш кои храни да върнеш обратно в хранителния си режим, заложи на здравословните. Някои хора се връщат към боклуците, които са консумирали преди, което води до поява на старите, лоши навици. Малко глезене от време на време не би навредило, но трябва да наблегнеш върху добавяне на чиста, богата на калории храна, която вероятно си избягвал по време на диетата.

Продукти като ядки, масла, риба, съдържаща много мазнини, ориз, паста, картофи и плодове с много захари могат да оглавят списъка. Наслаждавайки се на подобни доскоро забранени лакомства, ще усетиш чувство на засищане, сравнимо с консумацията на пица, бекон, чипс и паста.

Придържай се към здравословни продукти и не само ще се чувстваш, но и ще изглеждаш по-добре.


5. Следи резултатите

Спазването на умерен режим се постига с постоянство, като в много случаи се наблюдава вариране на килограмите през периода на адаптация. Колкото по-често наблюдаваш теглото си и си поставяш за цел да го запазиш, толкова по-големи ще са шансовете наистина да успееш. Дай на тялото си времето, от което се нуждае.

Не очаквай да качиш 4-5 килограма, а поддържащият хранителен режим да ги компенсира. Рано или късно ще се озовеш в ситуация, в която отново ще се захванеш с поредната диета.

Намаляване на теглото с 0,5-1 кг е проста и лесна задача, ако обръщаш внимание на това какво ядеш и колко се движиш. Отслабване с 4-8 кг изисква цялостен диетичен режим.
 

6. Подготви се да качиш няколко килограма
 
Трябва да бъдеш готов за леко увеличение на теглото след приключване на диетата - това е нормално. По време на първата седмица тялото ще нормализира телесното тегло, тъй като възстановява мускулния гликоген, който е леко занижен, поради ограничаването в храната и задържането на вода. Не се притеснявай, ако качите 1-2 кг. В този момент е важно да осигуриш стабилизиране, така че теглото да не се придвижва нагоре.

 
Топ продукти за намаляване на тегло
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Шестимата финалисти и останалите участници тази година бяха част от едно невероятно шоу. Имаше доста голямо разнообразие сред постиженията на атлетите, което пък беше доста атрактивно за публиката. Поздрави на Уорън за заслужената и трудно спечелена титла и благодарности на състезателите за това уникално събитие!"

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com