сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Какво е Кросфит?

Какво е Кросфит?

 
Кросфит (CrossFit) e специална тренировъчна програма, разработена от треньора Грег Гласмън. Тази фитнес система е предназначена да помогне на хората да се развиват и да увеличат физическия си капацитет, извършвайки определени упражнения за ограничен срок време.  Това означава, че Кросфит не е предназначена да развива едно единствено умение, а вместо това е проектирана, за да развива множество умения и силни страни посредством различни степени на интензивност и определено време. С Кросфит няма да станеш най-силният човек на планетата, но ще станеш по-силен, по-бърз и по-издръжлив, за да си в състояние да извършваш повече упражнения от различни дисциплини.
 
Според официалния сайт на CrossFit, той е част от основната подготвителна програмата на много полицейски академии и тактически оперативни екипи, военни единици за специални операции, шампиони по бойни изкуства, както и стотици други елитни и професионални спортисти от цял ​​свят. 
 
Курсът по Кросфит започва с една тренировка на деня (WOD), която обикновено започва със сесия за оптимизиране на метаболизма. Идеята на тази сесия е да направиш колкото се може повече кръгове или повторения за определен период време. Движенията, кръговете, повторенията и други елементи от тренировката винаги се различават, така че тялото ти никога не знае какво да очаква. Един ден тренировката може да включва 400 метра спринт и серия набирания, а на следващия ден може да правиш залюляване с тежести, клекове с тяга и скокове върху стъпало.

    
 
Кросфит отива отвъд всичко това. Тази програмата е създадена, за да осигури тренировка за цялото тяло. Тя може да включва вдигане на теежести, елементи на кардио, гимнастика и да ти помогне да развиеш умения като скокове, тичане, набирания и дори гребни техники. Целта на Кросфит е да подготви цялото тяло по най-добрия начин.
 
Това, което различава залата за Кросфит от обикновената фитнес зала е, че вместо тренировъчни машини и рафтове с дъмбели ще намериш по-малки щанги, тежести, лостове, успоредки, въжета, медицински топки, обръчи, гюлета и др. Освен това, при този тип тренировка ще имаш много по-голяма свобода да тренираш сам и да избира начина, по който да вдигаш тежестите.


 

Питаш се дали Кросфит ще ти помогне да постигнеш целите си? Това зависи само от теб и от това, към какво се стремиш. Ако искаш да подобриш техниката си, да увеличиш силата и да станеш по-атлетичен и гъвкав, тогава Кросфит е подходящото решение. От друга страна, ако целта ти е да се специализираш в конкретно нещо, може би трябва да потърсиш друг тип програма. Например, ако си културист или силов спортист, Кросфит няма да ти помогне да качиш маса, освен ако не посветиш много време, за да увеличиш силата и обема.
 
Едно от големите предимста на тази програма е свободата при избора на упражнения. Ако не си в състояние да правиш набирания с цялата тежест на тялото си, можеш да опиташ набиране на халки от полулегнало положение или набиране с подскоци. Това се отнася за почти всички видове движения. Ако не можеш да вдигнеш 60 кг тежести - опитай с по-малки. Ако не можеш да скачаш върху 90 сантиметров бокс, пробвай с 50 сантиметров. Никой няма да те натиска да правиш неща, за които не си подготвен. Същевременно, Кросфит може да се превърне в предизивкателство да направиш неща, които смяташ за невъзможни. 
 

Кросфит е изключително разнообразна, високоинтензивна тренировка, която включва всичко необходимо, за да получиш максимален резултат от всяка тренировк. С Кросфит е малко вероятно да повториш едни и същи упражения два пъти в една седмица, като всяка тренировка обикновено продължава между 45 минути до един час.
 
Например, една типична Кросфит тренировка може да изглежда така:
 
20 минути с оптимален брой повторения
  • 100 метра бягане
  • 2 клека с тяга
  • 2 повдигания с 80-85 кг
  • 2 набирания
 
Идеята е да се извършат възможно повече повторения на серията от тези упражнения в рамките на 20 минути.
 


 

Кросфит програмите са фокусирани върху философията, че високоинтензивни упражнения в по-кратък период от време са по-ефективни. Всъщнос, това е цяла култура. Голяма част от последователите и следват определена диета, а именно Палео диета, а също така са фитнес маниаци или бивши спортисти. Това, разбира се, не означава, че и други хора не могат да се възползват от предимствата на Кросфит.
 
Някои хора определят тази програма като прекалено силова. Кросфит учи своите последователи да приемат неудобството и да опитат да достигнат границите на тялото си, за да го подготвят за всичко възможно и да постигнат максимален ефект. За някои, тази философия може да бъде смущаваща, а за други да действа мотивиращо.


 
 
Един от недостатъците на Кросфит е повишения риск от травми и нараняване, в следствие на  неправилно изпълнение на движенията. Това е причината първоначално да се препоръчва изпълнението на програмата съвместно с треньор. Все пак, всяка физическа активност е свързана с определен риск от травми, дори карането на колело в парка, така че това не бива да се превръща в причина да се отказваш.
 
Препоръчани продукти за интензивна тренировка
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Ето кои са четирите нови продукта на Muscletech, за които се говореше месеци преди тазгодишната Олимпия. Phase 8, Anabolic Halo, Amino Build и Push 10 са четиримата новобранци в каталога на марката!"

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com