сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Карб и фет-блокъри срещу преяждане и затлъстяване

Карб и фет-блокъри срещу преяждане и затлъстяване

Преядохте ли? Спокойно, не сте сами в седмия "смъртен грях" – и нашата воля бе прекършена от отрупаната с агнешко и дроб сърма, козунаци, баници, кошници с яйца и шоколадови зайци маса. Ако трябваше да проведем хранително изследване на типичната великденска трапеза, резултатите, измерени във въглехидрати, мазнини и калории, вероятно биха накарали по-фанатичните на тема хранене сред нас да попътуват до свещената гробница на Исус в Йерусалим и да го помолят, ако може, да не възкръсва следващата година, за да не ни разваля режима.

Утежненото положение на стомасите ни, допълнително изострено от амбициите ни за плочки през лятото, ни даде поредна заявка да се обърнем за помощ към достиженията на суплементарната наука. В тази статия ще научите как можете да предотвратите в някаква степен последиците от преяждането чрез така наречените карб и фет-блокъри и веществото панкреатин.Разбира се, най-добрият начин да го направите, е като не преяждате – но не всеки ден е Великден, така че два-три пъти в годината можете да си го простите, нали?
 
За какво говорим?
Въглехидратните (carb) блокъри са съставени от екстракти от бял боб и пшеница, които инхибират храносмилателните ензими (амилаза, алфа-гликозид), разграждащи въглехидратите на скорбялата, съдържащи се в картофите, хляба, пастата. Това предотвратява усвояването на част от въглехидратите от организма – вместо да се натрупват, те се изхвърлят през отделителната система. Етикетите на повечето добавки твърдят, че те са в състояние да инхибират между 30 и 45 грама въглехидрати.

 
Фет-блокърите са два вида: хитозан и орлистат. Най-често съдържат хитозан – подобна на диетични фибри субстанция, която се извлича от мидени черупки. Хитозанът е полизахарид – дълга верига от захарни молекули, която на теория абсорбира между 6 и 10 пъти повече мазнини от теглото си и те се изхвърлят заедно с него. Той създава покритие от гел около липидните молекули в червото, предпазвайки ги от ензимите, които ги разграждат и ги изпращат в кръвта за усвояване от тялото. 

Орлистатът се прикрепя към липазата – ензимът, отговорен за усвояването на мазнините, и я деактивира. В сравнение с хитозана, орлистатът е доказано по-ефективен, но води със себе си още по-неприятни странични ефекти и от тези на преяждането – газове, неконтролируема диария и всички други “красиви” работи, които вероятно можете да си представите.


 
Панкреатинът е основната съставка на популярното хапче Мезим Форте. Фитнес ентусиастите да не се ослушват, защото веществото няма нищо общо с любимия насищащ мускулите суплемент. Панкреатинът е смес от няколко храносмилателни ензима – амилаза, липаза и протеаза, произвеждани в екзокринните клетки на панкреаса. В лекарствена форма той помага срещу хранителни алергии, автоимунни заболявания и всякакви стомашни неуредици, възстановявайки липсващите храносмилателни ензими в чревната флора.
 
Прием
И трите суплемента трябва да се взимат непосредствено преди хранене, ако искате да подействат в посока отслабване. Ако целта ви е да задържите теглото си, тогава трябва да ги приемате в указаната доза само преди високовъглехидратни или мазни хранения.
 
Ефективност
Панкреатинът доказано действа поне при необходимост от олекотяване след преяждане, но резултатите от изследванията, проведени над карб и фет-блокерите не изглеждат твърде обещаващо. Мненията са раздвоени сред авторитетни институции. Изследване на Медицинската школа в Джорджтаун съобщава, че карб-блокърите несъмнено действат и имат клиническа приложимост. Докато от Щатската администрация на храните и лекарствата твърдят, че количеството амилаза, произвеждано от човешкия организъм, много надвишава капацитета на суплементите.

Изследване на Клиника Майо открива, че бобеният екстракт в дози много по-високи от наличните в повечето карб-блокъри – такива от порядъка на 4000 до 6000мг действително забавят усвояването на въглехидратите. А суплементите съдържат в най-добрия случай около 1000мг. Що се отнася до фет-блокърите, за съжаление изследванията ги сочат като неефективни – в едно проучване разликата в телесното тегло в субекти, на които е даден фет-блокър и такива, които са получили плацебо е била едва 4 процента. Освен това тези суплементи имат отрицателния страничен ефект да блокират усвояването на мастно-разтворими витамини като A, D, E, K и бета-каротен. Без тези витамини не можете – те се грижат за цялостното ви здравословно състояние. 

 
Заключение
Карб и фет-блокърите, макар и с половин уста, са обявени като работещи суплементи и са одобрени за продажба, следователно нищо не пречи да ги изпробвате, ако имате възможност - особено в случаи на преднамерено или трудно за избягване преяждане, каквото е Великденското. Уви, ако не дъвчете мазното агнешко и не поглъщате яйцата с жълтъците, сякаш разваляте празника на всички. През останалото време се хранете здравословно и се потете в залата – там вие сте си господар!
 
Сила БГ Тийм

Снимки: freedigitalphotos.net, интернет
Препоръчани карб и фет-блокери от Сила БГ
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Gaspari Nutrition е отдадена на изпълняване на всички изисквания на Щатската администрация по храните и лекарствата (FDA) и съвременните производствени практики. Нашите клиенти могат да са сигурни, че продуктите ни съдържат само най-висококачествени съставки и са произведени по възможно най-безопасния начин, като отговарят и на съдържанието на етикета. Моля, вижте официалните лабораторни резултати за MyoFusion Probiotic и MyoFusion Hydro, които ясно показват ПО-ВИСОКО съдържание на протеин от показаното на етикета."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com