сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Интервю с д-р Енджи Касабие - Част 2

Интервю с д-р Енджи Касабие - Част 2

Линк към първа част.

Доколко разликата между бързи и бавни въглехидрати е фактор, оказващ влияние над затлъстяването и загубата на тегло?

Наличието на затлъстяване в коремната област е особено опасно, дори и да сте с нормално телесно тегло. През последните години учените поставят силен акцент върху мазнините на корема, тъй като изследванията показват, че това е тясно свързано със сърдечно-съдови заболявания, диабет и дори рак. Въпреки, че затлъстяването по принцип има вредни ефекти върху здравето, особено затлъстяването в областта на корема - т. нар. абдоминално затлъстяване (или мъжки тип затлъстяване), е особено токсично за всички органи и кръвоносни съдове. Затлъстяването е разделено в два вида:
 
1) Женски тип - което е сравнено с круша, заради характерното отлагане на мазнини в задните части, бедрата и високо в гръдния кош

2) Мъжки тип, който се оприличава на ябълка, защото мазнините се съдържат главно в областта на корема. Този тип абдоминално затлъстяване е патогенен и се характеризира с метаболитен синдром (повишаване на обиколката на талията, високо кръвно налягане, висок "лош'' холестерол и повишени нива на кръвната захар).Отрицателните ефекти на патологичното натрупване на мазнините в коремната област остават в сила, дори ако телесното тегло изглежда нормално. Тези, които страдат от метаболитен синдром имат два пъти по-голям риск от развитие на инфаркт на миокарда, инсулт и други сърдечно-съдови проблеми, както и има пет пъти по-голяма вероятност да развият диабет. Затлъстяването в коремната област увеличава риска от: сърдечно–съдови заболявания, рак на гърдата, захарен диабет, метаболитен синдром, проблеми в жлъчния меху, хипертония, рак на дебелото черво. Жените и мъжете с абдоминално затлъстяване имат еднакъв риск за здравето, въпреки че мъжете са по - склонни да натрупват мазнина в областта на корема от ранна възраст, докато при жените това се случва обикновено малко преди или след менопаузата.

Според едно скорошно изследване от университета на Южна Калифорния, честотата на инсултите при жените на възраст 35-44 години се е утроила през последното десетилетие, като е доказано, че това се дължи на увеличената обиколка на талията при жените. Защо са толкова вредни коремните мазнини? Абдоминалната адипозна тъкан е с много висока метаболитна активност – секретира хормони и инфламаторни продукти, които играят роля за развитието на инсулинова резистентност, нарушен глюкозен толеранс/диабет тип 2 и атеросклеротично сърдечносъдово заболяване.

Има известни доказателства, че лептин и интерлевкин-6 имат участие в когнитивната функция. Лептинът преминава през кръвно-мозъчната бариера и вероятно той играе роля в невродегенеративните процеси, включително и в отлагането на бета-амилоид. В едно проучване са сравнени мазнините от стомаха с тези от хълбоците. Открито е, че в състава им има огромна разлика. Мазнините в коремната област съдържат много по-вредните транс мазнини и наситени мазнини сравнение с мазнините от хълбоците.Други проучвания показват, че клетките на мастната тъкан служат само за да складират енергия, която чака да бъде изгорена. Тези клетки са активни и произвеждат хормони, и други вещества, които могат да засегнат здравето. Например, някои хормони, произвеждани от мастните клетки, могат да доведат до инсулинова резистентност - фактор, който предразполага към диабет тип 2. Други могат да произвеждат естроген след менопаузата и така да увеличат риска от рак на гърдата. Изследователите не знаят как излишните хормони влияят на общото здравословно състояние, но те знаят, че излишъкът от натрупана висцерална мастна тъкан може да дерегулира нормалния хормонален баланс на организма.

От какво се причинява, обаче, абдоминално затлъстяване? Най вече липса на физическа активност и диета, богата на калории и наситени мазнини. Мъжете трябва да имат обиколка на талията не повече от 90 см, а жените под 80. Тези, които имат обиколка на талията, по-голяма от нормалното е необходимо освен да регулират храненето си и всеки ден да провеждат поне един час умерени тренировки.Висцералната мастна тъкан се повлиява добре от редовни физически упражнения и здравословно хранене: Ако започнете ежедневни упражнения с умерена интензивност, ще откриете, че първият ефект от упражненията се наблюдава в свиване на стомаха. Променете вашите хранителни навици, четете внимателно етикетите на храните, за да замените наситените мазнини (животински) с мононенаситени (зехтин), увеличете консумацията на сложни въглехидрати (пълнозърнест хляб, плодове, зеленчуци) за сметка на намалена консумация на простите въглехидрати - (рафинирана захар, бял хляб и тестени изделия, бял ориз и т.н.). Ако сте с наднормено тегло, намалете общата сума на приеманите калории, като за най оптимален вариант приемайте храната редовно, но на малки порции. И като бонус, споделяме откритието на китайски учени, че редовната консумация на зелен чай спомага в борбата за тънка талия. Той ускорява метаболизма и способства за изгарянето на повече калории при едно и също количество храна.


Според Вас как се практикува ефективна кардио тренировка и възможно ли е изобщо качествено и трайно отслабване само с диета - без тренировки и движение?

Успехът за хубавото тяло е 70 процента правилно хранене и 30 процента тренировки. Ако не искате да бягате или да карате колело тогава правете най-лесната форма на физическа активност: ходенето пеша! И когато казваме лесна, разбирайте, че всичко, от което имате нужда е удобен чифт обувки и (по желание) приятели, които да ви правят компания, за да бъде вашата разходка по-приятна. Можете да се разхождате навсякъде - в парка, в уличките покрай дома ви, да отидете пеша до магазина.

Възможностите са безбройни - стига да искате, вярвам, ще намерите време. Ако сте начинаещ, започнете с 10-15 минути ускорено ходене и постепенно увеличавайте времето. Ходенето стимулира мозъка. Разходките помагат за намаляване на риска от сърдечни заболявания и инсулт. Ежедневното ходене пеша поне по 30 - 45 минути помага за подобряване на циркулацията на кръвта в тялото, и нормализира сърдечната честота. Също така разходката помага да се увеличи добрия (HDL) и да се намали лошия (LDL) холестерол в кръвта, което още повече защитава нашите сърца.Редовните разходки помагат да се поддържа нивото на кръвната захар стабилно: Сутрешната разходка, ако е поне 45 минути, може да помогне на страдащите от диабет да контролират нивото на кръвна захар. Разходка в продължение на 10-15 минути след хранене спомага за контролиране на ефекта, причинен от различните храни върху кръвната захар, а вървенето пеша в продължение на 30 минути в следобедните часове или вечер помага за контрола на глюкозата, която се произвежда от черния дроб. Ходенето, обаче, не само помага на тези, които вече страдат от диабет, но също така и тези, които са склонни към поява на болестта.

 

Възможно ли е да имаме затлъстяване, но същевременно да сме в добро здравословно състояние?

Може би, казват учените, но затлъстяването в един момент започва сериозно да се отразява негативно на нашето здраве. Едно ново проучване сочи, че хората, които страдат от затлъстяване, но са метаболитно здрави (т.е. имат здравословни нива на холестерола и глюкозата в кръвта и нормално кръвно налягане) могат допълнително да подобрят здравния си статус, ако намалят телесното си тегло с поне няколко килограма. В научните среди отдавна е известно, че наднорменото тегло не влияе на всеки един индивид по един и същи начин. Затлъстяването е определено като индекс на телесна маса (ИТМ) над 30 единици. BMI над 30 се свързва с много здравословни проблеми, включително сърдечно-съдови заболявания и диабет. Това обаче е строго индивидуално и не подлежи на обобщаващи изводи.Според една всеобщо възприета дефиниция на съотношението между метаболитно здраве и наднормено тегло, изследователите смятат, че BMI между 25% и 30%, измерен при пациенти със затлъстяване, е напълно възможно те да имат нормален метаболитен профил. Изводът е, че независимо че сме здрави, макар и при общо затлъстяване, трябва да се стремим към загуба на тегло, като дори и няколко свалени килограма (постигнати със здравословно хранене и спорт ) дават неизброими ползи за нашия тонус и физическо здраве.

 
 
Смятате ли, че медиите (в това число и фитнес изданията) налагат преекспонирано виждане за това как изглежда едно здраво и красиво тяло?
В световен мащаб все повече издания започват да представят хора, които изглеждат нормално - някои по пълни, други по-слаби. За съжаление, от екрана или списанието винаги ни гледа слаба, висока красавица, и това се запечатва в главите на младите момичета и те започват едно объркващо гладуване в търсенето на това как да свалим три до пет килограма. Не един или два са случаите на популярни световни изпълнители, които открито заявяват, че не им пука от килограмите или от това, че са качили няколко отгоре. Въпреки всичко шоу бизнесът изисква жертви и повечето се съобразяват освен с продукта, който представят, и с начина си на живот и хранене. 
 

С кои от професионалните Ви постижения се гордеете най-много?

Гордея се с хората, които вие не познавате - тези, които идват месеци след края на диетата, за да се покажат пред мен с новата си фигура и да ми разкажат как вече живеят по-добре и спокойно и че никога няма да напълнеят отново заради неправилно хранене. От българските звезди мога да спомена тези които са ми дали правото да го направя: гордея се със Стефан Данаилов, който постигна новата си фигура само с хранене, а Азис постигна уникални резултати с много фитнес и много балансирано хранене. Гордея се с Анелия, която направи най-хубавото тяло сред българските певици. От чуждите звезди примерите са много, но предпочитам да ги коментирам при следващата ни среща.

 

Бихте ли ни разказала кой е най-тежкият случай в практиката Ви?

Най-тежкият случай е един тийнейджър, който тежеше колкото общото тегло на майка си и баща си, които го бяха докарали с последни надежди, че той ще отслабне дори и малко, защото теглото му беше двойно и дори повече над допустимото затлъстяване за годините и килограмите, които трябваше да има. В началото започна да се храни с по две-три закуски, след това с двойни салати за обяд и за вечеря, но спестихме от десертите му. На третия месец започна да отслабва видимо, започна да се храни по-често, но с по-малко количество. След още три месеца свали близо 12 кг от теглото си, след това започна да ходи на фитнес заедно с моя инструктор Вальо. След още месец започна да пие специална билка, която внасям от Ливан под формата на плодов сок, който кара мазнините да не се складират и намалява апетита. Най-накрая, за да се стегне и да отслабне с още килограми започнах да прилагам два метода за пасивно отслабване - липо-кавитация и веласмуут. И до ден днешен не е качил килограми, но той вече знае как трябва да се храни. 


Как се храните Вие лично? 

Аз съм експериментатор - преди да направя каквато и да е хранителна програма, опитвам всичко върху себе си. Всички програми и диети съм ги изпробвала. Поддържам едни и същи килограми, тренирам редовно и се храня по моите правила, макар че доста често и аз забравям някое от петте хранения през деня заради пътуване, смяна на часовата разлика или срещи с пациенти.

 

Имате ли любим спорт?

Нямам любим спорт, но пък  разнообразявам спортната си програма с почти всичко от фитнеса, тае бо, плуване, йога, аеробика и спининг. Имам инструктор, с който тренирам когато съм в София. Той се казва Вальо и бих искала да го поздравя за отделеното внимание за мен и моите пациенти, които той започва да тренира, за да свикнат не само с думата спорт, но и със самите натоварвания.

  
 

Какво ще посъветвате и пожелаете на читателите на Сила БГ?

Няма да ги съветвам, защото сигурно много преди мен са го правили, но ще ги помоля да отговарят на въпросите:  Закусвате ли сутрин? ; Храните ли се по пет пъти през деня? Тренирате ли каквото и да е по три пъти в седмицата?

Ако вашите отговори са положителни, значи нямате нужда от моите съвети, ако отговорите са отрицателни тогава изберете ден и започнете да приучавате тялото и духа си към по-качествен живот! В този случай имате нужда от моите съвети, гурме диетата и отслабването, което ще ви накара да имате по-високо самочувствие и да се харесвате! 

 

Кога и къде можем да Ви открием за консултация?

В България имам една клиника в София и три консултативни кабинета във Варна, Бургас и Пловдив. Но най-точната информация за записване на прегледи може да получите от моите асистенти, посетете сайта ми www.anddiet.com и ще може да получите всякаква предварителна информация. Останалите места са: новата ми клиника в Бейрут и три консултативни кабинета в Атина, Дубай и Лондон.

 

Благодарим Ви за атрактивното и професионално присъствие в нашата медия!

И аз благодаря за предоставената ми възможност да отговаря на въпросите ви. Надявам се, че съм успяла поне малко да помогна на много ваши читатели да се замислят над това, с което се хранят, и дали искат да живеят по-добре и по-качествено, като се научат да се хранят здравословно.

Не забравяйте да посетите д-р Касабие и във Facebook AND MORE THAN DIET!

Сила БГ Тийм
Продукти за контрол на теглото
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Основният мускул, който се натоварва по време на лицева опора е гръдната глава на пекторалис майор, който започва от гръдната кост и формира долната, по-голяма част от мускулната група пекторалис майор. Този мускул поддържа изтласкващите движения на горната част на тялото, като изправянето на ръцете пред вас."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com