сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Колко желязо ни е нужно?

Колко желязо ни е нужно?

Чувстваш се уморен?

Провери нивото на желязо в тялото си.


Главната роля на тренировките е да увеличи способността на кръвта да пренася кислород към мускулите.

Как да повишим броя на червените кръвни телца?

Спортистите целят да увеличат хематокритите колкото се може повече. Има няколко начина да повишите броя на червените кръвни телца чрез тренировки, но всички се базират около намаляване на кислородната сатурация.
Дългите бавни дистанции повишават движението, като увеличават броя на червените кръвни телца. Анаеробните движения (движения, правени без кислород), карат мозъка да освобождава еритропоетин от бъбреците.
Да, това е същия хормон, който някой инжекритат нелегално.

Иронията е, че докато тренировките предизвикват тялото да има нужда от повече червени кръвни телца и да освобождава хормона на растежа, има още една изграждаща блокада, която обикновено е дефицит в диетите : желязо.Въпреки това, повечето спортисти не прибавят желязо в диетата си. Още повече, липсата на енергия е свързана с липсата на този елемент. Ти може да приемаш много енергични храни, но липсата на този елемент блокира и мозъка и мускулите, които се нуждаят от кислород.

Колко желязо ни е нужно ?

Хематокрит от 39% може да бъде приемлив за обикновения човек, но е много нисък за такъв, който спортува постоянно. Спортистите всъщност трябва да се целят над 40%.

Препоръчителния прием на желязо е около 8 mg за мъже на възраст от 20 години, и 18 mg за жени. Препоръчителния прием за спортисти е много по-висок : 17.5 mg за мъже и 23 mg за жени.Растения срещу червено месо

Дефицитът на желязо е често срещан при вегетарианците, но много от тях биха били готови да поспорят, че приемат нужното количество желязо от броколи, също както хората, приемащи го от червено месо.
Всъщност, 400 гр броколи съдържат същото количество желязо като 100 гр червено месо, но тук има лека уловка, разбира се:

400 гр броколи е прекалено много количество – близо 5 купи.
100 грама червено месо пък е прекалено малко.Повечето вегетарианци не ядат толкова много броколи всеки ден,а пък нормалната порция червено месо е близо 300 гр. Само защото едно ястие е хранително (съдържа нужните съставки – витамини и минерали), това не означава, че тялото може да го абсорбира.Извлеченото желязо от зеленчуци е около четвърт абсорбирано в сравнение с желязото, извлечено от червеното месо.

За 300 гр месо отговарят 5 кг броколи.

Удължаване на абсорбирането

Това поглъщане на желязо може да бъде повишено чрез приемане на витамин С по същото време. Доказано, витамин С повишава абсорбирането на желязо, извлечено от зеленчуци, така че всеядните няма нужда да го правят.

Добавяйки витамин С за повишаване на желязото е често използван метод, защото добавките с желязо съдържат този витамин. Полифенолите имат позитивен ефект върху тялото и други части, така че не трябва да бъдат умаловажавани, но иронията е, че полифенолите спират абсорбирането на желязо, извлечено от зеленчуците и те често се откриват при зеленчуците.

В крайна сметка, растенията  не са по-беден източник на желязо, но блокират абсорбирането му, като правят нивата на желязо по-ниски.
Фенолните киселини, намиращи се в ябълките, ментата и някой билкови чайове, и танините, намиращи се в черния чай, кафето, какаото, подправките и плодовете - ябълки, къпини, малини и боровинки, имат способността да инхибират абсорбирането на желязо.

Полифенолите нямат същия ефект над желязото, което е прието от месото.

A ето и няколко страхотни продукта, които можеш да включиш към дневния прием на Витамин С и желязо:


Vitamin C1000 BioTech USA e xpaнитeлнa дoбaвĸa, cъдъpжaщa витaмин C или ĸaĸтo ce нapичa oщe - acĸopбинoвa ĸиceлинa.
Toй ce cpeщa пpeдимнo в пpecнитe плoдoвe и зeлeнчyци. Вoднopaзтвopим витaмин, ĸoйтo нe ce пpoизвeждa в тялoтo, a живoтът мy в opгaнизмa e мнoгo ĸpaтъĸ. Πopaди тaзи пpичинa, Vitamin C1000BioTech USA e пepфeĸтeн изтoчниĸ, c ĸoйтo дa yвeличитe днeвния cи пpиeм oт витaминa, ĸaтo в cъщoтo вpeмe ce възпoлзвaтe oт мнoжecтвoтo мy пoлзи въpxy здpaвeтo.
 
Vitamin C-1000/Rose Hips от Now

Mилиoни xopa пo cвeтa пpиeмaт витaмин C зapaди  aнтиoĸcидaнтнoтo мy дeйcтвиe, дoĸaзaнo чpeз мeдицинcĸи изcлeдвaния.
NOW Vitamin C-1000 e xpaнитeлнa дoбaвĸa c виcoĸa дoзa oт цeнния aнтиoĸcидaнт.  Kъм фopмyлaтa e дoбaвeн eĸcтpaĸт oт шипĸa. Шипĸaтa e ecтecтвeн изтoчниĸ нa витaмин C и cъc cвoитe cинepгични cвoйcтвa дoпpинacя зa виcoĸaтa eфeĸтивнocт нa дoбaвĸaтa.


Iron+ на 4+ Nutrition е богата на желязо хранителна добавка, която подпомага правилното функциониране на кръвоносната система.

Iron+ нa 4+ Nutrition дocтaвя 30 мг oт тaĸa нeoбxoдимoтo зa opгaнизмa жeлязo caмo c eднa ĸaпcyлa. Mинepaлът дoпpинacя зa нopмaлнoтo oбpaзyвaнe нa чepвeни ĸpъвни ĸлeтĸи, здpaвocлoвни нивa нa xeмoглoбин и пoдпoмaгa тpaнcпopтиpaнeтo нa ĸиcлopoд в тялoтo.
Πpoдyĸтът e oбoгaтeн c eĸcтpaĸт oт eĸзoтичнoтo pacтeниe ĸaмy ĸaмy, изтoчниĸ нa витaмин C и лaĸтoфepин.
Bитaмин C
oт cвoя cтpaнa пoвишaвa ycвoявaнeтo нa жeлязo.Ако се измаряш бързо не обвинявай тренировките си.
Може би допускаш грешка, пропускайки някой важни елементи в диетата си.

Провери нивата на желязо!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
25
.
00
лв.
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Да, качествените суплементи не са евтини, но ако не харчите за суплементи, ще харчите за повече храна или други конвенционални продукти, които може да не са съобразени с нуждите на спортист. Протеинът, аминокиселините, креатинът, мултивитаминът са инвестиция в хранителни вещества за цял месец."

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com