сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Коя е препоръчителната сърдечна честота по време на тренировка?

Коя е препоръчителната сърдечна честота по време на тренировка?

Тренирането води до много ползи – от регулиране на теглото до борба с различни заболявания или просто подобряване на настроението и забавление. Можете да увеличите ефекта от тренировката като повишите сърдечната си честота, което можете да постигнете като тренирате с по-голяма интензивност. Препоръчителното увеличение на сърдечната честота варира за всеки човек в зависимост от възрастта и спортната форма.

Как да изчислим сърдечната честота?
Изчисляването на максималната сърдечна честота е относително лесно, тъй като всичко, което трябва да направите, е да извадите възрастта си от 220. Например, максималната сърдечна честота за човек на 40 години е 180 удара в минута, докато максимумът за човек на 20 години е 200 удара в минута.

Във всеки момент можете да прецените колко е сърдечната ви честота като напипате пулса си, или на китката или на врата, преброите ударите за 15 секунди и ги умножите по четири.Препоръчително увеличение
Според Американската сърдечна асоциация (АСА) препоръчителното увеличение на сърдечната честота по време на тренировка трябва да е между 50 и 85 процента от максималната сърдечна честота. Това се нарича целева зона на сърдечната честота, която е в границите от ниво със слаба интензивност, около 50 процента, чак до енергична тренировка, която е 85 процент от максималната сърдечна честота. Тези цифри са по-скоро ориентировъчни и могат леко да варират в зависимост от спортната ви форма.

АСА също препоръчва да се консултирате с лекар, за да определите какво е препоръчителното увеличение на сърдечната честота, ако взимате лекарства за високо кръвно налягане, които могат да понижат сърдечната честота.

Нива на интензивност
Според американски изледвания за да достигнете 50 процента от максималната сърдечна честота, трябва да тренирате с ниска интензивност. На това ниво, принципно не би трябвало да се изпотите или да почувствате разлика в дишането. Умерената интензивност повишава сърдечната честота до около 70 процента от максимума, като тогава леко се потите и дишането се учестява. Енергичната тренировка вдига сърдечната честота до 85 процента от максимума, като се характеризира с дълбоко, бързо дишане, потене и затруднение да изречете повече от няколко думи наведнъж.Алтернативи
Лесен начин да определите с колко сте увеличили сърдечната си честота е да прецените колко лесно е да поддържате разговор, докато тренирате. Ако можете лесно да пеете и говорите, значи вероятно сте на ниво ниска интензивност или по-ниско. Ако водите разговор с малка разлика от този при покой, най-вероятно сте в умерената зона. Ако се задъхвате след няколко думи, най-вероятно сте достигнали нивото на енергична тренировка или по-високо.

Сила БГ Тийм

Снимки: freedigitalphotos.net
Топ продукти за интензивна тренировка
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Чудесно! Вие сте най-силните в БГ !
Интересно

"Хората, които не приемат достатъчно есенциални мастни киселини, са по-податливи на загуба на костна маса спрямо хората, приемащи препоръчителни дози от тях. Изследване при жени над 65-годишна възраст с остеопороза доказва, че приемалите ГЛА са изгубили по-малко кост от приелите плацебо за период от три години. Освен това плътността на костите им се е увеличила."

Реклама
Copyright © 2007 - 2020 silabg.com