сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Медът от Манука- новата супер храна?

Медът от Манука- новата супер храна?

Медът от Манука набира скорост в последните години, но малцина всъщност знаят защо лекарите му отреждат челни позиции, когато стане въпрос за т.н. Супер храни. Той произхожда от Нова Зеландия и се прави от нектар, събран от пчелите, които се хранят върху дивото дърво Манука, от където идва и отличителния му вкус. Смята се, че по-голямата част от различните видове мед има мощни антибактериални свойства, тъй като съдържат химически съединения, отговорни за производството на водороден прекис. През 1991 г. обаче изследване на учени от Нова Зеландия показва, че когато се премахне водородния прекис от редица медове, мануката е единственият вид, който запазва способността си да убива бактерии. Това се дължи на наличието на уникална съставка, която сега е идентифицирана като метилглиоксал и има специфични антимикробни свойства. Но полезното му действа не спира до тук. За това и ние от СИЛА БГ решихме да ти разкажем, малко повече за това вълшебство от другия край на света.

Мощни антибактериални свойстваМедът от Манука е известен най-вече със своите антибактериални свойства. Множество изследвания доказват, че десетки видове бактерии се повлияват изключително добре от него. Той атакува директно биофилма, който те образуват, като по този начин бактерии смятани за нелечими, всъщност отслабват своето действие. Поради тази причина, медът от Манука се смята за добро решение, както превантивно, така и като допълнение към лечението им. 

Подобрява здравето на Храносмилателната системаСиндромът на раздразнените черва (IBS) е често срещано храносмилателно разстройство и симптомите му включват запек, диария, коремна болка и други. Много често хората се примиряват с него, тъй като то рядко се повлиява от каквото и да е лечение. Научни изследователи обаче откриват, че редовното консумиране на мед от Манука, може значително да намали стомашните проблеми, а някой от симптомите дори да изчезнат напълно.  Научно доказано е, че медът от Манука подобрява антиоксидантния статус и намалява възпалението при плъхове както с IBS, така и с улцерозен колит, който е вид възпалително заболяване на червата. Влиянието му върху този проблем при хората, продължава да бъде обект на множество изследвания и е въпрос на време до като бъде 100% потвърдено. 

Помага при възпалено гърлоАко страдате от възпалено гърло, медът от Манука може да помогне значително за неговото облекчение. Мощните му антивирусни и антибактериални свойства могат да намалят възпалението и да атакуват бактериите, които причиняват болка. Медът от Манука не само предотвратява образуването на вредните бактерии, но и покрива вътрешната лигавица на гърлото за успокояващ ефект. Освен това, някои изследвания показват, че той може да бъде и много ефективен при кашлица и по нищо не отстъпва на масово използваните сиропи. Даже напротив, натуралния му състав и приятен вкус, го прави перфектното решение на този проблем.

Подобрява здравето на зъбите и венцитеСпоред скорошно проведено проучване, почти 50% от хората по света страдат от някаква форма на парадонтоза. За да може да запазим здравето на зъбите си и да подобрим устната хигиена, е от изключителна важност да намалим плаката и бактериите, които я образуват до минимум. Според някои теории, консумирането на мед от Манука свежда до минимум възпалението на венците и образуването на кариеси. Това се дължи на мощните му антибактериални свойства и само с 1 лъжичка дневно, може значително да подобрим устната си хигиена и да предотвратим появата на каквито и да е инфекции.

В заключение може да кажем ,че освен вкусен, медът от Манука може да бъде чудесно допълнение към ежедневната ти диета. Многобройните му ползи имат изключително позитивен ефект върху цялостното здраве и могат да помогнат в превенцията и лечението, на някои проблеми, с които и традиционната медицина не може да се справи.

СИЛА БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Ягодите съдържат друг ценен тип фибри, наречени пектин /както и грейпфрутите, прасковите, ябълките и портокалите/. В изследване на Американския Колеж по храните се сравняват приеми на нормален портокалов сок и такъв, примесен с пектин. Хората, които са пили сока с пектин са се чувствали сити по дълго от другите. Тази разлика продължила цели четири часа."

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com