сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Не ограничавайте своята сила!

Не ограничавайте своята сила!

Покачването на силата и тренирането с големите тежести са желана цел за много маниаци, но с тях се увеличава и рискът от травми. Тяхната тежест се определя от периода на отсъствие от пълноценни тренировки и състезания и могат да разрушат това, което сте градили с години!
 
Според това кога са получени травмите, те се обособяват в две групи:
 
- по време на тренировка (предимно при бодибилдърите)
- по време на състезание (предимно при пауърлифтърите)Според засегнатите тъкани травмите биват:
 
а) травми на опорно-двигателния апарат
- на костите
- на мускулите и сухожилията
- на ставите
б) травми на вътрешни органи и сърдечно съдовата система
в) травми на нервната система
г) други
 
За травмите на мускулите и ставите сме говорили много, а тези на органите, сърдечносъдовата и нервната системи са много рядко срещани при фитнеса. Затова сега ще обърнем внимание на костните фрактури и по-точно как да се предпазим от тях. Никой не желае да отсъства няколко месеца от залата, а в някои случаи възвръщането на силата и върхова спортна форма е или невъзможен или много бавен процес.Най-често фрактури на костите се получават при силовите тренировки и рязкото покачване на силата. Това се дължи на факта, че мускулите се адаптираткъм натоварванията много по-бързо отколкото костите. В даден момент, мускулът може да понесе по-голямо натоварване, отколкото костта.
 
Докато директните счупвания се срещат по-рядко, най-голяма заплаха представляват хроничните микрофрактури. Както знаем, сухожилията са изключително здрава тъкан, затова при системни големи претоварвания без достатъчно възстановяване за костите, се получава отчупване на малки парченца от тях. Това води до хронична болка, която постепенно се задълбочава и ограничава силовите възможности на атлета.Най-важните хранителни елементи за укрепването на костите са:
 
  • калций – основен структурен елемент на костната тъкан
  • магнезий – участва в минерализацията на костите
  • цинк – участва в структурата на костите и в процеса на минерализацията им
  • мед – участва във формирането на костите
  • витамин К2 – участва в образуването на белтъка остеокалцин, който е необходим за костната минерализация
  • витамин D – подпомага калциевата абсорбция в червата и осигурява правилна обмяна и минерализация на коститеUltimate Bone Support на SOLGAR е комплексна хранителна добавка, която съдържа всички тези микроелементи в оптимална дозировка и съотношение. Интересното във формулата е наличието на витамин К2.  Той увеличава здравината и плътността на костите, като активира остеокалцина – веществото, свързващо калция с костната матрица. Без витамин К, произведеният остеокалцин остава в неактивна форма и приетият калций не може да достигне костите.
 
May the force be with you!
 
СИЛА БГ Тийм!
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
2015-03-30 | 21:36:10
dimdammeister
Приятна статия, като доста други от този раздел.
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

""Повечето отиват във фитнеса и си мислят, че като вървят като “терминатори” са много силни, но като се сблъскат с някой качествен спортист, тогава разбират, че са на много грешен път. Има много културисти, които са се хващали с бокса и продължават към него и виждат къде е истината. И казват “аз толкова години съм се занимавал с културизъм, това е била страшна глупост.” - Кубрат Пулев"

Реклама
Copyright © 2007 - 2024 silabg.com