сила бг магазин
сила бг медия
»
»
Предимствата на пилатес

Предимствата на пилатес


Когато чуем думата "пилатес" се сещаме за няколко неща: йоги, които се огъват по всевъзможни начини или група жени, които симулират тренировка. Истината обаче е друга - пилатес е супер ефективна програма, която може да те измори точно толкова, колкото и блъскането в залата. 

Пилатес е специална фитнес система, разработена в началото на 20 век от Джоузеф Пилатес, която включва елементи на йога, бойни изкуства и западни форми на физически упражнения и набира все по-голяма популярна в съвременния свят. 
 

Предимства:
 
 • Пилатес е фитнес за цялото тяло
 • Пилатес е подходящ за начинаещи и за напреднали
 • Пилатес увеличава мускулната сила
 • Пилатес повишава гъвкавостта
 • Пилатес развива силен център на тялото
 • Пилатес корегира стойката на тялото
 • Пилатес може да намали болките в гръба и кръста
 • Пилатес подобрява подвижността на ставите
 • Пилатес увеличава енергията
 • Пилатес осигурява връзка между ума и тялото
 • Пилатес намалява стреса и напрежението
 • Пилатес е подходящ за хора от всички възрасти


 
Пилатес има множество предимства, включително повишаване на гъвкавостта, мускулната сила и издръжливост в краката, корема, ръцете, бедрата и гърба, намаляване на тегло и подобряване на спортните постижения. Програмата се фокусира върху корегиране на позицията на гръбнака и таза, правилното дишане, развиване на централната част на тялото, както и върху подобряване на координацията и баланса. Всъщност, съществуват 6 основни принципа на пилатес:  концентрация, контрол, център, лекота, прецизност и дишане.
 
Концентрация – пилатес изисква интензивен фокус. Трябва да се концентрираш върху изпълняването на плавни движения по време на цялата сесия. Понякога това не е толкова лесно, но истината е, че при пилатес правилното изпълнение на движенията е по-важно отколкото самите движения.
 
Контрол – пилатес се базира върху идеята за контрол върху мускулите. Тази програма изисква висока степен на концентрация, т.к. е важно да контролираш всеки аспект във всеки един момент. Всички упражнения са свързани с контрол над работещите мускули, за да оказват съпротивление на гравитацията, като по този начин се контролира двигателния апарат и движениято на цялото тяло. Методът пилатес ни учи да контролираме тялото си, а не да му се подчиняваме.


 
Системата пилатес дава възможност за изпълнение на упражнения с различна степен на трудност, които могат да се адаптират към възможностите и нуждите както на начинаещи, така и на напреднали. В зависимост от физическото състояние и адаптационните способности на тялото, с течение на времето може да се увеличава интензивността на упражненията. Съществуват няколко разновидности на пилатес - упражнения върху постелка, упражнения с апарат и упражнения с топка.
 
Център – за да контролираш тялото си, трябва да имаш отправна точка - центъра. Центърът на тялото е основен акцент в пилатес. Повечето инструктори разглеждат групата на мускули в центъра на тялото (корем, долна и горна част на гърба, бедра, седалище и вътрешна част на бедрата) като движеща сила. Всички движение в пилатес започват от центъра навън към крайниците.

 
Лекота или ефективност на движение - пилатес се стреми към лекота и елегантност на движенията. След като постигнеш прецизност, упражненията започват да преливат едно в друго, за да увеличиш силата и издръжливостта. Според философията на пилатес, физическата енергия, която идва от центъра трябва да координира движенията на крайниците. Пилатес включва плавни движения в посока от центъра навън.
 
Прецизността е от съществено значение за пилатес. Идеята е да се концентрираш върху правилното изпълнение на движенията, за да постигнеш максимална полза от упражненията. Целта е да направиш едно точно, перфектно движение, вместо много, но апатични такива. Пилатес отразява идеята на общата физическа култура: ще получиш повече сила от няколко енергични, концентрирани движения, отколкото от хиляда неправилни, мързеливи движения.


 
Дишането - един от най-важните аспекти на метода пилатес. То е оринетирано към прочистване на тялото и подобряване на кръвообръщението. Правилното дишане значително увеличава количеството и притока на кислород до всички части на тялото. Този процес действа почистващо и ободряващо. Според пилатес принудителното издишване е ключ към пълното вдишване. За да задържи коремните мускули по-близо до гръбначния стълб, дишането трябва да бъде насочено към долната част на гръдния кош. В издишането участват коремните и тазовите мускули. Целта на пилатес е да се постигне координация между правилно дишане и конректни движение, като всяко упражнения е свързано с дихателни инструкции.
 
Пилатес е лека форма на упражнения, която не натоварва ставите и  връзките. При тази програма, рискът от нараняване е нищожен.   
Препоръчани продукти за твоята тренировка
43
.
00
лв.
Ако тази статия ви е харесала, моля гласувайте за нея
Коментари
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Име/Прякор *
Твоят E-Mail *
Коментар *
Реклама
Споменати продукти
Последни коментари
Не че съм заклет фитнес маниак, основно тренирам други спортове, но не ра ...
Не напразно Amix Nutrition ми е, любимата марка ! Просто The Best
Уникални както винаги
Интересно

"Клетките в организма са подложени на атака от опасни молекули наречени свободни радикали. Това са остатъчни продукти при метаболизма. Имат електричен заряд и са способни да унищожат структурата и функциите на клетките. Освен това, човек постоянно приема свободни радикали от въздуха, който вдишва под формата на токсини и замърсители. Ефектът от тези вреди не се усеща веднага, но в един момент риска от травми на нервната система, ставите, вътрешните органи и кръвните тела става сериозен."

Реклама
Copyright © 2007 - 2023 silabg.com